През празниците – пием само вино Кор Кароли

1

Идват празници и освен вкусотиите от агнешко и телешко /все пак нали пишем за животновъдите/ ще е необходимо и вино и то хубаво вино. Къде може да се намери такова в Сливенско, разбира се във винарската изба на фамилия Афузови.
По покана на г-н Минчо Афузов,  екипа на Говедовъд.ЕЮ посети семейната изба в с.Калояново. След обиколката „по пътя на виното” седнахме в залата за дегустации, пред чаши пълни с елексирното вино Кор Кароли и г-н Афузов –младши, отговори на всичките ни въпроси.

„Фирмата „ Афузов ООД” на практика е семейна фирма. В нея участват баща ми-г-н Афузов, сестра ми Юрка и моя милост. Да станем винопроизводители си беше сякаш призвание. Баща ми се занимава с правене на вино много отдавна. Минал е приз всички етажи на тази професия. Всичко му е ясно, просто не може да сгреши. Сега допълнително проектира винарски изби и оборудването им.
За мен и сестра ми освен призванието, и съдбата изигра своята роля. Като завърших основното си образование, ми беше влязло в главата да продължа във ветеринарния техникум в Стара Загора. Вместо там, се отзовах в спортното училище в Сливен. Там се изградих като характер и  се научих да не се предавам-състезател съм по ветроходство. Всяка година правя по няколко регати. За съжаление през последните две години не съм бил в морето, защото отдадох всичко на тази изба. Забравих да кажа, че водата ми е дадено по наследство от баща ми – той е бил национален състезател на кану. След това завърших  международни икономически отношения, се наложи да завърша и Хранително-вкусова промишленост. При сестра ми се случи долу-горе същото. Завърши фармация и след това Хранително-вкусова промишленост. Преди няколко години направихме магазин за оборудване във винарската промишленост за по малките производители. След това дойде идеята за избата и през 2014 г тя вече е реалност и произвеждаме само вина-червени и бели. В това число и пелин. Част от оборудването ни е италианско, но съдовете са български.

Много малко хора знаят, че нашата страна е един от най-големите производители на съдове от супра. Проекта си го правихме ние. Всичко отговаря на изискванията и Законите и Наредбите. Сега в момента работим по нов бизнес плана, за създаването на лозов масив. Засега купуваме грозде от наши партньори, но все пак за определени сортове трябва да имаме наше производство. Ние следим пазара подробно. Прави ни впечатление, че клиентите се връщат към вина изготвени от старите сортове- Сливенска шевка, Памид и др.
Реализираме продукцията бутилирана и наливно. Произвеждаме малки количества вина и смея да твърда,че виното ни е много добро. Около 35% от производството са червените вина, 40% белите   и 25% розе и пелин. Имаме една от най-добрите машини за бутилиране. Капацитета не е голям – 1000 бутилки на час. Но има пълна гаранция за чистотата на бутилките, изчерпване на въздуха от бутилката, запушването става по двата начина – капачки и тапи /разбира се португалски/.

На вашия въпрос за контрола ще кажа, че водим поне шест дневника, имаме собствена лаборатория, вземат ни също проби, имаме и самоконтрол в неутрална лаборатория за всяка партида вино. Независимо от това, че сме отскоро на пазара, участваме в доста изложения и дегустации на вина. Имаме златен медал за виното Кор Кароли- бяло и розе на състезанието в Румъния. Тук спечелихме още един златен и шест сребърни медала. На Фестивала на Розето в гр.Казанлък също взехме първа награда. Ще продължаваме и занапред да участваме в такива мероприятия.
Не попитахте откъде идва името на нашето вино –шампиона  Кор Кароли. Разбира се от името на лодката на нашия мореплавател Георги Георгиев., който обиколи света.
Всъщност пътя на виното не е много дълъг. От голямата шарпана, през машината за отделяне на чепките и смилане на зърната. Оттам сока отива в съдовете за ферментация. Всеки съд си има датчици за поддържане на определена температура. Целия процес се проследява в лабораторията и на място. Всичко се командва с датчици. Готовото вино се разлива в дъбови бурета, изработени по поръчка и под наблюдението на представител на фирмата. От тук нататък са създадени условия за зреене на виното, след което то се разлива и тръгва към търговците”.

Изводите, които направихме са следните: екипа работещ в избата е високо професионален, всеки си знае задачите, издънки не са възможни. Уверихме се, че просто тук не могат да стават шменди-капели, всичко е на масата и може да сме сигурни за хигиената, автентичността на продукцията и нейното качество. По стар нашенки обичай най-трудната работа се възлага на жените,  така че в този сектор отговорник  е Юрка Афузова.  Минчо отговаря за администрацията и всичко останало, бащата е ясно, като стар гребец е на мостика.
Отново една обикновена история подплатена с капки от вино.
С бутилка в ръка, с името Кор Кароли, си вземахме довиждане с любезния домакин. А за всички, които искат да опитат това вино, съобщаваме, че може да се купи от магазинната мрежа в страната. Ако не го намерите заповядайте в гр.Сливен и посетете магазина на фирмата за да разберете лично за какво става дума.
Говедовъд.ЕЮ вече говори от личен опит, повярвайте ни…ние не съжаляваме, обещаваме ви, че и вие също няма да съжалявате за направения избор.

Наздраве с Кор Кароли

1 КОМЕНТАР

  1. Благодарим на екипа на Говедовъд.ЕЮ за хубавия материал. Пожелаваме им успех в подпомагането на Българското Животновъдство и многобройни читатели. Винаги сте добре дошли при нас!

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here