Австрия – порода Симентал, средно 7 434 кг мляко от крава за 2017 г

3

Тази млечност не е разбира се у нас. Това са резултати за кравите млечно направление на Австрия. И през 2017 г отново има увеличение на  добива на мляко, така показват резултатите от контролите на стадата през годината.

Породата Симентал за Австрия

По данни на  Централната асоциация на австрийските животновъди, средната производителност на всички контролирани крави между октомври 2016 г. и септември 2017 г. е била 7 434 kg мляко. Това съответства на увеличение от 9 кг на крава в сравнение с 2016 г.
Средните нива на мазнини и протеини остават стабилни, съответно на 4.14% и 3.41%. Пикът в добива на мляко, както и през предходните години, е при  кравите Холщайн със средна млечност от 8706 кг.
На второ място Симентал с 7345 кг, тази порода за първи път застигна и надмина Кафявото говедо, което пък е със средна млечност от  7279 кг  за година.
През контролната година 2016/17 повече от 80% от общо 537 373 млечни крави бяха контролирани. Те се отглеждат в 20 096 контролни ферми. Този процент на контрола е най-висок  в историята на изпълнението и изпитването на качеството на млякото

Източник: AgE

3 КОМЕНТАРИ

  1. Когато симентал даде повече мляко от черношарена или кафяво ще стана президент!! Симентал е порода за месо или греша дааааааааа на книга може но да е факт не

  2. Симентал е комбинирана порода с над 40 млн. представители по цял свят. В някои страни тя действително се развъжда само в направление месо – САЩ, Австралия и др., но има много страни, в които породата се равъжда в млечно-месно направление – вкл. Франция, преобладаващо в Австрия, както и в Швейцария, в Бавария и Баден Вюртенберг в Г ермания, в Чехия, Словения, Словакия и др.
    В България също над 90% от Симентала се развъжда в млечно месно направление.
    Съвсем друг е въпросът дали цитираните данни за средната продуктивност в Австрия отговарят и доколко на реалността – това вече не зависи от породата и направлението в което се развъжда, а от хората коити ги обявяват за официални – защото това може да е средна млечност на контролирани стада в някой кооператив, кантон, район, но едва ли на цялата контролирана популация в Австрия от над 1,5 млн крави. Да не говорим за данните, които са инесени като средна продуктивност на кафявото говедо в Австрия, поголовието от които в Австирия не надхвърля 200 хил. глави.

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here