Износ на животни- „битката” започна

0

Независимо от това,че през последните месеци всичко за ЕО се развива благоприятно по отношение реализацията на месо, редица сключени договори, за износ на животни и месо за азиатските страни, за Турция, Израел, арабските страни. Румъния е в преговори за реализирането на грандиозен проект за износ на 4 млн. живи животни за Египет. Дори нашата страна, с ограничените си възможности, се е наредила на опашката за Турция.

След доклада на Европейската организация за търговия с месо, обаче нещата взеха друга посока. В този доклад се казва, че след 19.03.2019 г, когато Англия ще се оттегли от Съюза, нещата в европейския сектор месо, може да имат вече друг, негативен и дори летален характер. В Европа могат да изчезнат 32 000 животни, износът на говеждо месо в Обединеното кралство ще намалее с 84%; при овцете и агнета намаляването ще е със 76%, а свинското месо – с 48%. Очаква се да има мита от 50% и стигащи до 100%. Това означава, намаляване на продажните цени, трудна реализация и финансовата загуба за сектора на говеждото месо ще възлезе на 2,4 млрд. евро.

Така че, битката за пазари, между големите износители на живи животни започна още отсега. Най-напред под „ножа” отиде Румъния. Все пак те са най-големия износител на живи животни от Европа, стигащи до 1.5млн броя годишно ЕПЖ и ДПЖ. След подновяване договора с Израел, от което румънските животновъди са много доволни, имайки в предвид коректността по отношение на плащането, изведнъж израелската страна замрази договора, позовавайки се на неизпълнение на някои поети ангажименти, от румънските ветеринари.

Наложи се дори, животновъдите да поставят този въпрос за разглеждане в Брюксел. Засега няма и крачка напред, вероятно завършека ще е нов договор на Израел с друга европейска страна, за която са лобирали нейните израелски приятели. Вторият удар, който получиха румънците, са няколко компрометиращи филмчета до обществеността, в които е дадено, как грубо се товарят и разтоварват животните на румънска територия.

Само преди няколко дни Асоциацията на земеделските производители и лозарите Rheinland-Nassau –Германия, ни в клин, ни в ръкав, призовава за незабавно спиране на транспортирането на животни за клане в страни извън Европейския съюз. В транспорта в рамките на ЕС много неща вече са се подобрили по отношение на хуманното отношение към животните, въпреки това, стандартите за транспорт до страни извън ЕС, ще трябва да бъдат още по-строго контролирани. Стандартите на ЕС за хуманно отношение към животните , няма да се прилагат там. Това не е селско стопанският сектор, а транспортната индустрия и носи отговорността за превоза на животни. В дебата са се намесили политиците, а щом са такива, това означава, че защитават нечии интерес.

Обвинено бе и федералното правителство, че не е взело необходимите мерки за подобряване на хуманното отношение към животните, по време на транспорт.
Както вече казахме, първи в „битката” влязоха румънските износители на животни. По отношение на Израел, там нещата се развиха нормално, опитните „играчи” по наследство, те забраниха вноса на живи животни в Израел,  поради нередности при транспорта на добитък, установяване на по-стари на възраст от исканата възраст, третирани животни с антибиотици и противопаразитни вещества и неспазване на карантинните срокове.

След този удар последва втори, и както е нормално от свои.
Направено е разследване от организацията – Животни International, водена от Габриел Паун,  което бе  фокусирано върху износа на живи животни към арабските държави. Установено е, че животните са били транспортирани при температури над 35 градуса, при разрешена максимум 30. На граничните пунктове са стояли повече от 16 часа.

При животните за клане, има потресаващи снимки. Използване на синджири, електрошокови палки, кранове, клане извън наложените правила. Има дори данни за умрели няколко десетки хиляди животни в транспортен кораб. Материала е внесен в общността и се чака кворум за да се разгледа в парламента. Румънските евродепутати 32 на брой, обаче не са подписали този документ, с изключение на двама така  че, има реалната възможност,  този въпрос да бъде решен извън „театъра” наречен ЕО.
Независимо от „мините”, с които се срещат овцевъдите в Румъния, първите 12 000 овце вече са събрани на депо близо до Клуж и чакат зелен светофар за Турция.
Подобни капани започнаха да се готвят и за млекопороизводителите, поради високите цени на.

Интересното, коя ще е следващата страна, на която ще и бъде съшит компромат с цел намаляване износа на живи животни. Едно е сигурно, че няма да бъде България,  по причини, които ги знаем всички.

Говедовъд.ею

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here