Събрание преди „старта” за Котленската овца

0

На 08.12.2017г в гр.Котел се проведе първата работна среща на новоучредената асоциация на Котленската овца (АРКПО). Дата също не беше случайно избрана, празника на студентите, защото овцевъдите от АРКПО,  тази година ще си бъдат наистина студенти в работата по контрола и селекцията.

На събранието присъстваха, като гости – ст.н.с д-р Иван Цочев- гр.Троян, професор Радослав Славов – Тракийски университет и Михаил Михайлов – НСГБ.Имаше осигурени 33 стола, колкото са и членовете на асоциацията. Започвайки събранието всички столове бяха пълни,(без един, който отсъстваше по уважителни причини ) на 100% присъствие на членове на организация, поне досега ние не сме виждали. В много стегнат, кратък и точен доклад Председателя д-р Караджов, докладва за направеното и  за предстоящите задачи пред организацията. Необходимите материали, договори, указания бяха дадени на всеки един от участниците. Д-р Караджов завърши изказването си така: -„Хайде колеги да направим всичко възможно, да не се изложим и да покажем, че макар и малка и нова асоциация, всички ние  ще работим добре”.

Гостите на събранието също се изказаха и дадоха ценни съвети и предложения на фермерите.

Ст.н.с д-р Иван Цочев- гр.Троян – предстой ви една трудна година, ще трябва да доказвате себе си, не само пред проверяващите, но и пред самите себе си, пред колегите и  организацията. Ще ви бъде трудно сега, но следващите години, като започнат да идват резултатите от вашия труд, ще бъдете удовлетворени. Депешите които идват от Европа са добри за овцевъдите

Повече пари за малките фермери

Сега ще имате трудности от друго естество. Неща, които не са свършени с годините, сега ще трябва да ги вършите за месеци –  например влизането в чл.137 по ЗВМД. Пожелавам успех в работата ви и оставам на ваше разположение за помощ от всякакво естество.

Професор Радослав Славов– Тракийски университет – също даде изключително ценни напътствия по отношение предстоящата агнилна кампания. Като съавтор на селекционната програма, той изтъкна,че е готов да приеме всяко едно ново предложение и тя да бъде подобрена и разнообразена, разбира се, това ще стане след няколко години работа. Той също декларира, че по всяко време е на разположение на овцевъдите за оказване на помощ. Доразви и темата за направа на организация на фермерите за производството на бутикови продукти от овцете, порода Котленска.

Михаил Михайлов-Съюз на говедовъдите.- През 1974, именно в Котел, в тази зала която сме сега,  се проведе симпозиум по овцевъдство. Именно тогава, за първи път академик. Цено Хиковски си позволи да каже, че трябва да възстановим нашите аборигенни породи, които едновременно с вкусните продукти, които се правят от тях, могат да се използват и в новите комерсиални породи, за  подобряване на някакъв признак. Това си беше направо революционна идея, защото тогава съществуваше политическо решение за кръстосване на всички овце с високопродуктивни породи. За котленския край беше определена породата Цигай. Още през 1978г заедно с г-н Караджов, който тогава беше зам.председател на АПК Котел, избрахме 2000 бр останали овце от тази порода и ги съсредоточихме в с.Нейково. Контролираха се на ниво А контрола. Доста работа беше, защото в Котелския район се отглеждаха само овце над 45 000 бр. Сега, едва ли има толкова в цяла Сливенска област. Това е от историята.
Сега нещо за пряката работа и селекция. За малко време свършихте много работа.” Родихте се /регистрацията/, кръстиха ви/лиценза/, проплакахте/статиите за вас/, проходихте. Днес ви свършват детските години, сваляме памперсите и ви записваме в първи клас. Дали ще минете в основния курс, ще разберем догодина по това време. Всички знаем, че това начинание е подплатено с материални средства, но заедно с това,  трябва да си оправите нещата в селекцията, за да бъде двоен ефекта, всъщност затова са и тези схеми. По този въпрос мога да кажа само едно-почнете с кочовете, най-добрите кочове на вашите стада да се използва максимално. Ефекта ще се види само след няколко години, за тях отделете повече внимание, ако искате да правите”революция”. В тази връзка предлагам на ръководството, да си изберете групичка по генетика,  най-добрите от вас, плюс професор Славов, той каза, че ще помага и да определите новите кочлета, старите и след това да начертайте схемите на ротация.

И по третия въпрос-свързан с бранша или профсъюзните въпроси както му казвам. Изберете си няколко фермери, знаещи, намахани, говорящи, готови да излязат на барикадите, които да защитават интересите ви. Това трябва да става обаче извън дейността на развъждането. Все пак нали знаете, който дава парите, той бие тъпана. Я сте мръднали,  веднага ще ви бъде изпратена проверка. Всъщност такива са и правилата. Не забърквайте развъдната асоциация в браншовите въпроси. Затова и ви казах изберете си представители, които да ви защитават. В момента няма кой. Независимо, че сте от един бранш, има напрежение между вас и нацоналната овцевъдна асоциация. В този момент, те няма да защитят интересите ви. Но в по-следващ етап, трябва да седнете на масата и да намерите компромис в отношенията. Всъщност това не важи само за вас, важи за всички останали асоциации контролиращи автохтонните порода. А никак не сте малко и сигурно отглеждате над 100 000 овце. Много важен въпрос, ако не пак ще ваксинират през лятото, пак ще ви вземат проби за бруцелоидоза след случната кампания и още поне десет пак в негативен план.
Последния въпрос е реализацията на продукцията. Един голям въпрос. Нямаме овце,което означава, че няма и агнета и колкото и малко да имаме пак не можем да ги реализираме. В статистиката непрекъснато се пише, че задоволяваме с месо 20-30% от нуждите и пак не се търси. Говоря търсене на цена, която да е добра и за двете страни. Сега се предлага цена, която удовлетворява едната страна, коя е знаете всички. Тук също трябва някой да направи анализ за да се разплете кълбото наречено –печено агне. Колкото до турския въпрос чакаме. Скоро имаше съобщение от един лидер ,че до края на ноември изнасяме за Турция.Чакаме.  Успех в развъдната работа, повече агнета и задължително да ни поканите за Гергьов ден да вкусаме и котленско агне.

След приключване на деловата част всички фермери подписаха договорите за работа и обмениха опит на бира , защото агнилната кампания почна и няма да има време за седянки.

Михаил Михайлов

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here