Във „войната” за месото се включват и ритуалите

0

И колкото някои автори се мъчат да ни убедят че месото е вредно, не така стоят нещата на пазара. Консумацията на месо се увеличава, защото и жителите на земята се увеличават, китайците оставиха ориза на второ място и сега са най-големия консуматор на пилешко и свинско месо, но вече познават и вкуса на говеждото. Арабските държави уж все се бият, ама си правят и деца. Африканците вероятно скоро ще сготвят антилопите, тигрите и лъвовете и ще почнат и те да пекат телешко.

Тази „битка” всъщност не е спирала. Тя се води с всички възможни средства. Сега в действие влизат вече и ритуалните кланета. Това не се отнася засега до нас, но вече премина над Германия /проучвателно/ и Полша, където този проблем се задълбочи. Преди няколко години, Полша въведе Закон, в които се казва, че животните трябва да се колят задължително след упойка. Реакциите бяха светкавични. Сред еврейската и арабска общност. Главният полски равин Михаел Шудрих нарече деня, в който бе взето парламентарното решение “най-лошия ден за еврейската общност в Полша за последните 30 години”. Нещата дори излязоха извън контрол след внесената декларация от полските еврей :
– “С решението си, мнозинството от полските народни представители на практика оставиха само три възможности на полските евреи: да не практикуват религията си, да се откажат от консумацията на месо или да не остават да живеят в Полша” Министерството на земеделието реагира веднага, раздаде извънредни разрешителни за производството на месо “халал” и “кашер”, предназначено за арабските и еврейските потребители. Това пък, предизвика гнева на организациите за защита на животните, които сезираха Конституционния съд, а правителството се опита да регулира нещата с извънреден закон, който да разреши ритуалното клане – единствено за нуждите на мюсюлманската и еврейската общности.
В момента от Сейма отново се разглежда Проектът на закон за защита на животните, което ограничава забраната за ритуалното клане в Полша. Приемането на такъв Закон обаче ще удари по джоба на фермерите. А те в тази държава не са никак малко – забележете – почти 350 000 ферми, които практикуват пасищно отглеждане на животни и в допълнение над 440 хиляди стопанства, произвеждащи мляко, където един от източника на доходи, е продажбата на телета и крави. Това са над един милион жители на полската провинция. Очакваните загуби за земеделските стопани, производителите на говеждо и телета, могат да достигнат над 500 млн.лева през 2018 г. Тази цифра е по-голяма от целият износ на България включващ всичко – живи животни, мляко, месо и хранителни продукти. Внушителна цифра нали.
Приемането на един такъв Закон, според полските анализатори, ще се отрази най-вече на фермерите, защото цената на месото ще падне поради насищане на пазара. Освен това се чакат и „пораженията”от Брекзит. Процентите надолу ще бъдат от 8 до 15%. В дългосрочен план, като последица ще има и намаляване работниците в кланиците. Скоро вашия сайт бе писал, че анализаторите казват ако има конфликт с Англия по отношение на месата, може да се съкратят над 30 000 работни места в кланиците. Също трябва да се знае, че Полша е голям производител на говеждо месо. За тази година то е увеличено до сега с 6% в сравнение с миналата година и надхвърля цифрата 600 000т Много важна роля за износът на говеждо месо е самото ритуално клане, така че в последните две години, не се възстановиха 40% на старите пазари, но също така и да се обслужват и нови. Те получават полско месо от религиозно клане.

Това е резултат от работата на полското правителство, министерството на земеделието и производителите. Полският Халил институт, развива международно сътрудничество и е акредитиран в други страни. Темпът на нарастване на търсенето на този вид производство е движещата сила за развитието на полския сектор говеждо месо, включително и на преработвателите, които инвестират в развитието на техните предприятия, както и полските фермери, които в отглеждането и производството на говеждо месо намериха стабилността на цените и възможността за увеличаване на рентабилността на тяхната работа.
Това клане, съвсем нормално е, по най-различни причини /някой път зад религиозните се крият съвсем други интерес/да има и противници. Така че, в момента полските фермери са готови да излязат на барикадите след Нова Година, когато ще се вземе окончателното решение за формата на Закона.
Заключението на тази статия е : много внимателно да се работи с тази материя. Последствията са непредсказуеми, но винаги ще бъдат надолу и на гърба на фермерите, както по традиция става винаги

За Говедовъд. Ею
Михаил Михайлов

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here