Говедовъдни новини – Уикенд 48

0

БЕЛАРУС: Тази година е пикова за млечната промишленост на тази страна. „Пробит” е вече и Китайския пазар и 34 местни и млечни предприятия имат право да изнасят . Макар , че цифрите  не са големи, през тази година  износът на млечни продукти за Китай се е увеличил 12 пъти, или сумата за която се говори е достигнала до 4,5 милиона долара.  През януари-септември е изнесено  сухо мляко за  Грузия – 1630 тона, Китай – 670 т, Катар – 475 т, Монголия – 705 т, Оман – 800 т, Саудитска Арабия – 570 т. Мляко на прах е  изнесено за 16 държави.
Увеличаване на нивото на диверсификация и нов договор с Венецуела.  След посещението на президента Николас Мадуро в Беларус, се разработва споразумение за доставката на 5 хил. тона сухо мляко. Чудото Беларус – ПРОДЪЛЖАВА.

БЕЛАРУС: Планираният добив,  да се получи средна млечност от крава  на 5000 кг през 2017 г.,  вече реалност в 17 области на Беларус,  постигнато в края на октомври. За тези десет месеца  производството на мляко се е увеличило с 3,1% и е произведено вече 5,9 млн. тона. Средната производителност в същото време е в размер на 4 212 килограма, или със 106 кг повече от предната  година. В четири ферми средният млеконадой  вече е повече от 10 000 кг.

ЕВРОПА: През първите девет месеца на 2017 г, производството на мляко в ЕС се е увеличило с 0.5% , вече е достигнало  до  117.5 милиона тона. В същото време резултатите от септември са  4,2% по-високи в сравнение с миналата година. Отличната динамика показват най-големите производители.  Преработената продукция е повече от миналата година в – Германия – 3,6%, Франция – 4,08, Ирландия – с 10.7 и Полша – 4,8, Великобритания – с 1,03%. В САЩ производството на мляко е нараснало с 1,5% до 73,6 милиона тона.
През януари – октомври във всички категории руски ферми, производството на мляко се увеличава с 0.8%, до 26.7 милиона тона.

ЕВРОПЕЙСКИ СЪЮЗ: Според данните през 2016 г. ЕС е отделил около 11,9 милиона хектара за биологично производство, което е 6,69% ​​от общата площ на насажденията на селскостопански култури. Площта за насажденията за биологично производство е най-голямо в Испания с 2 милиона хектара. Следвана от  Италия – 1,7 милиона хектара, а Франция – 1,5 милиона хектара. Следват Германия (1,1 милиона хектара) и Австрия (571 хиляди хектара).
Страните с най-малък дял на площите, заети с биологично производство: (1.72%., 77 хектар) Малта (0,21%, 24хектара), Румъния (.67%, 226 хиляди хектара), Ирландия, Обединеното кралство ( 2.82% 490000. ха), Холандия (2.91%, 52 хиляди. ха), България (3,2%, 161 хиляди. ха) Люксембург (3,27%, 4,3 хиляди. ха ), Унгария (3.48%, 186,000. ха) и Полша (3.72%, 537,000. ха).

РУСИЯ:Изпълнението на съвместен руско-израелски проект за създаване на млечни ферми и завод за преработка на мляко, ще се реализира  в района на Тамбов  през 2018 г. Обемът на инвестициите ще са 43,7 милиарда рубли. Проекта включва създаването на вертикален интегриран клъстер, за производство на мляко и  обработка на повече от 400 хиляди тона сурово мляко на година. Ще се изградят 7 млечните ферми за производство на краве мляко с капацитет 40 хил.т годишно. В млекопреработвателното предприятие ще се обработват 1100 т мляко дневно. Проектния капацитет е планирано да бъде изпълнен през 2024 г.

РУСИЯ: Федералните  ветеринарните власти на  Русия, на  6 декември 2017 г., премахнаха  ограниченията върху вноса на свине и продукти на базата на свинско месо от Европейския съюз, която му била наложена през 2014 г. след откриването на огнище на африканска чума по свинете. В началото на 2014 г. Русия наложи това ембарго върху откриването на няколко случая на африканска чума по свинете в Литва и Полша.

ФРАНЦИЯ: Очаква се, всеки момент да бъдат публикувани резултатите от инспекциите на Китайските представители, проверяващи френските условия, при които се произвежда и заготвя за износ говеждото месо от Франция. След това, ще се пристъпи за уточняване условията за износ на говеждо месо за Китай от Франция.

СВЯТ: Редовната консумация на говеждо месо е около 20-30% от общото потребление на месо по света.
Консумацията на агнешко месо, варира значително, и е по-висока от консумацията на говеждо месо, само в някои държави на  (Близкия изток и Северна Африка). Обикновено говеждото месо се счита за “месото” на потребителите в цял свят, така че, това е месото, което превъзхожда другите видове по качество и вкус. Пилешкото  месо е включено в храната  във всички страни (по-малко в Китай (19%), най-високата стойности са записана в Йордания и Малайзия (52% и 47% съответно) и особено високи в Канада (39%). В страните от Близкия изток (където свинското месо не се консумира) козето месо има относително по-висока консумация, особено в Обединените арабски емирства (13% от общото потребление на месо). Интересното е, че страни извън Близкия изток, като Индонезия, Съединените щати, Малайзия и Китай, също твърдят, че имат висок процент козе месо, консумирано напоследък. Пилешкото  и свинското месо, се считат за основните източници на животински протеини в много страни. Въпреки факта, че те не се възприемат като особено питателни, тези видове месо са евтини, широко достъпни, лесни за приготвяне. Говеждото се счита за високо ефективен животински протеин и надминава други видове месо по качество и вкус, но струва повече, но има достатъчно много  потребители, които  са склонни да плащат по-високи цени за него.
Агнетата се считат за предпочитан вариант, на много места, особено в арабският свят.

 

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here