Салмонела в млякото-скандала се разраства

0

Днес БТА обяви опасност от заразяване от Салмонела при консумация на млека произведени от компанията Лакталис. Засегнатите количества са “огромни”, призна говорител на гигантския производител на млечни продукти. Френското министерство на икономиката и финансите публикува списък с над 600 партиди, които са изтеглени, забранени за консумация и за износ. Засегнати са редица държави: Алжир, Мароко, Великобритания, Тайван, Румъния, Гърция, Бангладеш, Китай, Перу, Грузия и Пакистан. 

Всъщност до това “военно” положение, се стигна след заразяването на 20 малки деца, на възраст под 6 месеца, в осем различни региони на Франция. Семействата на тринадесет от тези деца, чиито живот не е в опасност, казаха, че “всички са консумирали мляко за кърмачета произведено в обекти на LNS (Lactalis). Това се случва в началото на месеца. Производителите веднага отстранили партидите и започнали мащабна проверка в своите складове.
Производителят Lactalis заяви, че ще блокира продуктите, които все още се съхраняват в складовете, и ще ги анализира, като се разработи “още по-прецизен план за контрол” с цел на защита на потребителя и контрола на измамите. Резултатите от проверките са много по-лоши от очакваното – това е становището на френското  Министерството на земеделието.
Какво прави впечатление от случилото се във Франция в сравнение, ако това се случи у нас. Ще се съобщи за събитието, производителя разбира с,е ще бъде забулен някъде в облаците, а кои са марките на продуктите, вероятно няма и да се научи. Вероятно има изключения, но като масовка е така. Във Франция независимо от мощта на компанията Лактавис, веднага и бе цитирано името и пуснат списък с няколко марки млечни продукти на тази фирма, които  да не се закупуват. Смело нали.
Инфекциите със Salmonella agona, се появяват в рамките на три дни, след поглъщането и причинява гастроентерит с повръщане, понякога диария (понякога кървава, и фебрилна в повечето случаи). Съпътства се често и от треска. Тези симптоми могат да се влошат при малки деца, имуно компрометирани пациенти и възрастни хора. При появата на тези признаци, у детето, веднага е необходима консултация с лекар.
Това е втори скандал по отношение заразяване от салмонела. В началото на годината емблематичната американска закуска – “Hostess Twinkies” също се присъедини към десетки други храни, като жертва на вторично изземване, поради заразяване със салмонела в завод за мляко на прах.
За говедовъд.ею Таня Мишева

 


ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here