Селекцията – може да се окаже бомба със закъснител

3

Разпределението на субсидиите, сроковете за предоставянето им и ставките, винаги са били под прицела на фермерите. Наблюдават всичко, дори със затворени очи, и са изключително обидчиви, при констатирана неизправност.
Тази година, уж всичко вървеше по мед и масло. Субсидиите определени предварително, количеството на продукцията също, асоциациите се активизираха и отстраниха неотговарящите животни. Националната асоциация на овцевъдите и козевъдите, за първи път в историята на сегашното животновъдство, заведе дело срещу МЗХ, против членове от Наредба 3. Но като цяло  правеше впечатление в сравнение с други години неактивността на фермерите, но това се дължеше и на убедителните доводи, които идваха от министерството, че всичко е по мед и масло. Така че, нямаше ги вълненията от минали години, подписване на меморандоми с министерството и съответно срокове и викове пред министерството.
Но както се казва, всяко едно затишие не е на добре и бомбата избухна. Всъщност излизането на заповедите за субсидирането поотделно, а не блок, както му е реда , за по опитните на административните фатки, им стана ясно,че предстой да се случи нещо.
Днес асоциацията на месодайните селекционери не издържа и съвсем правилно излезе с открито писмо до министъра. Всъщност те бяха приспани, още при обсъждането на субсидиите, когато им се подхвърли гарантирано подпомагане и се оттеглиха от преговорите /съвсем нормално за нас – оставиха колегите си от другите направления да се давят/. Сега обаче, се почувстваха излъгани и търсят справедливост.
Едва ли ще постигнат нещо. Ако решат от министерството да им отговорят, то ще бъдат аргументирани отговори, подплатени с някакви цифри, произхода на които няма откъде да се види. След това вероятно ще следва проверка на дейността на асоциацията, резултата ще е с критични забележки и многото санкции, които може да се наложат.
Вторият вариант е по реалистичен, въобще да няма отговор и удар под кръста когато трябва. Бъдещото развитие на събитията, ще се определи от текста на последните заповеди, които се очаква да излязат – за млечни крави под селекция, биволици и овце.
Според нас ставките ще са доста големи и е неизбежно да няма фермерски вълнения. Дано да не сме прави. Защото по-хубаво нещо от решаването на проблемите на маса, след дебат от заинтересованите страни няма.

Говедовъд.ЕЮ

 

3 КОМЕНТАРИ

  1. Излъгани и окрадени сме всички животновъди.За пореден път ГРОБ доказаха че животновъдство в България не трябва да има,сега чакаме баретите да ни разстрелят.

  2. Млечните крави ги задължиха да доказват по 4 тона мляко на глава на което ДДС то е 560лв които влизат в бюджета, какво влиза от месодайните крави?

  3. Колеги, организираме стачни действия на 15.01.2018. Исканията са за:
    – отмяна на Наредба 3, която е в пълен ущърб на малките земеделски производители.
    -Искаме публикуване на бюджета за обвързано подпомагане и разчет как са формирани тези смешни ставки. Защото с обновените изисквания в Наредбата, са отпаднали 50-60% от кандидатите, а парите са разпределени върху пълната бройка. Къде отиват “икономисаните” средства- в чий джоб?
    Ако някой се сеща за още неща,нека допълни.

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here