Големите ферми, Биг Брадър ли са

0

Че няма връщане назад, това е ясно. Броят на кравите във фермите ще расте и фермите мегаполиси ще стават все повече. Колкото и да не ни се иска да пишем така, това са фактите, това са реалностите, това е колелото на историята на говедовъдството, което се върти спазвайки в днешно време само правилата на бизнеса.

Както е винаги при фермерите, мненията са различни в, което няма нищо лошо разбира се :
-Как искаш крави, които никога  не излизат и да не пасат да бъдат щастливи?
– По-добре да са в големия обор, отколкото в кал, в дъжд …
-Фабриката за 1000 крави е  символ на свръхпроизводство, която нарушава цените за сметка на дребните животновъди!
С такива ферми 98% от хората ще станат вегани  !
В моята 27-годишна кариера имам само една крава достигала 13 години и 10 лактации (дала общо 130 000 кг мляко). Но тъй като съм привързан към най-готината, се опитвам да я запазя колкото е възможно повече време.
 Хората могат да живеят до 122 години, като Жана Калмънт, но това не е причината, поради която всички живеят до тази възраст!
-Мисля си за тези крави в бъдещето. Сравнявам ги с тези хора дето ги затварят заедно под един покрив в телевизията- Биг Брадър- те накрая всичките изкрейзват.
– Кравите целогодишно върху бетон и оборски тор, не е най-доброто за тяхното здраве.
 Моите крави имат достъп до пасище 10 месеца в годината и никога не подрязвам копитата. Броят на животните се адаптира към пасищата. Това е просто здрав разум. И това е печелившо …
Тези ферми не са печеливши без анаеробно храносмилане. Трябва да спрем да вярваме, че тези млекопреработвателни заводи са конкурентни, това е мит.

 Аз съм в шлюзови системи и мога да ви кажа, че кравите не се молят да излязат за храна на пасището. Дори  стоят настрани, когато отварям портата! Някой път през годината вали 365 дни и те не искат да се мокрят.
– Размера на фермата няма нищо общо с комфорта на животните. Аз дори не разбирам как може да се зададе такъв въпрос. Какъв интерес е за една ферма от този размер да пренебрегне комфорта на кравите  ? Да загубиш пари? Това не е целта, за която мисля.
-Две точки ми се струват много важни. Първо, пашата:  казват “кравите ядат трева”, но под каква форма? Според моите изчисления, предполагам, царевица, силаж и соя преобладават в диетата на тези крави брадъри. На второ място, бетон: Да, кравите  са на 100%  бетон, когато ходят. Тяхното благосъстояние е ограничено. Не искам да пия това мляко! Не са посочени и две неща. Колко еквивалента на пълно работно време представляват 20-те служители? Предполага се, че няма командировани работници? Какви са работните им условия?
-Може ли структура от този размер, да бъде създадена без значителна финансова подкрепа? Освен това отбелязвам, че на Запад голямата част от големите млечни ферми имат социални, организационни или финансови затруднения. Какви структури за млечни продукти искаме утре? Ако това са ферми със служители (поляци или други)  90% от фермите ще изчезнат. Може ли структура от този размер да бъде създадена без значителна финансова подкрепа.
   Престанете да бъдете клеветници! Кравите със сигурност са по-щастливи при това отглеждане, отколкото в много малки органични структури. Смятате ли, че отглеждането на животните, почти през цялата година в кални парцели има по-добро ниво на хуманно отношение към животните. Имам 50 млечни крави. Нямам нищо против големите ферми или срещу малките. Има място за всички системи!
Ако този проект не е жизнеспособен икономически или агрономически, той няма да се роди. Проблемът е на друго място:  обществото изглежда не иска този модел по екологични причини, етичен, социален, дори романтичен и предпочита ферми “в човешки мащаб”. Тази визия е надеждна, докато обществото, чрез секторите надолу по веригата и по-специално потребителите, предполага този избор чрез конкретни пазари и справедлива цена, платена на тези малки семейни структури, за които твърди, че иска да запази. Въпросът е до кога.

За говедовъд.ею-Тоня Мишева

 

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here