Говедовъдни новини – Уикенд 49

0

Румъния:Огромен спад на данъка! Данъците, дължими към държавата от земеделските производители, се очаква да спаднат рязко за много от превозните средства, регистрирани от мотоциклети до трактори в законопроект, който ще бъде внесен за обсъждане. По този начин, за мотоциклети, данъкът е планирано да се намали наполовина или дори повече , автомобили с капацитет от над 1600 куб.см.,  за кола с 1800 куб.см., данъка пада с повече от 30%. При коли с високи мощности над 3000 куб.см, предлага се намалението да  е над 80% или 90%.


Румъния: В проекта на страната, както го нарече министъра на земеделието на Румъния, ще участват над 32 0000 фермери овцевъди. Става дума за изкупуването от фермерите на 26 000 т вълна, която се държи и съответно пречи на фермерите. Тази програма ще осигурява около две леи помощ за овчаря на кг вълна, като условието е да не се прехвърлят 15 000 евро за един производител. Програмата е три годишна.


Русия: “Липсата на сирене в района на Москва е повече от 400% “- каза заместник-министърът на земеделието и храните  Юрий Зубарев. Според него районът на Москва консумира около 200 000 тона сирене годишно, като на неговата територия се произвежда само 50 000 тона сирене годишно.


Перу: Обемът на износа на нар от Перу, нарасна с 50% в сравнение с данните за миналата година, за същия период. Износът на нар до края на септември възлиза на 60.7 млн. долара в сравнение с 40.3 млн. долара за същия период на миналата година.
Потреблението на пресни и преработени нарове нараства бързо и Перу инвестира в нови производствени зони, за да отговори на нарастващото търсене на международните пазари. Плодовете са търсени във фармацевтичната и козметичната промишле-ност поради: високите нива на антиоксиданти. По-голямата част от износа отива в Европа и Русия – две трети от общото предлагане. Останалите отиват на пазарите в САЩ (7%), Канада (4%), Белгия (4%), ОАЕ (3%).


Япония:В Япония пият кафе от чесън. Идеята за напитката идва случайно  на Иекимото Симотаи. Преди 30 години, когато е собственик на кафене, той е трябвало да готви пържола с чесън и в същото време да обслужва посетителите. Поради тази причина често загаря чесъна и за да не го изхвърли, го нарязва на дребно, и след това го залива с гореща вода и открил, че  резултата страхотен – все едно, че пие истинско   горчиво кафе. Преди няколко години, като се пенсионира, той повтаря опита, и се получава много добра напитка, която в момента се превръща в хит за Япония.


Бавария: В Бавария, все повече и повече млекопроизводители се отказват да отглеждат крави.Тази тенденция продължи и през тази календарна година. Както съобщава Баварската държавна статистическа служба, все още има 30 489 ферми с млечни крави в провинцията. През 2016 г година бяха преброени около 32 000 млекопроизводители; През 2014 г. имаше около 35 000 производители. Броят на млечните крави обаче остава почти постоянен с 1.2 милиона животни. Средно, броят на отглежданите крави в една ферма е 39 крави.

 

Европейски съюз: Европейската Комисия по мляко,  публикува резултатите от проучване на разходите за производство на мляко в шест държави: Германия, Белгия, Дания, Франция, Люксембург и Нидерландия. Както се съобщава на официалния уебсайт на съюза, са използвани официалната статистика на Европейската комисия, както и текущите цени за фуражи, семена, торове, електричество, заплати на работниците в земеделието.
Според представителя на Съюза това е първият анализ, който представя актуални данни за пазара на мляко в Европейския съюз.
Цената за производство на литър мляко през 2016 г. -Франция 0,45 EUR, Белгия € 0.41 Германия, € 0.50  Дания € 0.41 , Люксембург € 0.44, Холандия 0,45 EUR
Най-ниски производствени разходи от 41 цента са регистрирани в две страни: Дания и Белгия. Най-високите нива според проучването са отбелязани в Германия – 50 цента.


 

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here