Германец прави сирене в Странджа

1

С г-н Гюнтер Диполд се запознахме преди няколко дни във фермата на фермер Михаил Михайлов, за който ще разкажем в следващите репортажи за неговата ферма в Странджа.

Седнахме в  къщата за гости, а пред нас се разкри прекрасната гледка – странджански природни мотиви на живо.  Гюнтер е германец, но от много години живее в Швейцария. Първоначално завършва млекарско училище, след което почва работа из швейцарските кантони, като майстор на сиренар. Във всеки кантон завършва съответните специализации по млекопреработка и производство на характерните сирена за района.

– “Така е в Швейцария – казва той. Трябва да се докажеш пред местната задруга, много е трудно, защото комисията е безкомпромисна, пък и аз бях чужденец”.
След като взема дипломите, започва работа в един швейцарски кантон на 2200 м надморска височина. Започва да купува мляко и да прави собствено производство сирена. Това се случва обикновено в самата ферма, от която купува млякото, и там си организира и работилницата. Тази година решава да опита късмета си в България. Подписват с Михаил Михайлов договор, за съвместна работа и стартират. Гюнтер е не само амбициозен, но и изпълнителен и работлив. Оборудват малка мандричка с всички изисквания на родните Наредби и Закони. Всичко е правено сега, съвсем ново и блести от чистота. Инструментариума е донесен от Швейцария, както и технологията. Договора между двамата мъже е много прост и кратък. Михайлов доставя качественото мляко, Гюнтер прави сиренето и след това отново Михайлов го реализира на пазара. Двамата са равноправни партньори в цялата схема. Съвсем по български, всяка вечер след тежкия работен ден, сядат на чаша вино и отчитат свършеното.
Ако някой си мисли, че Гюнтер има помощници или работници, просто се лъже. Всичко си прави сам, хем да е сигурен, хем и нали е взел нещо от швейцарците си е пестелив.  Всъщност целта на проекта е и у нас да се произвеждат сирена – меки и твърди, от наше мляко, но отговарящи на известни европейски сирена. Същите да са търсени и да се консумират от многобройните гости по черноморието. Нашите младежи започнаха да се връщат от чужбина, но свикнали с вукса на тези сирена, пък и за всички наши сънародници. Сиренето се приготвя, както вече казахме от качественото мляко произведено във фермата на Михайлов, но се използват други култури, друга технология, при която се прилага много ръчен труд и има друго време при зреене, различно от това при нас.
Най-напред е приготвят меко сирене под името – Странджа бяла формачела. Това е италиянско сирене, което по вкус е много близо до оригиналното Камембер. Първите партиди вече са продадени. След Нова Година на пазара ще се появи следващата партида. След известно време, този неуморим германец започва производството на твърдите сирена Пармезан и швейцарското Ширинц, на което му е необходимо да зрее поне 12 месеца.

Зададохме един единствен въпрос на г-н Гюнтер: – Кажете нещо за нашето говедовъдство.
– Посетил съм много ваши ферми. Извинявам се, но искам да ви кажа, че говедовъдството ви, не е на нивото, което аз познавам в Швейцария и Германия. Разликата е най-вече в условията на отглеждане и хранене. По отношение генетиката имате още много да правите. Ние тук, с Михайлов имаме заложено в програмата, да свалим броя на соматичните клетки под 200 000. В Швейцария обикновено техният брой в повечето ферми е 130 -150 000.
Седемдесет процента от млякото се преработва в сирене, като пастьоризацията не е желателна. Също, много е важно обучението на фермерите, вземане най-доброто от водещите държави, генетиката за която казах. Всичко това води до производство на добро мляко от високо качество, именно това е тайната на доброто сирене. Поздравете вашите фермери по случай новогодишните празници, с пожелания да произвеждат повече и то качествено мляко”.

Говедовъд.ЕЮ

1 КОМЕНТАР

  1. Само измамници в тая даржава и пране на пари и лъжат фермерите като нас дето се чудим как да си изхраним семеиствата

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here