И фермерите от Казанлъшко в борба с копитния гнилец

0

На 15.12.2017 г в гр. Казанлък бе организиран семинар на животновъдите от района. Все пак времето позволява да се отделят няколко часа да послушаш лекции, да се видиш с колеги и заедно да се обсъдят проблемите.
Семинара бе организиран от ветеринарна клиника – Алчев и Шиков  и Говедовъд.ЕЮ. За лекциите се погрижиха фирма „МИНТЕХКО”-СОФИЯ /вносител на ваксина против копитен гнилец и мукозна болест/ и  Си  Ар  Ай –Шумен.


И двете фирми бяха представени от шефовете си, което даде възможност на присъстващите да черпят информация, както се казва, от извора. Много стегнато, на  фермерски език д-р Стойчев представи ваксината против гнилеца, а също и ваксината против мукозната болест.

Ваксина „ТРИВАК”- въпроси и отговори

/в отделен материал ще представим пълния текст на презентацията/
На фермерите бе показано как и къде се произвеждат ваксините, тяхното съхранение и използване.
Здравко Иванов от Си  Ар  Ай, направи презентация на фирмата. Присъстващите разбраха, че индивидуализма дори при търговските фирми е към своя край и идва времето на обединението и действията в екип. Разбра се, че Си Ар има партньори, които могат да бъдат полезни в други сфери, а и основната дейност на фирмата, като продукта, които ще получават фермерите, ще бъде много по –добър. Разясни  също и схемата за закупуването на юници от месодайни породи от Румъния и реализацията на продукцията при много добри условия.
Накрая, както му е редно се обсъдиха и злободневни въпроси от днешният ден. На първо място, разбира се, бяха субсидиите за обвързаната подкрепа, където се изрази мнение, че фермерите отглеждащи крави за мляко, без селекционен контрол, смятат че са получили по-малко субсидии, отколкото са очаквали. Имаха в предвид, че много от техните колеги не са подали заявления и нормално би било субсидията да е по-висока от първоначално обявената.
Постави се също така  и се обсъди един изключително важен въпрос. Става дума за ваксинирането против двете болести – син език и Нодурален дерматит. Че, ще се ваксинира това е ясно. Първо, защото последното решение на ФАО е Балканите да станат щит срещу тези заболявания, и да не се позволи прескачането им в Унгария и Австрия. Едното заболяване – вече танцува във Франция и Испания./Син език/. Въпроса беше до болка познат. На първо място, пробив в обществените поръчки и закъсняване с доставката на ваксината. Всъщност тази песен се пее през последните четири години и вместо да се оправи този проблем той се затвърждава.
И вторият въпрос е времето на ваксиниране. До момента никой не си направи труда да направи анализ на тази ситуация, която ще продължава и години напред.
Да се знае кой месец е най-подходящия за слагането на ваксините, коя ваксина да е първа, коя да е втора. Има ли икономически загуби за фермерите, има ли физически загуби – умрели животни, абортирали такива, намалящи продукцията си също.
Ако имахме такъв анализ, загубите може и да си ги искаме от ЕС. В крайна сметка, нали се борим да тушираме това заболяване. Така, както някой получават за мигрантите, така трябва да се получава и за животните. Сега какво става. Ваксинираме по всяко време, когато има ваксина, държавните служби са доволни, рапортуват до Съюза, че всичко е ок, практикуващите лекари и те са доволни, защото заработват нещо, което е сигурно, че ще им се плати и под гилотината остава само един от играчите, и това е фермера. Една година, така добре, ама повече май става малко много.
Така е, когато няма анализ, няма сметки, няма програма, няма отговарящи има само контролни органи и потърпевши. Въпрос, който трябва да намери отговор до края на месец февруари.
След закриване на събранието, фермерите си пожелаха по-добра Нова Година и отидоха да колят коледните прасета.

Говедовъд.ею

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here