Атанас Атанасов – Субсидиите за селекцията са справедливи

7

През последните дни, сме свидетели на недоволство от изплатените субсидии за млечни и месни крави. Като демократичен сайт, публикувахме становище на една от страните.

Сега ще публикуваме материал от обратната страна на медала – на доволните от субсидиите.
Обърнахме се към г-н Атанасов – председател на Асоциацията за развъждане на породите Монбелиард и Симентал със следните въпроси:

Г-н Атанасов доволни ли сте от размера на получената субсидия, какво повече вършат развъдните асоциации, че ставките са доста различни. Правилни ли са вълненията при фермерите, които не участват в схемите за селекция.

– Аз ще почна от последния въпрос. Разбирам ги колегите и аз бях фермер и аз исках да взимам по-големи субсидии. Прави впечатление, че  доста фермери сега изразиха недоволството против ниските, според тях субсидии, които получават. Защо миналата година, когато разликата беше само четири лева, никой не повдигна въпроса – абе, тези са под селекция, заслужават по-голяма субсидия. Нашите членове го преглътнаха мълчаливо, още повече, че на практика те взеха субсидия по-малка отколкото другите, защото след като си платиха членския внос на организацията, тази сума от плюс четири лева изведнъж стана минус десет лева, в сравнение с тези, които не са под контрол.
Днес четох , че един фермер се възмущава от ниската ставка за млечна крава, като казва-миналата година бях при селекцията, не дадоха нищо повече. Напусна я, сега пък дават много.
Разбира се, не всички колеги от протестиращите са с такъв манталитет, но има и такива. За да си в селекцията трябва упоритост, трябва работа, трябва и да даваш, поне така се работи в нашата асоциация. Тази година имаме фермери, които си плащат членския внос , но няма да вземат субсидия за селекция, защото имат по 19 крави. Ето и едно от несъвършенството на схемата. Имаш 19 крави, които ти дават по 30 кг мляко на ден и не получаваш. Имаш обаче 21 крави които ти дават по 15 кг мляко на ден и получаваш.
Нали разбирате тънкия момент, дори във вашия сайт съм чел определение за селекция – имаш две животни, трябва да определиш по-доброто. Съжалявам, че фермите без селекция получават по-малко субсидиране, но крайно време беше и тези, които са в схемата по селекция да получат достойно подпомагане за труда и упоритостта през годините, които са имали.

По важното е обаче, какво сме свършили и дали сме заслужили тези пари. Аз ще говоря за нашата асоциация, защото нямам визия за работата на останалите.
При нас всичко става открито и с одобрение на общото събрание. Всеки, в началото на годината, си знае задълженията и от него се иска само едно-да изпълнява. Имахме четири ферми, които се ослушваха и от следващата година, ще трябва да си търсят друга организация. Всеки наш фермер, трябва да осигури условия за провеждането на единадесет млечни контроли през годината. Това много пъти се случва, като се наемат и допълнителни работници – което струва пари и разбира се, намаляване млеконадоя, поради стреса от чуждото присъствие, и забавяне процеса на доене. Задължително трябва да води няколко тетрадки – за отелване и идентификация, за репродукцията и продуктивността.
Смятам, че тази година решихме въпроса с репродукцията. Имаме на сто процента изкуствено осеменяване и се изпълнява годишния случен план. Биците, които използваме, са от всякакви нива, но под средното за Европа нямаме. Нали разбирате, добрата спермата струва пари. Имаме и фермери, които работят с топ бици, там цената вече е над 20лв за доза. Имаме други, които използват сексирана сперма-цената двойна от тази на топ биците. Като сложите две осеменявания минимум за крава и заплащане, самата услуга и минимум сто лева са хвръкнали от джоба на фермера. Правим поне три събрания през годината в различни краища на страната. Това нали също струва парички, някой трябва да напълни резервоара.
На животните извършваме линейна оценка, което също отнема време. Вече имаме и бик, българско производство, на който му предстой да бъде тестиран. Всичко дотук добре, но ако се окаже влошител или неутрален, кой губи, пак фермера.
Сега мислим и за това, което вие  пишете – селекция по генотип на кравите. Предстой да го правим за някои ферми. Но ДНК анализа е поне 40 евро, кой ще плаща , разбира се фермера. Така, че към тези 256 лева, които дадоха на кравите за мляко, ако прибавим за осеменяване, такси за обслужване, генетичен анализ, рискове при тестажа и сякаш сумите по двете схеми се изравняват.
Забравих да кажа, че нашите ферми се проверяват от агенцията, което се е направо стрес за фермера, писна им от проверки, но няма как, правилата на играта са такива. Забравих да кажа, че нашите фермери участваха в две изложения, там също имат разходи, които никой не покрива.
Аз смятам, че щом работиш, щом имаш реални резултати, трябва да има подкрепа за селекцията. Ето ние, заделяме трети бик от съществуването на асоциацията. Всяка година се продават поне 150 юници за разплод. Амбициите ни, са да изнасяме в чужбина. Имаме такава възможност, да заделим стотина качествени юници. Предназначението на селекцията е животните да дават повече мляко. Ние извървяхме един десет годишен период, през който поставихме основите. Постигнахме много добри резултати за породите. Сега вече имаме базата, която може да използваме и за по-бързо увеличаване на продуктивността. Нека колегите да не ни завиждат толкова много, който иска да се включи в програмата за селекция, да заповяда.
Бих ви помолил също, в края на този материал, да публикувате годишния ни доклад за свършеното, да не си помисля някой, че правия пиар на схемата за селекци.

 

7 КОМЕНТАРИ

  1. Защо има понятие субсидия за млечна крава , когато тя не дава мляко ? Трябва да бъде наречена субсидийна крава .Тези които не могат да докажат мляко да не взимат никакви субсидии , аман от хрантутници ревлювци.

  2. Този който е бил миналата година а тази е напуснал , се е включил само заради субсидията – той хич е нямал намерение с тези пари да прави селекция. Истинските фермери правят селекция и без субсидия а също и от години са членове на развъдните асоцииации без никакви облаги. Затова и доят повече мляко и не са от като другите мрънкачи.

  3. Аз съм фермер,и познавам колеги които са селекция доят много по-малко мляко от мен от крава но имат връзки.А гаврата която гробаджий направиха с нас е безпорна.Вие никога не сте били сайт на фермера а на правителството.

  4. Винаги ще има недоволни, никой не ги спира фермерите да членуват в развъдните асоциации.

  5. А защо по наредба 3 ахвтотонни са към млечните а взеха от субсидията на месодайните

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here