Туберкулозата не прощава на никой

1
Ала демон зловещ е записал
смъртен знак по смрачено чело
и гнети безпощадната мисъл
като тежко оловно крило.
Тази нощ, тази нощ сребролунна
и осеяна с бледи звезди,
вледенени уста ще целунат
изтерзани до болка гърди.
Тъй е тежко, зловещо, печално —задушават се морни гърди
и навън на кола погребална
сякаш жълтия призрак седи…
Смирненски –Жълтата гостенка

Ясно е на всички ,че става дума за болестта туберкулоза, която не прощава нито на хора, нито на крави.

 Туберкулозата – Опустошителното въздействие върху стадата в Северна Ирландия.

Ако сте млекопроизводител, а след това помагате, да натоварите кравите си на камион до кланицата, това е много трудна работа.
Миналата седмица гледах едно семейство кравари – баща с двамата си сина, които правеха точно това. И на тримата, по едно или друго време, очите им се пълнеха със сълзи. Техните животни, бяха тествани за туберкулоза при едрия рогат добитък – болест по говедата, която за да бъде ликвидирана, ще струва на данъкоплатците  40 млн. лири  за разходите за тестване и компенсации.

Смята се, че при почти в едно от 10 стада това заболяване го има.

Семейството е поискало да не бъде идентифицирано, притеснено, че други земеделски стопани може да не искат да купуват животни от тях, дори и след като са ликвидирали болестта. Повече от 60 от кравите им са били заразени, а това е около една трета от дойните крави. Това означава, че парите, които получават за млякото си, ще бъдат намалени с около 20 000 лири на месец. И тъй като не могат да купуват заместващи животни, докато фермата не бъде обявена за свободна от болестта, това положение може да продължи няколко месеца. Но има и други съображения,  не  чисто финансови.
А емоционални,  от загубата на голяма част от стадото, което за да се създаде, е  отнело 30 години на семейството фермери. Тези животни са не само отглеждани, те са и селекционирани в продължение на три десетилетия, за да осигурят висококачествено мляко и това са кръвна линии, които не се възстановяват лесно.

Това също  има въздействие върху семействата, и по-специално върху децата, които са голяма част от всяко селско стопанство. Синовете на този фермер, имат свои собствени деца, които развиват любов към този начин на живот, и естествено към животните. И е много трудно да се обясни на малко дете, че любимата му крава, която изглежда  здрава, трябва да бъде заклана.”Децата обичат кравите, те искат да влязат  в обора  и да ги видят преди да отидат училище и това е всеки ден” – казва един от  фермерите.

Източник: Би Би Си

Подобни чувства, изпитаха  преди няколко дни, и  наши фермери от Първомайско, на които също бяха ликвидирани стадата, поради посещение от „жълтата гостенка”.

 

Говедвъд.ею

Подобни чувства изпитаха няколко наши фермери от Първомайско на които също бяха ликвидирани стадата поради посещение от „жълтата гостенка”.

 

1 КОМЕНТАР

  1. 1989 година при туберкулинизацията открих 12 реагиращи крави. От 1000 общо. После правихме изследвания всеки 3 месеца и колехме реагиралите. Фермата оцеля.

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here