FirstFarms в Словакия, идва ли ред и на България.

2

Ако не можем ние, други ще ни оправят говедовъдството. Това се случва вече в Словакия, Румъния и Унгария. Това  прави датското акционерно дружество FirstFarms, което инвестира в селското стопанство и земя в Източна Европа. Компанията закупува и модернизира земеделски компании и земя, за да оптимизира работата им, така че, бъдещото производство на селскостопанска продукция да бъде конкурентноспособно по отношение на цена и качество.
В Словакия, FirstFarms предприе една от най-големите датски инвестиции в селското стопанство в Източна Европа, с придобиването през 2005, 2006 и 2007 г на три селскостопански компании в Словакия. Фирмата вече разполага с приблизително 9,300 хектара земя, състояща се предимно от плодородни площи за отдаване под наем и е изградила говедовъден комплекс от около 2500 млечни крави плюс млади говеда. Целта е да се достигнат 3 300 млечни крави. Какво се е случило в този краве комплекс за десет години управление на датската компания.

Немския менажер започва от нулата и за десет години  прави стадо, което вече наброява над 2500 бр крави.
Ако  не знам всичко, което се случва във фермата, всеки ден ,  ставам нервен”, обяснява Ларс Майър. С 2500 млечни крави и около 100 служители, теоретично може да се случи много! Всяка малка промяна в фермата, може да се превърне в значителен “проблем”, който в крайна сметка може да доведе до повече или по-малко значителна загуба на мляко. Редовни отчети се изготвят, някои са седмични, други веднъж месечно. Данните се събират в софтуера за управление на стадата DairyComp 305. Всичко се внася в компютрите, защото винаги са на разположение и не се губят данни”.

Без стрес – никога и никъде
Да няма стрес при кравите – това е нещото, на което Майер придава голямо значение в работата си.
“Такова голямо стадо, да бъде управлявано успешно, е възможно само, ако всички служители работят професионално “.

Компанията отличава работата на своите служители, наред с другите плюсове, дава и добро възнаграждение (“плащаме най-високата заплата в селскостопанския сектор в Словакия!”) Също така се им се предоставят жилища на достъпни цени. В замяна на това служителите на завода за  мляко, също трябва да се включат съвестно в производственият процес
– “Искам от моите хора, да познават много добре кравите, за които се грижат, и да решат възникналите въпросите по най-добрият начин за животните. Това е задължително! “
Четири са важните фактори, на които се обръща най-голямо внимание:
• храненето;
• производството на мляко;
• броя на соматичните клетки и микроорганизмите клетките;
• клане по необходимост;
Високият добив на мляко е втората по важност позиция.

По-важното е кравите да са добре, а това става, ако те живеят в оптимална среда и се хранят добре. А това от своя страна е предпоставка за висок добив на мляко. В момента преснотелките до 40-ия ден дават мляко около 40 литра на ден, а останалите, 30 л, като целта е, да се достигне до  34 л.
Само две рецепти за хранене се използват във фермата, едната е с ниска енергийна стойност и втората е с висока. Като  до 80% от количеството фураж се залага сутрин (70% през лятото), оставащите количества след 14:00 часа. Храната се предоставя “точно навреме”, т.е. кравите винаги намират прясна храна след доене.
Показателите в областите на здравето и плодовитостта са много добри. Съдържанието на соматичните клетки е 90 000 до 150 000. (Понастоящем 130,000 клетки), маститите са максимум 2,0%. Има само 60 крави в групата на дойните крави са с мастит. Между другото, пресушаването винаги се извършва с антибиотици и с допълнителен уплътнител.
Резултатите от плодовитостта също са впечатляващи: в момента процентът на бременност е 25%, дори през лятото не пада под 18%. Междинният период на отелване, се изчислява от мениджъра на стопанството, на 370 дни. Копитата са също в добро състояние. “Мразя да бягам след проблеми!” Ето защо профилактиката също е много важна за стадото. Проблемните крави се проследяват бързо. Тази задача е отговорност на трима ветеринарни лекари. В 7:00 сутринта трябва да определят видимо проблемните животни  и веднага да се “инспектират” (обикновено от 100 до 130 крави). Един от тримата ветеринарни лекари действа на компютъра за да се регистрира всичко случило се във фермата.

За доброто здравословно състояние на животните говори и осигурения ремонт на стадото от 32%. Избягването на стреса, включва също добро управление на климата в 260-метровия обор, както се внимава да се избегне  пренаселеността.
Впечатляващ е не само мирът в обора, но и чистия въздух. Въпреки високата концентрация на животните (880 места), няма аромат на амоняк във въздуха. Така че, винаги е гарантиран висок обмен на въздух.
В допълнение, скреперите за оборския тор, работят 24 часа в денонощието, което освен, че намалява миризмите, носи предимството за сухи копита. Четири реда специални лампи, осигуряват добро осветление в обора в продължение на 16 часа (06:00 до 22: 00 ч.). Завесите на външните стени (слънцезащитни) се използват, както и вентилаторите и водните пръскачки, за да се намали топлинния стрес. Така при 32 градуса по Целзий в обора може да се избегне топлинен стрес и по този начин загуба на мляко.
източник: Antene3.ro

2 КОМЕНТАРИ

  1. МОЖЕМ И НИЕ И ТО ИМА ДОКАЗАТЕЛСТВА ЗА ТОВА ,НО ЕВРОПА НЕ РАЗРЕШАВА НА БЪЛГАРИ СОБСТВЕНОКА ТРЯБВА ДА ДАТЧАНИН …….

  2. То това е целта.Ще унищожат нас и ще подарят всичко на някой си там едар шаран.Поне защо продължават да ни мъчат и заблуждават.

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here