68 000 евро печалба за млекопроизводител

1

Разбира се, че не става дума за България. Едва ли някой може да каже колко печели или губи у нас от фермерството. Но това не се отнася за Холандия.
Доходите на млекопроизводителите през 2017 г. са най-високи през последните години. Средният млекопроизводител е спечелил 68 000 евро през изминаващата година. Това се дължи на високата цена на млякото. Но през 2018 г. отново ще има спад , който вече е започнал. Това показват анализите.

Печалбите през кризисните години 2015 и 2016 са съответно 24 000 евро и 15 000 евро. През 2017г се отбелязва забележителен скок до 68 000 евро годишно. Това е все още малко по-ниско от средното за земеделието в Европа от 71 000 евро.
Най-високите печалби формират фермерите в оранжериите, със средни доходи от 326,000 евро (за зеленчуци в оранжерии) и 271,000 евро (за други растения в оранжерии).

Секторът на биологичното производство изостава, от обичайните производители на млечни продукти с 52 000 евро, но биологичните земеделски стопани едва ли са били засегнати от кризата през последните години. Доходът им дори е намалял средно. Това се дължи главно на факта, че повече фермери са преминали към производството на биологично мляко и увеличеното предлагане е довело до спад на цените.
През 2018 г. се очаква спад в доходите. Това се дължи главно на цената на млякото, която ще намалее, защото вече има тенденция на спад, и това се дължи главно на спада в цените на маслото. Високата цена на маслото, даде растеж на цените на млякото.
В дългосрочен план, обаче перспективите за млечните продукти са благоприятни.
Търсенето на млечни продукти ще продължи да расте по света и в Европа. Поради това млекопроизводителите могат да очакват благоприятни цени на млякото, през следващите години.
Холандското млекопроизводство ще се възползва в ограничена степен, правилата за фосфатите, които влизат от първи януари, ще спрат растежа в сектора.

Източник:  Volkskrant

1 КОМЕНТАР

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here