За отглеждането на телетата – говори фермера Костадин Балчев

1

След проведената дискусия по отглеждането на новородените телета, направените допълнения и въпроси, огромният брой прочитания, за което благодарим на всички, даваме думата на един наш фермер, който вече от половин година работи по тази система.
Костадин Балчев е фермер от Твърдица. От двадесет години отглежда крави от породата БРГ. Бизнеса му е чисто семеен. Ежедневието му е във фермата. Не го е страх от новостите, и след кратко проучване ги прилага в практиката. Предаваме неговия разказ.
Говедовъд.ею,

Отдавна разбрах,че трябва да намалявам ръчния труд във фермата, затова трябва да следя новостите и да ги прилагам. Първо, защото няма вече професионални и отговорни гледачи, второ – защото всяка една новост практически обоснована и реализирана, носи печалба за фермата.
Този начин на отглеждане на новородените телета научих и видях в Гърция. Бях включен в една от групите които Националния съюз на говедовъдите в България организира ежемесечно, за обмяна на опит до колегите в Комутини.
Първото нещо което ми направи впечатление, при разглеждане на гръцката ферма, бяха петдесет плексигласови клетки за телета. Всъщност това бяха преобразени бидони, които ги има в България. Видях какво са направили колегите, снимах ги няколко пъти, и като се върнах в къщи, си направих десетина подобни клетки. Дори мога да кажа по-добри от техните, защото подобрих свързването на оградата със самата клетка.
Разбира се, като всеки българин и аз пипнах там клетката да видя колко е затоплена    /все пак беше месец юни/. Единствено черната капачка не се пипаше от горещина, по всички други части на клетката температурата беше нормална.
Погледнах и с какво се хранят телетата. Гледам в една кофичка цели царевични зърна и гранули – Стартер  МР 130 . Потърсих да видя сено. Никъде няма, няма и смеска. Един наш сънародник, брат ром – работещ там, зареждаше кофичките с двата компонента, и го попитах с какво мляко, и по колко пъти ги поят на ден. А телетата в перфектно състояние.
„ Ами бате два пъти на ден с по два литра млекозаместител”.
Тука си помислих, колегите не искат да ни кажат цялата истина. След като седнахме да разговаряме, първият ми въпрос беше за отглеждането на телетата. Гърка ме погледна изненадано и ми казва:
„Ами тази технология ни я даде един ваш сънародник – консултант по говедовъдство. Арбов се казва, не знаете ли. Дори по негова рецепта изготвяме гранулките -Стартер  МР 130,  за телета”.
Върнах се в България, проведох няколко срещи с г-н Михайлов, който беше много добре запознат с технологията, и ми я даде да си я чета в къщи, като ми каза:
“Да я запомниш наизуст”.
След няколко дена пак се видяхме и дори ме изпита. Бях забравил, че между 20 и 40 ден теленцата трябва да ги галя само с патешко перо, и да им пея песнички – майтап разбира се, но трябваше да се избягва всякакъв стрес. Аз пък точно в този период ги обезроговявах, местех, сменях им режима на хранене. Не можех да повярвам, че телетата ще ядат само царевица. Разбира се и съдбата се намеси в този момент. Горещо лято, мухи колкото искаш, телетата ми -сега го осъзнавам бяха във възможно най- непригодното помещение в обора и беше съвсем нормално да се разболяват и да си умират. Реших, ще рискувам. Само за няколко дни направих десет клетки, разположих ги под клоните на дърветата и започнах да храня по рецептата. Най-трудното беше да започна да храня с млекозаместителя – Bonalux – instant . И то от икономически причини. Този, полския – Bonalux – instant,  който използвам е един от скъпите млекозаместители. В днешния ден вече не е, но през лятото вземах 40-45 стотинки за кг. мляко, а трябваше да храня заместител по 67 ст литъра. Отново си направих сметката – шест литра по 45 ст са 2.70 лв, четири литра по 67 ст пак 2.70 , но вътре има всичко. Хем давам само два пъти, цената същата, но пък състава – много по-добър. Първите дни давам два пъти по два литра мляко на ден, и сутринта отивайки при телетата си мисля , че ще ги намеря умрели. След това давам царевица на зърно, и цял ден ходя около клетките да търся зърно в изпражненията. Жената дава гранулата – Стартер  МР 130, сложи на дланта си от нея и даде на телето, и то започна да се храни лакомо, и от този момент се успокоихме.Напук на моето недоверие телетата си ядът и растат.
Доста колеги идваха да видят какво съм направил, и започнаха и те да работят по тази технология. Сега се запознавам с публикуваните материали в говедовъд.ею,  по отношение отглеждането на отбитите телета и юниците. Нищо сложно няма в цялата история, само трябва да изпълняваш и да смяташ.
Готов съм да отговарям на всички въпроси, да запозная всички интересуващи се колеги с тези и други нови неща, които вече прилагам във фермата си. Защото, трябва да бъдем заедно във всичко, и на барикадите, и в борбата за по-добра и по-лесна работа в обора. Заедно във всичко сме и по-силни.

Млекозаместител за  телета след коластреният период – Bonalux – instant

Bonalux – instant e перфектно балансиран моментен млекозаместител за телета, предназначен за отглеждане точно след коластреният период, т.е. след 4-5 ден от раждането до 90 ден.
Съдържанието на аналитичните компоненти: Суров протеин – 21%; Сурови масла и мазнини – 18%; Калций – 0,9%; Фосфор – 0,5%; Натрий – 0,5%;

Добавки в 1 кг:
Аминокиселини и техните соли: Лизин – 12,56 гр; Метионин 3,2 гр; Треонин 7,2 гр;Триптофан 2 гр;
Витамини и провитамини: А(Е672) 40000 IU; D3(Е671) 4000 IU; Витамин D3 – 227 мг; К3 – 4 мг; В1 – 66 мг; В2 – 7 мг; В3 – 20 мг; В6 – 6 мг; В9 – 0,48 мг; Биотин – 100 мг; Холин – 300 мг; С – 150 мг; Безводен калциев йодит – 1 мг; Стабилизатори на чревна флора – пробиотик – Е 708;
Ароматни вещества: min – 0,05%
Актиоксиданти: ВНТ; Е321; Е310;
Противослепващ агент: Е551;
Състав: Преработено мляко, суроватка, малмово-кокосово масло, хидролизиран пшеничен глутен, соеви протеини, калциев карбонат, естествен имуноблобулин, яйчен жълтък на прах;
Приложение: Разтворете от 145 до 170 гр от продукта в 1 л топла вода с t 50-55 С, или 1,5 кг в 10 л вода – дава се по 2 пъти на ден по 2 литра, сутрин и вечер; За по-голям баланс млекозаместителят се дава заедно с МР 130 стартер и 500 гр царевични зърна, като количеството на съставките постепенно се увеличава в зависимост от нуждите на телето.

Цена – на торба от 25 кг – 93 лева без ДДС
Производител – WIMA Kruszwica Полша

Стартер  МР 130  –  допълваща добавка  за телета от 0 до 90 ден от раждането

Състав : соев шрот 46%, рапичен шрот, слънчогледов шрот, меласа, сол, монокалциев фосфат, люцерна, захарна тръстика, рожков рот;
Добавки и витамини :
Химичен състав: Суров протеин 26,5%; сурови влакнини 13%;влага 11%; сурова пепел 11,70%; калции 1,8% ; фосфор 0,65% ; магнезий 0,40% ; натрий 0,70% ;
Добавки в 1 кг: Витамини – Витамин А, Витамин Д3, Витамин Е, Железен сулфит, Селен, Мед, Кобалт, Йод;
Микроелементи: – манган, Цинков оксид;
Антислепващи фактори – Силициева киселина;Съдържа ЕСЕНЦИАЛНИ масла за превенция от дихателни и паразитни проблеми, тип гранули 3,4 мм;

УПОТРЕБА: – 250 – 300 гр от гранулата на глава животно, на ден, като част от общата дажба; дава се с прибавка на цели зърна царевица и сено; като при нужда добавката постепенно може да се увеличи;

Тегло – 40 кг
Цена – 70 лв без ДДС

Произведено и пакетирано в : BLETSAS FEED TECHNOLOGYSA, AVGO IOANNINA, GRECE

телефон за връзка: 0889 77 00 16

Свързани теми:  Хранене на телетата – дискусия

Помогни си сам – за да ти помогне и Господ

Отглеждане на новородените телета

© 2017 Всички права запазени. Корекции по материала и публикуването му от чуждо име – се наказва по реда установен от ЗАКОН ЗА АВТОРСКОТО ПРАВО И СРОДНИТЕ МУ ПРАВА! Позоваването на www.Говедовъд.ЕЮ е задължително!

1 КОМЕНТАР

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here