След срещата на „върха”

9

На 21.12.2017г в МЗХГ, след покана на министър Порожанов, се проведе пред коледна среща с животновъди. Поне такъв бе края, в което няма нищо лошо. За съжаление, с изключение на г-н Стоян Чуканов от Асоциацията на месодайните говеда, никой от присъстващите, поне засега, не е дал информация или мнение за резултатите.
Ето защо, ще се опитаме да анализираме нещата, от наша гледна точка.
Съвсем правилно, министъра проведе среща с животновъдите. Въпросът е, че такива срещи, поне две досега /и единствени/, се организират, след като имаше заплахи от стачки. Нормално е и без такива заплахи, да се организират работни срещи по настоящи проблеми, и сигурно няма да има такова напрежение, каквото се получи сега.
Преди срещата на вход министерството имаше животновъди, които изразяваха несъгласие с Наредба 3, и предполагаме, че една част от тях, също бяха допуснати на съвещанието. Все пак и те трябва да чуят, че не всичко е толкова лесно, да се сложи всичко на правна основа, и всеки да бъде доволен, и изпълнени изискванията отгоре  /тези дето дават парите от ЕС/.
Какво постигна срещата. Преди това, обаче трябва да се знае, че специално за доказване продукцията, че ще има проблеми се разбра, още когато се подаваха документите. Указанията, дето има една дума, се сменяха всеки ден и като капак доста фермери изгоряха.
За това предупредихме с наш материал, в който дадохме думата на г-н Панайот Тодоров, където той  подробно още в началото на старта, предупреди фермерите за подводните камъни, капаните и стрелите, които ги дебнат.

Все по трудно става за фермерите – някой трябва да отговори

В тази връзка, съвсем правилно е изказването на министъра, всеки потърпевш от административни грешки, да си подаде “Молба ли, Заявление, Жалба ли” и ние незнаем какво, и ще бъде разгледан всеки такъв случай. Това съобщение е направено от съветника на министъра, но все още не е облечено в министерската „тога”.
Другата абсурдна ситуация се получи с тези изкупвачи на мляко. Не смятайте, че и мандрите нямат пръст в тази работа, нали повечето изкупвачи са регистрирани от тях. Абсурдно е ситуацията, да имаш издадена фактура, изплатена по банков път и да не ти признават млякото. Ами то мандрите по-важни от НАП се оказаха. Значи правилно говорим, че млякото е бялото „злато” на България. Май вместо за наркотици, трябва да ни проверяват дали сме пили мляко.
Нормално е да правиш всичко възможно да спасиш нещо, което вече губиш. Става дума за млякото, което се изкупуваше без документи. През тази година, имаме досега с 40 000т в повече предадено мляко от миналата година. Някой да не си мисли, че е увеличен средния добив от крава, или са открити нови ферми. Нищо подобно, просто млякото излезе на светло.
Сега отиваме при организациите и фермерите. Съвсем нормално, фермите под селекция създадоха по-добро излагане на своите искания, и след като изпълниха задълженията си от 4000кг на крава, многото други задължения по договора- например при договора с асоциацията на Монбелиард задъженията на фермера са описани в 19 точки, кравите под селекция получиха най-добрата ставка през последните години. И тук също има недоволни. Скоро един фермер /може и да е прав/ сподели:
-“Моите крави дават по 9000кг средно, на комшията едвам хванаха 4 тона, а парите еднакви”.
Въпрос на анализи дали е прав. Овцевъдите и козевъдите под селекция също имаха своите искания – за всички включени в тази схема, да има доказване на продуктивност, всеки трябва да произвежда и тогава да получава.
Месодайните организации, като нови в „състезанието” за субсидии, бяха „приспани”, като им се каза, че за месодайните под контрол имат фиксирана сума. Извадиха машинките, сметнаха, окей сумата е добра и гордо напуснаха съвещанието /преди една година/. Забравиха обаче автохтонните породи от месодайно направление, които са също под селекция и влизат в общият брой, и съвсем нормално ставката падна. Днес техния Председател заяви, че трябва да се учат от млечните и да се готвят за доказване на продукция с фактури, а не с родени телета.
И идваме до големия спор, защо трябва да се доказва продукция, а не парите да се дават на глава. Ами последните новини са, че България е страната в Европа, която получава най-много и дава най- малко. И понеже много сме против това, идва въпросът – тази формула ли прилагаме на нашите работници /за тезе които имат/. Една част от фермерите, които се наричат малки /между другото, между тях има и ферми с над 100 крави/, и не са под селекция, не можаха да изразят своята позиция, не можаха да докажат, защо искат Наредба 3 да падне, защо тази Наредба съсипва фермерството у нас.
Все пак само с лозунги не става.
Все пак има шанс т.н малки ферми, да получат достойно заплащане, само ако докажат себестойност на продукцията си, и ако тя е висока, да бъдат подпомагани по-добре. Няма друг начин обществото да разбере даването на над 2.4 милиарда лева, както се съобщава в пресата за земеделието, че е оправдано, и производството ни расте. Засега това не се случва, което също е въпрос за размисъл.
Въпросът за големите, малките и средните, също трябва да се анализира за в бъдеще, защото и там има много противоречия.
Така че, фермери искайте себестойност на всеки един вид продукция, получена при различни условия. Това е работата на науката сега, да помогне за изглаждане отношенията и справедливо подпомагане за всички.
По определени правила, повече производство за обществото, и платени данъци. Определено виковете за стачка, за унищожаване, няма да помогнат с нищо на животновъдите. Последните стачки показаха това – и стачката в Димитровград и двете стачки на Дунав мост.
Изграждане на позиция, подплатена с факти и защитаването и на масата, където ще се пуши лулата на мира. И още нещо. Сякаш не е вече оправдание, имах много работа и не прочетох, не видях не разбрах. Че какъв фермер е този, дето иска мандрата да му пуска фактура. Прочетете във форумите, всеки втори говори за това, как не се заинтересувал досега, какви документи ще му трябват.
Само Говедовъд.ЕЮ е писал три пъти за това, има  и в  другите медии. От ОДЗГ ходиха по места да разясняват тези въпроси. Смятаме, че от всичко казано се разбра, че може някой фермери да получат подпомагане, ако се окаже че са прави, разбра се, че схемата остава същата и през 2018 г, защото съгласно регламента, може да се пипне нещо, чак през 2019 г.
Разбра се, че ще има промени макар и малки в Наредба 3, и ще бъдат качени в 30 дневен срок за обсъждане. Хубаво е, всеки да се запознае и да каже дали приема тези промени, и да  предложи други, ако има такива.
Накрая, знаем, че много от фермерите няма да са доволни от този анализ, и приканваме всеки който не е съгласен да изложи своята теза, да направи предложения, да води диалог. Всичко това ще помогне на всички.
Говедовъд.ею

 

9 КОМЕНТАРИ

  1. гледайте от румънците и се учете срам сте за народа само за данъци мислите да пълните хазната да има за вас изедници

    • да ама румънците промениха възгледите си, и търсят своето. В смисъл отиват в магазина и се оглеждат за стока произведена в Румъния. А при нас какво- всеки купува това, което е на промоция без значение какво е, какво съдържа и от къде идва. Друг е въпроса за обичайната корупция за затваряне на очите от контролиращите институции (на тези, които им се работи де). И естествено фактора големия процент ниско образовани “люде” захванали се в сектора. Такова е положението в Родната БГ и едва ли ще се промени за съжаление.

  2. Щом и Синапов му е дясната ръка е ГРАМФОН СВИРИ,МАЙКА ПЛАЧЕ.

  3. Убеждението че сте слуги на управлението,не може да убегне. Че в нормалните държави протестите са естествен инструмент за постигане на целите, а за вас в България не става…ясно. А на кой е удобно и нужно това не споменавате? Може би на вас? От друга страна ставате смешни с призиви за диалог и предложения! Такъв е невъзможно да се води с вас!!! Просто ги принизявате до ЛОЗУНГИ!!! И престанете да го играете с това, че то заради фермерите,за тяхно добро… Много се притеснявате, но не за животновъдите а за министерството изглежда. Тая игра с агнето цяло и вълкът сит тук ще минава още съвсем малко. Отдавна дребния и среден фермер сте го дали Курбан на удобната вам власт. Мдааа. С интерес чакам бъдещите събития и до къде може да стигне нагаждаческото лицемерие на някои хора,асоциации и организации. Да един ден ще говорим за това като рецесия и антибългарска политика,безпрецедентно безумие. Ден който наближава по-бързо от колкото сте мислили или желали. Тогава ЛОЗУНГИТЕ да не се превърнат в обвинения и присъди?!!

  4. здравейте. Мисля,че веднъж си писахме с вас. Отново се изказвате неподготвен. този сайт не пренадлежи на никои и не обслужва никои. Направен е всеки да си каже това което го боли. За съжаление вие повтаряте само едно- отмъщение, не може диалог, антибългарска политика и т.нл Дразните се на истината. нито една от трите стачки за които споменаваме не постигна успех защото бяха грешно разиграни от организаторите. като не знаят как се прави това да питат. ние няколко пъти ви каним аргументирано-поне както се стараем ние да го правим- да ни напишете за проблемите които водят до ликвидиране на животновъдството при малките ферми, какво искате да се промени, какво да ви се помогне. разберете само да викате искаме пари или парите са малко не става. Докажете, покажете аргументираите се. колкото до този министър, предния и следващия хич не ми пука защото нищо не зависим от тях. напишете или попитаите каквото може ще помогнем или коментираме заедно. накрая искам да ви кажа нещо което съм повтарял много пъти. През 1913г на първото събрание на говедовъдните дружества проф. Хлебаров е казал- ако разчитаме държавата и политиците да ни помогнат , просто забравете. работа, много работа ни чака говедовъди за да успеем. Ако сте ме разбрали добре, ако не пак добре. Чакаме да ни изпратите вашите виждания.

  5. Аз от Вас “подготвения” злоба ли усещам? И за какво отмъщение говорите?! От истината боли и в крайна сметка кой каквото е надробил,пък да си го сърба. Вие защо се претеснявате?! Да не би да ви е вкисната чорбата ли?

  6. искахме да проведем диалог с вас, чрез вашите притеснения, съвети, искания да помогнем на вешите колеги. Ясно не се получава, Оправяите се както можете. Колкото до отмъщевнието вие сте написали това мисля.Ден който наближава по-бързо от колкото сте мислили или желали. Тогава ЛОЗУНГИТЕ да не се превърнат в обвинения и присъди?!!

  7. Разбирай те го както искате. За мен в справедливост не се състои в отмъщение,а в понасяне на отговорност и последствията от действията. Вашата смешна игра на думи, изваждане на такива от контекста…не на мен. И още нещо. Под диалог може би разбирате “вкарването на акъл” по телефона че стачки не бива да има,не трябва да ядосваме министърът и как тя толкова много се стараела за нас? Защо ли наистина не успяха тези стачки и протести? Може би анализа не ви е съвсем пълен и коректен! Е г-н Михайлов никой не може да отрече заслугите Ви,по много напревления на сектора. Те наистина са многообразни.

  8. благодаря за това. Колкото да стачката пак не сте ме разбрали. Разбира се че трябва да има. Но трябва всичко да се подготви като хората и да има защо. Но преди това да се използват всички инструменти това да се реши чрез диалог. Ако се отиде на стачка сега какво ще се постигне. няма позиция, няма искане, няма лоби. Резултат нулев. няма и водачи. Не така лесно както си мисли някои.

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here