Игра на котка и мишка. Пита се кой ще е мишката

0

Отговорните хора от Европейския съюз, от Комисията по земеделие, от Евро парламента, почти всекидневно се изказват във връзка с новите неща, които ще се случват през следващите седем години до 2020 г. Всичко е съвсем нормално, защото още отсега започва деленето на земеделската баница на ЕС.
Много е важно кой ще отчупи повече, още по-важно е парчето да не е загоряло. Ето защо,  не се казва нищо точно и ясно. Всичко е още мъглявината Андромеда. Изказващите  са опитни играчи на масата на политиката и Евросъюза. Всъщност, засега опипват почвата, и накрая ще гласуват това, което излезе от колосите в европейското земеделие. Затова, много е важно, да може да се чете между редовете, зад редовете, и това, което не се казва, за да имаме картинката от 2020 до 2027 г.
През последните дни, бол от срещи и изказвания, за новия период земеделие. Проведе се третото издание на конференцията на ЕС за земеделските прогнози, по време на която се внесоха три доклада, и Фил Хоган направи много силно изказване, което също ще публикуваме /няма индикация в централните медии за наше участие в този форум/.
За загрявка, се запознайте с едно друго изказване, през последните дни на  Комисарят по бюджета на ЕС – Гюнтер Йотингер. Той очаква съкращения в бюджета за селското стопанство от 2020 г., дори и с по-високите вноски   на държавите-членки.
“Без съкращения, бюджета  няма да работи, каза Йотингер, на тазгодишната Outlook конференция. – ЕС ще  има двоен проблем, през следващия финансов програмен период, от 2020 г. до 2027 г. Първо, Брекзит носи загуба на бюджета на ЕС до 14 милиарда евро. От друга страна, има нови ангажименти, особено по отношение на отбраната, граничната сигурност, цифровата помощ и помощта за развитие, които възлизат на около 10 милиарда евро”.
Йотингер твърди, че е в интензивни преговори с държавите-членки. Целта му е да увеличи сегашната вноска от 1,0% от брутния вътрешен продукт (БВП), като бюджетен принос, с няколко процентни пункта зад десетичната запетая. Комисарят по бюджета на ЕС се надява, че около половината от разликата от Брекзит, ще бъде допълнена с допълнително финансиране от останалите 27 държави-членки.
Намаляването на бюджета на ОСП, обаче, можеше да се задържи само в допустими граници, чрез корекции.
Европейският комисар по земеделието Фил Хоган, също призова държавите-членки, да увеличат финансовия си ангажимент към Европа. Според него:
– “Сумата на вноската трябва да нарасне от 1 на 1,2% от БВП. Селскостопанската политика на ЕС ще продължи да предоставя директни плащания на земеделските производители, като ключов елемент за осигуряване на доходите им. От друга страна, екологизирането трябва да бъде заменено с по-добри мерки. Свързването на директните плащания с допълнителни екологични услуги, доведе до високо ниво на контрол, но показа слаб успех.”
Вижданията на комисар Хоган се подкрепят, от наскоро публикуваната Критика на одита, на Европейската сметна палата. ЕС няма повече да определя ”броят на” дърветата или ширината на цветната ивица” в бъдеще. Вместо това, държавите-членки на ЕС, ще трябва да разработят програми за околната среда, адаптирани към местно равнище, които биха били по-малко бюрократични за земеделските стопани.
Той обаче има впечатлението, че понякога държавите-членки на ЕС, не искат да поемат отговорност. Хоган отговори и на обвинението, че иска да пренационализира ОСП с неговата концепцепция за новия период.

Говедовъд.ею

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here