Цените на говедата за клане

2

Въпросът за реализацията на селскостопанската продукция вълнува не само нашите фермери но и техните колеги от Европа. И те като нашите псуват закупчиците и търгашите, стискат зъби да не ги подгонят с лопатата, но реалностите са съвсем друго нещо, колкото и да не ни харесват. На всички е ясно, че изкупните цени у нас на живите животни през последните години са определено ниски.
Изключваме епизодичните износи за Гърция, Косово и Албания и мечтите по Турски, Катарския, Хърватския и още няколко пазара. Вари го пели го, цените за кравите достигат таван до 1.70 лв а при телетата до 3.20 лв /при определени условия/. Каква е ситуацията при Полските фермери по отношение на пазара за говеда веднага може да си направите извод от заглавието на последния бюлетин за покупките на живи животни:
Тази седмица цените на угоените бичета спаднаха, но по-малко от последното намаление -средно 0,20 PLN/kg  /0.10лв/ и при кравите намалението беше същото.
В момента най-високата цена за мъжки телета за клане е 14,10 Зл нето/кг, /6.58 лева/ разбрахте,че става дума за трупно тегло, а най-ниската е 12.90 Зл нето/кг  /6 лева/.
Кланиците заплащат максимум 8 злоти/кг /3.73 лева/ за кг живо тегло и минимум 7 злоти/кг. /3.27 лева/.
Цената на кравите наскоро също леко се понижи. Най-високата цена за крава кланично тегло е 12.20 злоти нето/кг,/5.60 лева/, а най-ниската – 10.80 злоти нето/кг. /%.04 лева/.
За живо тегло на крава производителят ще получи максимум 6,50 злоти на кг/3лева  /кг и минимум 5,20 злоти/кг. /2.43 лева/

В седмицата преди празниците цените отново паднаха леко. Биковете бяха продавани на най-добрите цени, кравите на по-ниска. Следващата седмица цените вероятно ще останат на сегашното ниво. Кланиците ще започнат да работят непосредствено след коледните празниците, за да доставят стоки за Нова година. Какво ще стане след Нова година – засега не е известно. Всичко зависи от търсенето за износ на полско говеждо месо.
Източник: mwie
Говедовъд.ею

2 КОМЕНТАРИ

  1. АБЕ МИШО ЗАЩО НИТО ЕДИН ПЪТ НЕ КОМЕНТИРА РЕАЛНИТЕ ПРОБЛЕМИ НА НАШИТЕ ФЕРМЕРИ И ДА ПРЕДЛОЖИШ НЯКАКВА ТЕРАПИЯ НА БОЛНИЯТ ПРОБЛЕМ.ЯВНО СИ СИЛНО ЗАВИСИМ, ЗА ДА НЕ ГО ПРАВИШ ИЛИ ТИ ЛИПСВА ЕКСПЕРТНОСТ ,ЗА ДА ГО ПРАВИШ? МИСЛЯ ,ЧЕ ПРИ ТЕБ Е КОМПИЛАЦИЯ И ОТ ДВЕТЕ.ЗАЩО НЕ СЕ ИЗКАЖЕШ ПО ВЪПРОСА С ОБВЪРЗАНОТО ПОДПОМАГАНЕ И ПРОИЗВОЛА НА МАНДРИТЕ АМИ ПОДХВАНА ДРУГА ТЕМА ЗА МЕСОТО.НЕ ГО ПРАВИШ ЗАЩОТО ЩЕ ЗАСЕГНЕШ ЗОРЧО И КОМПАНИЯ И ЩЕ СЕ РАЗДЕЛИШ С 4-те БОНА КОИТО ТИ ПЛАЩА.

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here