Приказката от Странджа продължава

0

Преди няколко дни писахме репортажа за фермера Михаил Михайлов, от ферма с.Драчево разположена в Странджа и само на 20км от морето.

Странджа, с. Драчево – семейна ферма Михайлови

 За съжаление нашият  домакин през последните няколко години,  вижда морето само през прозореца на колата си. Няма време за море и почивка.  Някой ще каже, изгубени години, но Мишо казва:
– “Изпълних мечтите си, доказах се пред колегите, семейството и най-вече пред себе  си. Лошото е, че като изпълня една мечта тя се замества от други две. През последните години, знаят всички говедовъди, ходихме по острието на бръснача по много причини, но една от най-важните бе ниската изкупна цена на млякото. Както ви казах, аз произвеждам мляко с много добри вкусови качества, защото кравите ми са по цял ден на пасищата. В крайморския район, в който е фермата, има много малко мандри, пък кланица въобще няма. Ясно ви е, че каквото кажат изкупвачите, това правиш.
Започнах да правя по малко сирене и кисело мляко. Най- напред на познати по поръчка, след това и за непознати. Направо си беше нелегална работа. Понеже съм дисциплиниран човек реших, че така не става, и влязох в тежката процедура за вземане разрешение по Наредба 26. Съвсем чинно си извървях 26 стъпки по пътеките на администрацията, контролните органи и обслужващите фирми. И нещата потръгнаха. Направих малка мандричка, започнах да обработвам разрешеното от Закона мляко.
Не исках част от печалбата ми да отива в търговците, и си спретнах пътуващ магазин за млечни продукти – сирене, кашкавал, кисело и пастьоризирано мляко. Качеството винаги е стояло на първо място, така че с реализацията на продукцията нямам проблеми.
Раковинчето на успеха при производството на сирене в нашата ферма се каза бай Иван Манолов“.

Той също присъства на нашия разговор, и му предложихме да се представи :
– “Аз съм майстор на сирене, и то българското саламурено сирене от 1960 г. Завършил съм млекарското училище в гр. Пирдоп,  учител ми е бил известния на всички от бранша професор Чомаков. След като завърших училището работих и в животновъдството, така че за млякото знам всичко – как се произвежда качествено мляко и как се прави добро сирене по старите, традиционни начини“.
В момента бай Иван обучава нов майстор на сирене, който ще поеме новата мандра. Това е следващата мечта, на която през април ще бъде прерязана и лентата. Това е проект по мярка 4.2 за построяването на мандра от а до я. Оборудването ще е изцяло българско. Сградата е вече готова, предстой монтирането на машините и облагородяване площадките около мандрата. Капацитета ще бъде за преработката на пет тона собствено мляко на ден и производството на сирене, кашкавал, кисело мляко, плодови кисели млека, извара и др.

По време на разговора стана ясно, че все още продуктите нямат име. Предложих им първото което ми дойде в главата – “МиМа” – от Мишо и Мартина. Мартина обаче реагира веднага, а защо не Ма Ми- от Мартина и Мишо. Така  ч,е ако на някой иска да стане кръстник на продуктите, може да ни се обади.
На въпроса, какво ще стане със старата мандра, Михайлов ми отговори, че тя се запазва и в нея ще се произвеждат бутикови сирена и кашкавал от рода на Хауми, Сологуми и други подобни, които се харесват на гостите на нашето черноморие.
Попитахме любезните домакини, дали с реализирането на тези проекти, мечтите свършват им свършват, и идват времената на круизите.
– “Напротив, те се увеличиха пак. – Включва се и съпругата Мартина. – В програмата ни е да създадем овцеферма и то още през идващата година. Ще стартираме с 750 овце, почваме строителството на овчарник на гола поляна и създаваме 300 дк изкуствено пасище. Породата е ясно, че ще бъде Лакон, като една част от шилетата ще купим от чужбина, другите от България. Ако всичко се получи, веднага правим втори овчарник за нови 750 овце. Също така, обичаме козите, и вероятно ще закупим 100 броя от Кафявата алпийска коза.
Вече изградихме и къща за гости, която също се посещава от групи. Сега, като направим мандрата, ще направим и млечен тур за туристите на морето. Трудно ще ни бъде в „борбата” с алкохолния, но ще се опитаме да докажем, че и млякото е също еликсир. Като реализираме тези мечти, ще видим какво ще правим. Може би ще завъдим и магарета, чувам, че сиренето се продавало по 1000 евро кг,” – в шеговит стил добави Михайлов.
Лесен репортаж. Няма плачене, няма вайкане, няма виновни. Мечти, проекти, работа и рязане на ленти. Това е ежедневието и бъдещето на фамилната ферма Михайлови. Все пак ако някои иска да опита вкусното сирене и кашкавал може да се обади и поръча на тел:0888760325.

Говедовъд.ЕЮ

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here