Май ще догонваме и сръбските дребни производители на месо и мляко

1

Преди десетина години и на нашите животновъди им се струваше, че всичко което хвърчи се яде, но се оказа точно обратното. Все я допълваме тази Наредба 26, все облекчаваме правилата на фермерите, за да стигнем до днешни дни. И сякаш, никой вече няма нужда от наредбата. Всеки си е намерил нишата, и прави нещо за да спечели, в което няма нищо лошо. Напротив. Поздрави.
Какво се случва в Сърбия.

Правно освобождаване на дребните производители на месо и мляко и излизането им на пазара от 1 януари 2018 г.
Традиционни колбаси и сирене, произведено от сръбските животновъди, още тази година напълно безопасно и законно ще се появят на месните пазари, супермаркети, продажба от домовете, благодарение на новоприетия регламент. Това става възможно след приемането от правителството на Сърбия, Правилник за продажбите на малки количества суровина и хранителни продукти.
Имаме ситуация, в която, ако искате да се включите в преработката на месо и преработка на мляко, се обуславя от едни и същи неща, независимо дали имате да обработвате стотина кг суровина, или хиляди тонове – казва министъра на земеделието Недимович.
В тази връзка се приеха национални мерки за гъвкавост при експлоатацията на дребно и традиционно производство на храни от животински произход. Според министъра, малките и големите производители, трябва да изпълнят по отношение на безопасността на храните, едни и същи мерки и условия.
Например, в Сремска Митровица има голяма кланица “Mитрос” и този, който иска да направи малка преработка, трябва да изпълни същите изисквания по отношение на съоръжения, оборудване и всичко останало, както в Митрос. Това не може да се осъществи от животновъд, който иска да направи малко, но с добро качество продукт. Просто малките производители стигнаха до „стените” и не успяха да се представят добре на пазара , – каза министъра..

В допълнение, тази ситуация е залегната в мерките за развитие на селските райони за 2018 г., и доставката на оборудване, за тези съоръжения ще бъдат субсидирани от държавата с най-малко 50%, а в застрашените райони, с 65 процента.
Ще субсидираме всичко от построяването на обекти до закупуването на оборудване и искаме да направим това достъпно за всички. Целта на Министерството на земеделието е малките производители да направят повече пари, и това ще стане при улесняване продажбите на собствена суровина или продукти от преработката и. Да реализираме максимата “от прага на фермата до трапезата”, точно каквато е практиката в Словения или Австрия – допълва министъра.
Резултатите от проекта “Подобряване на качеството и безопасността на храните в сектора на производството на месо в Сърбия”, е изпълняван от ФАО и Европейската банка за възстановяване и развитие ЕБВР. Както вече казахме издаден е Правилник за да се улесни производството на малък производствен капацитет или намаляване на финансовите тежести и административни пречки за отклонение по отношение на строителството, декорация и обзавеждане. Също така, тези правила позволяват използването на традиционни инструменти, материали и процеси за производство на кулинарни изделия..
Източник: МЗХ на Сърбия

1 КОМЕНТАР

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here