Най-голямата ферма в света

43

След статиите за големите ферми в Англия и Словакия

FirstFarms в Словакия, идва ли ред и на България

Това ли е бъдещето на млечното говедовъдство

ви запознаваме и с най-голямото предприятие за производство на мляко. Коментари няма да правим защото, както вече писахме това е поглед в бъдещето, което не приемаме като позиция, но като реалност, искаме, не искаме, вероятно ще се случи.

Най-големият производител на мляко  в света живее в САЩ: това е португалеца Луис Бетенкурт. Същият  емигрира в Съединените щати през 1969 г., през 1982 г. придобива собствена ферма и никога не спира да расте. За 30 години тя е нараснала от 17 до  над 60 000 млечни крави и е най-големият производител на млечни продукти в света. С повече от 60 000 лактиращи крави, отглеждани в Айдахо, САЩ, Луис Бетенкур е най-големият производител на мляко  в света. Португалецът, който отговаря за производството на приблизително два милиона литра мляко на ден, пристига в САЩ на 12-годишна възраст и заедно с баща си сменя няколко работни места в млечни  предприятия.
Семейството през 1982 г.се заселва в Айдахо, където създава собствена фирма. В началото отглеждат 17 крави, но през  1985 г. във фермата вече има 900 крави за млекопроизводство. Три години по-късно Луис Бетенкурт купува втората ферма, увеличавайки стадото до 1700 крави за производство.
През последните 12 години предприятието се разраства и се изграждат нови ферми и се закупува нова земя за производство на фуражи. Понастоящем фермите са вече  13, в които се отглеждат около 60 хиляди млечни крави и около 60 хиляди юници.
Бетенкурт  също така притежава 140 хиляди декара земя, от които 120 хиляди са засадени с царевица или люцерна.
През 2008 г., заедно с други двама други производители, откриват мандра, която произвежда протеинов концентрат на 80% и е единствената в света. Предприятието с име “Млечните продукти на Айдахо” е базирани в град Джером и е разположено на площ от  67 декара.
Португалският производител, за които работят повече от 300 души, разкрива, че неговият бизнес успех се крие в здравето и избора на неговите мениджъри. Той твърди, че тайната на успеха му, е  доброто отношение към работниците и редовното плащане. Той доказва тази философия – все още на работа са първите двама наети служители, а повече от 150 служители на компанията са вече 15 години на работа.

Нещо и за самото предприятие:
Изградени са два идентични обора, които могат да съберат 18 000 животни, 1 но сега в тях се отглеждат 10 000 дойни крави, 11 000 юници и телета.
Кравите от породата Джерсей са на уважение във фермата, защото произвеждат повече мляко с по-малко фураж, отколкото други млечни породи,  консумират 80% от нормалната дневна дажба на Холщайн.
Една яма за силаж обикновено съдържа 75 000 тона маса. Произвеждат се около 400 000 тона силаж годишно. Все още се купува сено за кравите и слама за постелки през зимата.
Най-важният приоритет е да се уверим, че кравите са на топло и удобно настанени в леглата.. – е мотото на фермера.
Хранителните алеи са с дължина около половин миля. Всяка група е от 547 крави. Във фермата има ветеринарни лекари на пълно работно време и специалисти по хранене на животните, които правят и дажбите. Основният приоритет е да се поддържа цялостен здравен статус на стадата. На пълен работен ден се поддържат съоръженията 24 часа в денонощието.

43 КОМЕНТАРИ

 1. В тези животински концлагери, където животните са тъпкани с антибиотици поради ненормалните риск от постоянни епидемии, някой от вас стъпвал ли е? В САЩ?

 2. Не съм съгласен с примиренското “което не приемаме като позиция, но като реалност, искаме, не искаме, вероятно ще се случи”.
  НЕ ТРЯБВА ДА ГО ДОПУСКАМЕ!

 3. Аз лично гледах това заседание на НС, в което Дилян Добрев, пробута това решение и дирижираше, като самия Караян, гласуването на ГЕРБ.

 4. г-н Йорданов. ние искаме да предскажем бъдещето, за да може да се реагира адекватно. Ето вие изразихте позиция. Все пак се стремим да бъдем неутрален сайт и да не вземаме страна. Сигурното е едно-големите ще мълчат по тази тема. Но станно ще бъде поведението на другите ако мълчат.

 5. И вие трябва да устоявате своята позиция. Давате ли си сметката, че отглеждани в малки семейни ферми, тези крави биха задържали най-малко 166 български семейства по селата, а техния тор би се използвал за производство на биопродукти, а не за ограбване на бедните пенсионери, чрез тока.

 6. тука ще изпаднем в един спор, които още не важи за България. в момента в Европа се насърчава строителството на такива централи, защото те са печеливши и при евентуална криза с млякото измъкват фермерите нагоре. След няколко дни ще публикуваме този материал.

  • Михайлов, честито Рождество. Искам да те питам по християнски: ти диот ли си бе? В “Европа” били “насърчавали”. В Европа исторически какви ли не морални изродщини са се насърчавали. Вие глави имате ли бе хора? Не ви ли е срам от огледалото. Европейчещи се службогонци. Сектор Аграрен е развалина, Михайлов, и е продукт на тези в него, а не на тези извън него. Побеснявам, когато се сблъсквам с безгръбначното раболепие и чуждопоклонничество.

  • явно не ме четете внимателно. това което съм ви написал са просто анализи, което не означава,че ще се случи, и да си сложим тенекииката знаете къде предварително. С подобни емоционални изказвания с нищо няма да помогнете на общноста. това което ви написах са фактите. Ако можете оборете ги. Аз също мисля като вас , но реалностите са други. Всъщност казвате една истина, която всеки я вижда но си пасува. Само безпощадната статистика/колкото и да не и вярваме/ показва че сте прав

  • Единствено в САЩ има такива абсурдни промишлени модели, но хората купуват био мляко от малки ферми, защото млякото от подобни е пълно с лекарства. Това е ненормално фермерство и икономически да се разглежда ефективността на фермата в литри на крава, означава да се игнорират положителните икономически ефекти за фермера от малката ферма встрани от млеконадоя. В САЩ са практикували и робовладелчество, какво от това? То също е било икономически неефективно, но е дълга тема за анализ. Учил съм ги тия работи в САЩ, не другаде. Ако едно нещо е “ефективно” и “печелившо” за един собственик или фирма, това не означава, че не е вредно за обществото и хората. Все пак нека не смятаме, че всичко е пари и бизнес. Сектор Аграрен е заетост, поминък, живот, храна. Той е свързан с туризма, със здравето на хората, с националната сигурност, с много други свързани отрасли. Но трябва да се мисли, а не само да се гледа. В Беларус дребното фермерство е директно свързано със селския туризъм, който отдавна е хит сред чужденците. На почивка с приятели във ферма с 50 000 крави никой няма да иде. Нещата за дадености като нашите са преплетени и ние можем да имаме свой модел – Български.

 7. Не е вярна това за стимулирането. Философията на ЕС е за стимулиране на малките ферми.

 8. А свръхпроизводството на мляко в Европа еднва ли е предпоставка за развитие на промишлените ферми

 9. нямаме нищо против да публикуваме всяка една позиция по този и други въпроси. Това което ми казвате за малкият стопански двор с крави и съхраняване на селото от ден на ден изглежда все неприложимо. Ако имате идея как да стане по най-бързия начин, осигуряване на средства, работна ръка ,ветеринарно обслужване, събиране на млякото също сме готови не само да публикуваме а твърдо да защитаваме подобна позиция.

 10. Аз одобрявам напълно официалната позиция на ЕС относно бъдещата ОСП:
  „ЕВРОПЕЙСКОТО ЗЕМЕДЕЛИЕ Е СТЪПИЛО НА СВОИТЕ ФАМИЛНИ СТОПАНСТВА. Те са основна съставна част на селските общности и се определят като малки и средни по размер. Счита се, че тяхното оцеляване и конкуриране сред засилващата се капитализация и глобализация в икономиката не може да се постигне без допълнителна подкрепа.
  Другата алтернатива на постепенна индустриализация на структурата на европейското земеделие би довела до изчезването на малките и средни фамилни ферми и необратима промяна на историческия облик на земеделието и селските райони в ЕС. Това е нежелано последствие, особено за планинските и полупланински територии.”

 11. В целият свят това е уредено, чрез фермерските кооперативи . Но тук въпреки, че в ПРСР е предвидена Мярка 9 – Учредяване на групи и организации на производителите, то тази мярка по-скоро се крие от страницата на МЗХ.

 12. благодаря за интересния разговор. това което казвате е така. Скоро бе предложено в ЕС да се субсидират стопанства до 250 крави. И веднага се явиха защитници, които казаха ,че тези стопанства вече са направили големи инвестиции и ако не им бъдат дадени субсидиите ще фалират защото им се нарушава бизнес плана. Аз лично мисля, че това което сте написали , а то се говори и от Европа си е чист популизъм. Мисля, че времето е тръгнало напред и връщане назад няма. Това се доказва вече в Русия където започват а и имат мегаполюси с над 20-30 000крави. Също искам да се върне семейната идилия в личния двор, но просто всички влакове са изтървани, а те се движат само напред. Жестоко, но според мен това са реалностите. съжалявам ако обиждам няко, но ако може да ми докаже обратното как ще стане на практика ще се извиня веднага

  • Михалов сектор аграрен не е “бизнес”, а поминък, който изхранва тези в него без да си купуват храната и гарантира трудова заетост в селски тип живот със всички произтичащи от това положителни последствия. На Русия именно тия агро-холдинги са проблема, а и са на абсурдно субсидиране от държавата и точно в момента се разглежда въпроса да се преминава към семейно, дребно фермерство, като много по-ефективно. Ти мериш “ефективността” по литър на крава, а не мислиш за заетост, безплатна храна за фермера. Много е елементарен икономическият ти анализ. И спрете небивалици да говорите зе държави за които нищо не знаете

   • а тези които не са в сектор земеделие кои ще ги изхранва. писна ми вече от такива защитници. какво ще ми кажете за получените 600 тона мляко от наличните 1.200 000 овце, 200 000 кози и 8 000 биволици. дори и да не се доят ДПЖ през този период през тях за годината са получени смешните 30 000т мляко. Всичките те вземат субсидии и то знаете ли какви субсидии. Знаете ли една местна овца ако се включи във всички програми колко пари взема за година Знаете ли какво дава на обществото тази овца. Много е лесно да се каже даи пари за да си произвеждам и живея. Скоро ходили ли сте по нашите села. Колкото до ходенето сме ходили. За Русия няма да спорим за кравите, но видяхте какво стана със зърното и свинското месо. Вижте какво става с Беларус и там са уедрени фермите. Чешим си езиците, но не трябва да се взема страна а да се говори реално.

   • Ще ги поставите под задължителен селекционен контрол и изкуствено осеменяване!

 13. Да Русия си върви по нашия тъп път, но Китай например си реши проблемите с млякото, след като разгради комуните и създаде над 250 млн. малки семейни ферми. По подобен начин Индия стана първа в света по добив на мляко.

 14. Като изграждате промишлени ферми, вие унищожавате съществуващата инфраструктура (селата). Аз ви предупреждавам, че скоро ще са ви нужни крепостни стени покрай градовете.

  • Благодаря Ви, господин Йорданов! Но мислите ли, че те не знаят? Мислите ли, че след гнусната кампания за дискредитиране на малките производители и зверските унижения през, които трябваше да се влачим за да продаваме на този, който не иска, на цена посочена от него, за да изпълним условията на спорната Наредба 3,..,мислите ли, че не знаят? Мислите ли, че след безпрецедентното орязване на бюджета за “обикновени” млечни крави, те се засрамиха? Мислите ли, че сам Порожанов се засрами, когато каза, че ставките са по-големи от миналогодишните, при положение, че лично той разписа заповедта за по-малки ставки? А асоциациите не знаят ли? Тези проклетници, които сега се правят на ощипани девойки, щото знаят!!! И продължават да дърдорят за млякото в Беларус, млякото в Германия, ферма тук, ферма там.. Убиха хора, млади и работливи. Погребахме още един колега на връх Нова Година. Не издържа. Ако си мислят, че няма възмездие и ще грабят докато пукнат, грешат. Колко хора ги проклинат…колко….Невидими сме, обаче. Затова се граби безнаказано. На никой не му трябват, ни села, ни селяни. Трябва им само параван за еврофондове.
   Защо, иначе Порожанов раздава пари на големите ферми, след като Регламентите са категорични, че те са “устойчиви в създалата се криза”,а за малките казва, че “те са гръбнак на икономиката в селата”?! Хора умират заради техните безобразия. Това е.

 15. най малко ние изграждаме промишлени ферми, просто предупреждаваме какво ще се случи ако няма ответна реакция. в България фермите с над 1000 крави са вече пет. Ако не направят нови такива ще ги направят чужденци- предполагам че четохте материала за Чехия. За да не се случи това трябва алтернатива. само да кажем семеини ферми даите да правим не е сериозно. Колкото до Индия хилядите ферми които се направиха там са по скоро за съществуването на населението, защото кравите и биволите им служат и за работна сила.

  • Ми като има дават субсидии, как няма да растат в порочната ви система бе, Михайлов?

 16. Те и тук семейните ферми ще имат по-скоро социална функция – спасение на българските села от обезлюдяване. Ние имаме идея, как да става това и вероятно ще продължим разговорът си малко по-късно.

 17. щом има идея, ще има и раждане. готови сме да ви съдействаме във всяко едно отношени. Сайта е ваш. Поздрави от Атина, отивам на обяд и може би ще има и по една рицина

 18. Абе, Михайлов, аз не мога да разбера сред вас мъже не останаха ли бе? Дай ви само да папкате и да слушкате, а България да ходи по дяволите. Ей за това побеснявам, защото ГЕРБ наложи тоя стил на работа, при който за да си гаранират местните структури и черните каси събраха най-податливите на корупция и хрисими душици. За Европа и САЩ на мен да ми говорят. На мен!

 19. Михаил Михайлов Ще има и за тях. Една семейна ферма с 10 крави няма да изконсумира млякото сама. Михайлов, нещата, които пиша не са сложни. Писнало му било от защитници. А не мен ми писна от селски мераклии да са милионери от еврофондове. Състоянието на сектора ви говори за уменията ви и способностите ви. Дървени философи и делавераджии. Внасяме боклука на Европа за да се храним, а вие им превъзнасяте моделите, които не разбирате.

 20. Влаковете, драги господине, ако се движат в тази посока, не се движат напред. Движат се назад. Като наблъскаш 30 000 ударнички не се изхранва народ. Така се разболява. Гордостта идва преди падението, казал го е Господ. Ако ти ще гледаш живи същества, като бездушни цистерни, това и ще получиш. Намирам непрекъснатите Ви опити да подронвате трудолюбието и всеотдайноста на малките, за да прокарате идеята за окрупнелите, за отблъскваща. България е малка, планинска, полска, морска. Ако наистина ви пукаше, имаме всички предпоставки да цъвтим. Но кого заблуждаваме? Едни хора взеха една страхотна страна и си е разделиха. Никой не ви вярва на гербаджийските бръщолевеници вече.

 21. Михаил Михайлов Вие и сега не ги изхранвате тези, които не са “в сектор земеделие”. Михайлов, зрели хора сме. Кажи ми къде не съм прав? Не ти ли е неудобно? Не ви ли е срам? Съвест нямате ли бе хора? Живота е от и до.

 22. Михайлив кажи ми мога ли да си купя крави Джерсей от фермата в Орегон или от този портогалелец
  500 бр. заплодени юници на приблизителна или точна цена

 23. това с животни над150-200 говеда за мен не е фермерство а бизнес и се различават по между си доста,фермера участва пряко във фермата а бизнесмена е назначил хора за това и затова трябва да се прави разлика и да се раздават субсидии на този който работи а не за предприемачество- щом го правят значи разполагат със средства е такива субсидии не са им необходими

ОСТАВИ КОМЕНТАР