Доброто осветление увеличава продуктивността

0

Този материал, посветен на осветлението в обора, бе озаглавен в едно швейцарско списание така: Правилното осветление води до 15% повече мляко. Разбира се, правилното осветление е добре, но дали това води до 15% повече мляко, е под въпрос. Защото, ако осигурим добро осветлението, ще имаме с 15% увеличение на продукцията, ако осигурим чист и свеж въздух увеличението на млякото е с 10%, според друга публикация. Добрия робот в нашата ферма увеличава млеконадоя с 20% и подходящите легла с 15%. Оказва се, че изведнъж можем да постигнем 12 000 кг мляко от крава, която до момента е давала 7 000 кг.
За съжаление теорията и практиката не винаги съвпадат. Съвсем скоро публикувахме статията

Колко светлината е нужна за кравите

Сега публикуваме този материал, за който, имаме препоръки, от няколко специалисти от водещи държави в ЕС, по отношение на говедовъдството.

Светлината в обора в който се отглеждат крави за млекопроизводство, при условие, че е достатъчно силна, а светлинния спектър е правилно подбран, осигурява ефикасни и плодовити крави.
21 декември е най-краткият светъл ден от годината. Тогава имаме светлина за по-малко от 9 часа. Това не само засяга негативно много хора, но и влияе върху производителността и плодовитостта на животните. Този факт е известен от птицевъдството, при което отглеждането на кокошки, през зимните месеци, може да се поддържа само със светлинни програми.
Оказва се, че дори кравите се нуждаят от достатъчно дълго и достатъчно ярка светлина, за да се развиват добре. Според холандската фирма ”Aгросветлина”, която е специализирана в осветлението в оборите, доброто осветление носи до 15% повече мляко. В допълнение, еднородното осветление в обора, подобрява плодовитостта, а топлината  се чувства по-добре. Също така,  времето за отелване може да бъде съкратено, като се приложи правилната програма за осветление и правилната осветеност. Болестите също могат да бъдат открити по-рано.
„Aгросветлина”, препоръчва стабилна осветеност от 150 до 200 лукса и лека програма, с 16 часа светлина, последвана от 8 часа  тъмнината с максимум 5 лукса.  Според някои учени /Швейцария/ 200 лукса е като мярка за осветлението за обора, в който се отглеждат животните. Светлината трябва да се разпределя възможно най-равномерно в помещението, но то трябва да е особено добре осветено и в зоните за хранене и движение.
Основните неонови светлини не са достатъчни, за да  има оптимално управление на светлината за кравата. В съвременните млечни обори, и в стандартните такива  на   DeLaval, се използват в днешно време  и LED осветлението. 
Светодиодните лампи за оборите, са не само по-ярки от неоновите тръби, но също така осигуряват различен светлинен спектър. Проучванията показват, че кравите възприемат най-добре светлината в синята област. Тази дължина на вълната най-много потиска образуването на мелатонин, така че активността, приемането на храна и производството на мляко се оптимизират. През нощта нивото на светлина трябва да е ниско за да не се смущават кравите.  Мелатонинът подпомага съня и подобрява неговите качества. А както е известно, сънят е този, който помага на организма да се възстанови след уморителен ден и е доказано, че: „Сънят е здраве!“.
Ветеринарен лекар,  посочва ново изследване от Бавария – говедата виждат особено добре синьо-зелената светлина. От друга страна, те са по-лоши по отношение  в червената област. Има и още една разлика от хората. Кравите разпознават 40 до 60 изображения в секунда. Хората виждат само 25.
Изследванията показват, че животните се чувстват некомфортно  при трептене на светлината. Също така, узряването и отделянето на яйцеклетки от яйчниците на кравата, и  непременно се нуждае от ритъм ден-нощ. Мелатонинът  контролира естествения цикъл на съня. Съдържанието на мелатонин в кръвта се влияе от интензитета на светлината и от светлинния спектър. Светлината инхибира образуването на мелатонин. По-голямата яркост означава по-малко хормон на съня и по-активни крави.
Източник:demorgen.be


LED осветление/Уикипедия/:Светодиодното осветление, или осветление с полупроводникови елементи, е новаторска технология, навлязла широко на пазара за осветителна техника.

Основава се на светлоизлъчващи полупроводници, които преобразуват енергията на електрическия ток в светлина и включват осветлението със светодиоди (LED), органични светодиоди (OLED) или полимерни светодиоди (PLED), както и лазерни диоди.

Въведено е за пръв път в светофарите и автомобилните светлини. Използва се широко за подсвет на течнокристални екрани на телевизори и навлиза на пазара на осветлението. Този начин на осветление се очаква да се превърне в най-енергийноефективната и многоцелева технология за общо осветление, въпреки някои недостатъци свързани с ефекта на светлината върху зрението и проблеми при фотографията.

В електронната техника английският термин solid state се използва за означаване на полупроводниковите елементи, разграничавайки ги от електровакуумните и газонапълнените прибори (лампи). Същият термин във физиката има различно значение и на български съответства на термина „твърдотелен“.

Технологията на светодиодното осветление непрекъснато се развива. Една от последните новости е, че светодиодните лампи вече могат да се управляват дистанционно – напр. чрез смартфон.

Предимствата

  1. Светодиодните лампи консумират от около 5 до 8 пъти по-малко от електроенергията, необходима на лампите с нажежаема жичка, около 3 пъти по-малко от луминесцентните лампи и около 2 пъти по-малко от т.н. енергоспестяващи (CFL) лампи;
  2. Светодиодните лампи не съдържат вредни газове или живак, какъвто има в енергоспестяващите лампи;
  3. Животът на светодиодните лампи е над 10 пъти по-дълъг от този на обикновените;
  4. Могат да се избират според цветната температура. Има студена бяла, топла бяла или неутрална бяла светлина;
  5. Не генерират инфрачервени(топлинни, IR) лъчи.
  6. Достигат максималния си светлинен поток веднага след включването си за разлика от енергоспестяващите лампи

Говедовъд.ею

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here