Доброто осветление увеличава продуктивността

0

Този материал, посветен на осветлението в обора, бе озаглавен в едно швейцарско списание така: Правилното осветление води до 15% повече мляко. Разбира се, правилното осветление е добре, но дали това води до 15% повече мляко, е под въпрос. Защото, ако осигурим добро осветлението, ще имаме с 15% увеличение на продукцията, ако осигурим чист и свеж въздух увеличението на млякото е с 10%, според друга публикация. Добрия робот в нашата ферма увеличава млеконадоя с 20% и подходящите легла с 15%. Оказва се, че изведнъж можем да постигнем 12 000 кг мляко от крава, която до момента е давала 7 000 кг.
За съжаление теорията и практиката не винаги съвпадат. Съвсем скоро публикувахме статията

Колко светлината е нужна за кравите

Сега публикуваме този материал, за който, имаме препоръки, от няколко специалисти от водещи държави в ЕС, по отношение на говедовъдството.

Светлината в обора в който се отглеждат крави за млекопроизводство, при условие, че е достатъчно силна, а светлинния спектър е правилно подбран, осигурява ефикасни и плодовити крави.
21 декември е най-краткият светъл ден от годината. Тогава имаме светлина за по-малко от 9 часа. Това не само засяга негативно много хора, но и влияе върху производителността и плодовитостта на животните. Този факт е известен от птицевъдството, при което отглеждането на кокошки, през зимните месеци, може да се поддържа само със светлинни програми.
Оказва се, че дори кравите се нуждаят от достатъчно дълго и достатъчно ярка светлина, за да се развиват добре. Според холандската фирма ”Aгросветлина”, която е специализирана в осветлението в оборите, доброто осветление носи до 15% повече мляко. В допълнение, еднородното осветление в обора, подобрява плодовитостта, а топлината  се чувства по-добре. Също така,  времето за отелване може да бъде съкратено, като се приложи правилната програма за осветление и правилната осветеност. Болестите също могат да бъдат открити по-рано.
„Aгросветлина”, препоръчва стабилна осветеност от 150 до 200 лукса и лека програма, с 16 часа светлина, последвана от 8 часа  тъмнината с максимум 5 лукса.  Според някои учени /Швейцария/ 200 лукса е като мярка за осветлението за обора, в който се отглеждат животните. Светлината трябва да се разпределя възможно най-равномерно в помещението, но то трябва да е особено добре осветено и в зоните за хранене и движение.
Основните неонови светлини не са достатъчни, за да  има оптимално управление на светлината за кравата. В съвременните млечни обори, и в стандартните такива  на   DeLaval, се използват в днешно време  и LED осветлението. 
Светодиодните лампи за оборите, са не само по-ярки от неоновите тръби, но също така осигуряват различен светлинен спектър. Проучванията показват, че кравите възприемат най-добре светлината в синята област. Тази дължина на вълната най-много потиска образуването на мелатонин, така че активността, приемането на храна и производството на мляко се оптимизират. През нощта нивото на светлина трябва да е ниско за да не се смущават кравите.  Мелатонинът подпомага съня и подобрява неговите качества. А както е известно, сънят е този, който помага на организма да се възстанови след уморителен ден и е доказано, че: „Сънят е здраве!“.
Ветеринарен лекар,  посочва ново изследване от Бавария – говедата виждат особено добре синьо-зелената светлина. От друга страна, те са по-лоши по отношение  в червената област. Има и още една разлика от хората. Кравите разпознават 40 до 60 изображения в секунда. Хората виждат само 25.
Изследванията показват, че животните се чувстват некомфортно  при трептене на светлината. Също така, узряването и отделянето на яйцеклетки от яйчниците на кравата, и  непременно се нуждае от ритъм ден-нощ. Мелатонинът  контролира естествения цикъл на съня. Съдържанието на мелатонин в кръвта се влияе от интензитета на светлината и от светлинния спектър. Светлината инхибира образуването на мелатонин. По-голямата яркост означава по-малко хормон на съня и по-активни крави.
Източник:demorgen.be


LED осветление/Уикипедия/:Светодиодното осветление, или осветление с полупроводникови елементи, е новаторска технология, навлязла широко на пазара за осветителна техника.

Основава се на светлоизлъчващи полупроводници, които преобразуват енергията на електрическия ток в светлина и включват осветлението със светодиоди (LED), органични светодиоди (OLED) или полимерни светодиоди (PLED), както и лазерни диоди.

Въведено е за пръв път в светофарите и автомобилните светлини. Използва се широко за подсвет на течнокристални екрани на телевизори и навлиза на пазара на осветлението. Този начин на осветление се очаква да се превърне в най-енергийноефективната и многоцелева технология за общо осветление, въпреки някои недостатъци свързани с ефекта на светлината върху зрението и проблеми при фотографията.

В електронната техника английският термин solid state се използва за означаване на полупроводниковите елементи, разграничавайки ги от електровакуумните и газонапълнените прибори (лампи). Същият термин във физиката има различно значение и на български съответства на термина „твърдотелен“.

Технологията на светодиодното осветление непрекъснато се развива. Една от последните новости е, че светодиодните лампи вече могат да се управляват дистанционно – напр. чрез смартфон.

Предимствата

  1. Светодиодните лампи консумират от около 5 до 8 пъти по-малко от електроенергията, необходима на лампите с нажежаема жичка, около 3 пъти по-малко от луминесцентните лампи и около 2 пъти по-малко от т.н. енергоспестяващи (CFL) лампи;
  2. Светодиодните лампи не съдържат вредни газове или живак, какъвто има в енергоспестяващите лампи;
  3. Животът на светодиодните лампи е над 10 пъти по-дълъг от този на обикновените;
  4. Могат да се избират според цветната температура. Има студена бяла, топла бяла или неутрална бяла светлина;
  5. Не генерират инфрачервени(топлинни, IR) лъчи.
  6. Достигат максималния си светлинен поток веднага след включването си за разлика от енергоспестяващите лампи

Говедовъд.ею

ОСТАВИ КОМЕНТАР