Спира се рязането на гърлата

0

Във връзка с начина на клане на животни, отдавна се водят „битки”, от една страна между производители и преработватели ,и от друга –защитниците на животните. Дори в някои страни, се приемат Закони или наредби, които могат да повлияят отрицателно на търговията. Вероятно това е част от една голяма игра, която ние не разбираме. След Полша и в Белгия също ще се приеме закон за „клането”. За този акт най-голяма заслуга имат защитниците на животните от Фландрия /Белгия/. Организацията  GAIA или глобалното действие в интерес на животните, обединява защитниците на хуманното отношение към животните и се застъпва за правата на животните в Белгия.

Те казват: ”Вярваме, че животните трябва да бъдат третирани с уважение и да заслужават достоен живот. Ние работим за изграждане на човеко-животно взаимоотношение, между човечеството и справедливостта.От 1992 г. GAIA действа в интерес на животните, и неуморно се застъпва за все по-голяма защита на всички живи същества, чувствителни към болка и безпокойство. Нашите действия и кампании срещу организираната злоупотреба с животни, рядко остават незабелязани и намират значителни резултати.

За GAIA това е резултат от 25 години активност. Стотици хиляди овце и едър рогат добитък, най-накрая ще избягат от ненужните страдания, когато гърлото им се прерязва, докато са напълно в съзнание”.

Клането, без предварително зашеметяване на животни, ще бъде забранено във Фландрия, включително клането, извършено съгласно практиките на религиозна традиция. Фламандските партии постигнаха мнозинство по този въпрос. Бен Уейтс, фламандският министър по въпросите на хуманното отношение към животните, съобщи новината в Парламента.

За овцете и козите: Зашеметяването преди клане  ще бъде задължително от 2019 г. За говедата, зашеметяването непосредствено преди клането,  ще бъде задължително, докато реверсивната техника на зашеметяване не бъде осигурена за кланиците, за да се спестят животните от неизбежното страдание при клане, докато са напълно съзнателни. GAIA счита, че клането на едър рогат добитък, без предварително зашеметяване трябва във всички случаи да бъде забранено най-късно до 2020 г. Асоциацията за хуманно отношение към животните, приема използването на зашеметяване преди клането само като временна мярка, която донякъде намалява страданието на животните, но определено не е достатъчно.

Президента на организацията, Мишел Ванденбош коментира: “Трябва да подчертаем задълбочената работа, извършена от експертите, които по искане на фламандския парламент, представиха задълбочен доклад по този въпрос. Предложенията са резултат от диалог между заинтересованите страни, включително GAIA, които също се отправят към фламандския министър на хуманното отношение към животните – Бен Уейтс, който с коалиционните си колеги, постигна това историческо, дори революционно споразумение. “GAIA също така благодари на всички страни от мнозинството и опозицията, които накрая решиха проблема.
източник:GAIA

 

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here