Фалират и големите ферми

5

В няколко материала ви запознахме, какво става в големите ферми. Все още за България нямаме определение, коя е малка ферма, коя средна , коя голяма. Все пак съдейки от Регламентите и Наредбите за даване субсидии, фермите до 250 крави получават пълни субсидии, и от това можем да си направим извод, че средна ферма е тази до 250 крави.
За Холандия можем да приемем, че средна ферма е тази, която произвежда над 600 т мляко годишно /съгласно заплащането на мандрите/. Така или иначе и едните и другите ферми произвеждат мляко и се „пържат” на един и същ огън. Всяка има своите предимства. При големите се стъпва по-уверено и с по-бърз ход се върви напред. Но при криза, една голяма ферма, може да фалира само за няколко дни. Все пак представете си, какъв мениджмънт трябва да има една ферма с 1000 крави. Най-малкото е раздаването на 10 т концентриран фураж и 25 тона силаж на ден. При другите по-бързо може да се реагира на ситуацията, могат и по-дълго време да се задържат на повърхността, макар и хванати за сламка.
В друг материал ще ви запознаем със структурата на нашите ферми. предварително само съобщаваме, че в България има само шест ферми, в които се отглеждат над 1000 крави. Въпреки големите предимства на уедреното говедовъдство, някой път и „големите също плачат”.

Говедовъд.ею

Една от най-големите семейни млечни ферми в Дания, в която се отглеждат 1100 млечни крави, и се обработват над 1000 хектара земя, беше продаден на търг за 19 милиона евро. През пролетта на 2017г, този фалит бе публично оповестен и се оказва, че това е един от най-големите фалити в датската земеделска история.
И във последния вторник на изтичащата година, тя беше продадена за 19 млн. евро. Независимо от това, че  фермата бе обявена за еталон в бранша, и служеше за  обучаване фермерите, тя бе обявена в несъстоятелност. Съда и даде оценка над 23 милиона евро. В крайна сметка, бе получена само една оферта на банка – членка на Nykredit, и нейният размер бе за 19 милиона евро. Сега се търси истинският купувач. Според датския вестник “Beglinnguske” семейният бизнес ще бъде обременен с дългове от почти 27 милиона евро. По този начин, банкрутът на семейството, е един от най-големите фалити в датската земеделска история.
Според някой, очаква се новият собственик Nykredit, да възстанови повечето от парите си. За вторият по големина кредитор, Jyske Bank, обаче се очакват загуби от около 8 милиона евро.
В съобщението се казва също, че не само тази от големите ферми в Дания е фалирала. В критично състояние са още няколко, и се очаква, още големи ферми да подадат жалби за несъстоятелност. Дори млекопроизводителя Баарт Пелагроом, който бе избран за земеделски производител на годината през 2015 г., е един от тях.
С материал от shz, finans.dk

5 КОМЕНТАРИ

  1. Не е фантастика,Никола ,а една голяма “Пералня” за пари с неясен произход!

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here