Цената на млякото-уравнение с много неизвестни

1
В почивния ден получихме обаждане от един уважаван говедовъд в нашата страна – Господин Иванов от Карнобат.
Какво правим, французите говорят за гарантирана цена на млякото. През последните месеци в нашата ферма „наляхме” доста парички, в името да повишим млеконадоя. Опитахме три рецепти, витамини, дневен режим , абе всичко което трябва го направихме. Увеличихме млякото с близо тон на ден. Маслеността е вече над 4.2%, ама получавам само потупване за това. Всичко ми се плаща за 3.6%. Все пак, не съм от вчера в бизнеса, и ми е ясно, че сега е момента. Все пак цената е добра, има и търсене, мандрите ни ухажват. Но все се връщам назад сутрин, като се събудя за времето преди една година. Обадиха ми се от мандрата и ми казаха
– „Вземаме ти толкова мляко, за другото не носим отговорност”.
И започна едно ходене по мъките. Стигнах до там ,да правя кашкавал на ишлеме от 22 кг мляко. Рекорд за Гинес направо.
И да се върнем на въпроса-възможно ли е това да се случи и у нас.

Този въпрос за гарантираната цена вероятно ще бъде решен в най-скоро време в някои страни на Европа. Преди известно време писахме за Ирландия, където мандрите бяха водещи за такова споразумение. Писахме също и за гърците, които в началото на декември поставиха този въпрос. Там са останали на боб зърно говедовъди, под 3000 ферми, но дават общо повече мляко от нас. Те поискаха от министерството, сключване на три годишни договори по отношение на цената / в отделен материал ще изложим позицията на гръцките говедовъди, с които имахме среща преди няколко дни/.
Сега този въпрос поставят и французите.
Възможно ли е това да стане и у нас.
На практика имаме неписани такива споразумения, между малки мандри и няколко фермера, където по време на кризата цената им не падна под 60 стотинки, но пък след като тя тръгна нагоре ,при тях се задържа на тази позиция доста време. Разбира се, такива случаи са положителни, наченки на коопериране, но неприложими като цяло. Съвсем правилно г-н Иванов се притеснява за цената. Миналата година, интересно защо пак имаше паша, пак имаше трева, но не чухме доводите – дойде зеленото, на далавера сте, ще ви свалим цената. Този сезон на пашата наближава, и чакаме реакцията. Всъщност не само в нашата млечна промишленост си е „война” образно казано, която се води вече не с методите на Ал Капоне, а с много по-финни прийоми. Непрекъснато нещо се случва на говедовъдите – в Европа им пречат камбаните, клането, газовете, вълците са на почит, кучетата са много, несигурност в цените.
За да се тръгне на преговори за такива дългогодишни споразумения трябва и подготовка за това. И то не за един ден.
На първо място, много пъти сме казвали – себестойност на цената. Никой не знае колко е. Някои си я правят, но дали това е така, пак никой не знае.
Тази себестойност трябва да се направи от знаещи хора, и изисква време. Накрая се „ражда” един доклад от поне 30 страници. Също така, за договорката, трябват две страни – мандри и фермери. Искат ли те такова споразумение. Пак никой не знае. Нямаме дебат по този въпрос в самите говедовъдни организации.
Там активирането става, когато се готвят наредбите за субсидиите и съответно разпределението им. И по някой път, сбирките стават пред министерството, за изпускане на адреналина, и да се покаже на обществото, че фермерството все още съществува. От тук нататък никакъв интерес.
Последният форум на говедовъдите, бе преди три години, организиран от НСГБ в Стара Загора. Следващия се организира от АМБ на една от месоманиите, но там присъстваха само трима фермери.
Овцевъдите, макар и да не са ги посипали с мляко и агнета в това отношение, са много активни, и започват да се виждат някакви резултати.
Скоро имаха форум, а през май също проведоха такъв.
Тук може да се прибавят и козевъдите. Щом няма „движение” на масите, значи всичко е наред. Може би това е отговора на вашия въпрос г-н Иванов, към днешният ден.
В момента сме успокоени, че цената е добра. Но първите крачки в Европа вече са направени. Става дума за крачка назад, след направените две напред миналата година. При най-голямата мандра в Европа –
Гарантираната цена за януари 2018 г., е 37,50 евро. Гарантирана е, защото е обявена още на 29.12.2017г.
Осигурената цена за сурово мляко на FrieslandCampina за януари 2018 г. е 37,50 евро на 100 килограма мляко. Гарантираната цена намалява с 4.00 евро в сравнение с декември 2017 г. (41.50 евро). Намаляването на гарантираната цена е резултат от очакванията за спад на цените на млякото на референтните компании през януари.
Намалява тенденцията на спад на продажните цени на млечните продукти, особено на сирене, масло и мляко на прах; причинени от увеличаване на предлагането на мляко.
В България просто няма причина цената да намалее.
За България според нас, не би трябвало да има движение на цените надолу, по няколко причини.
Производството ни намалява с всеки месец /за ноември/, дотогава има данни, имаме намаление на производството с 1500 т при кравето мляко. За другите млека /знаем, че овцете и козите не се доят/, биволско, от ДПЖ и магарешко са добити смешните 600 т мляко. Тази цифра оставяме без коментар.
Освен това, последната справка на обсерваторията, показва, че цената у нас е най-ниска заедно с Румъния в общността, малко над 31 цента. За какво намаление на цената при тази ситуация трябва да се говори, нямаме идея.
Всяко падане надолу говори за унищожение на говедовъдството. Защото остава въпроса, как мандрите при високите цени успяха да се съхранят – не е лошо техните асоциации да кажат, колко мандри са фалирали по време на тяхната криза /поне така се говори/.
Така че бат Динко и хляба и ножа е във вашите ръце. Както замесите баницата, така ще я ядете.
Банални станахме с цитата на проф.Хлебаров казан на първото събиране на говедовъдите в страната през 1913 г., но ще го повтаряме, колкото трябва, дано да не остане само като глас от миналото:
– Кравари, ако чакате някой да ви помогне, просто забравете. Работа, работа и пак работа ни чака”.
Реализацията на тези негови думи, се потвърждава още преди втората световна война, когато е имало изобилие на мляко и сирене в България.
Михаил Михайлов

 

1 КОМЕНТАР

  1. Ако асоциациите на месодайни говеда изискат като такива да се вписват за субсидии само месодайни породи или техни местни измислени кръстоски, то цената на млякото не би следвало да спадне, а поне да се задържи на нива в пределите на страната. Обаче “ако” някой направи нещо по въпроса.

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here