Говедовъдни новини – Уикенд 1

0

ПОЛША: Полският президент Анджей Дуда, подписа специалната мярка за ефективна борба с африканската чума по свинете, в края на миналата годината. Освен всичко друго, мярката улеснява ловът в санитарните зони, и осигурява на ловците до шест дни платен специален отпуск, когато те го използват за лов на диви свине .


ХОЛАНДИЯ: – През 2017 г. е имало 482 млечни ферми, в които се отглеждат повече от 250 крави. В тях общо са отглеждани 165,692 млечни крави, което означава средно по 343 крави на стопанство. През 2016 г. тази средна стойност е била 339 крави във ферма. Но броят на компаниите (514) и броя на кравите (174 435), за миналата година, обаче са били по-високи.

– През 2017 г. най-голямо е увеличението на заплатите в селското стопанство. Това се вижда от данните, публикувани  от холандското  Централното бюро за статистика. Средната заплата се е увеличила с 2.5% в животновъдството и зеленчукопроизводството. Общо за всички производства в страната има увеличение на заплатите от 1.5%,  най-малко, само с 1% е нарастването в сферата на финансите.ИРЛАНДИЯ: „По-ранните дати за Великден, както и мюсюлманските празници Рамадан и Eid al-Adha, ще предложат по-добър период за развитие на животновъдството през 2018 г.”, – каза овцевъдния мениджър  Дефан Фенъл.
Великден е на 1 април тази година, последван от Рамадан от 15 май до 14 юни и Eid al-Adha на 22 август. Това е от особено значение за износа на живи животни, като 81% от износа е бил  месец преди Eid al-Adha. За следващите шест години, разликата между Великден и Рамадан ще се свие още повече, като една седмица ще  разделя двата религиозни чествания през 2021 г.
Фенъл каза още: – „Това ще създаде положителен тласък, на търсенето по-рано през годината, но поставя предизвикателството за управлението на обществените поръчки, които ще трябва  да отговарят на този пик на търсене-предлагане”.


ПОРТУГАЛИЯ:  СЕКТОРЪТ НА МЛЯКОТО БЕ БЪДЕ СЪСИПАН  ПОЛИТИЧЕСКИ и ДОНЕСЕ НЕГАТИВИ ЗА  НАЦИОНАЛНАТА ИКОНОМИКА. Това е единственото обяснение за неспособността на португалското правителството да изкара на печалба животновъдите от сектора.
“Необходимо е правителството да сложи край на тази ситуация и заедно с индустрията и дистрибуцията да намери решения за подобряването и развиване на животновъдството в положителна насока!” – Това четем в Декларацията на португалските говедовъди.
” Националните проучвания показват, че производствените разходи са 0,35 €/литър мляко, което е далеч от цената, платена на производителя.
През октомври средната цена в Европа е била 0.374 €, а в Португалия – 0.308 €,  а беше време, когато Португалия бе СТРАНАТА С НАЙ-ДОБРОТО” ПЛАЩАНЕ В ЕВРОПА!”


САЩ: Според проучване на изследователи от Университета в Уисконсин – показват, че консумацията на кисело мляко  от 324 гр дневно с ниско съдържание на мазнини,  намалява няколко биомаркери за възпаления при жените, преди менопауза,  и това важи за  жени с нормално тегло и затлъстяване.
Това е важно, тъй като хроничното възпаление може да допринесе за метаболитните състояния и редица свързани заболявания, като затлъстяване, диабет тип 2 и сърдечно-съдови заболявания при жените.


ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here