Най после изпреварихме канадците

1

Най-после ги изпреварихме канадците, с нещо, в сектор мляко. Няма само те да ни се хвалят с рекордни постижения, елитни бици и супер млади животни.
Малко преди Новата година, във Ванкувър бе поставен автомат за продажба на мляко, или както е известен у нас под името – Млекомат. Това е първия млекомат и в щата Бритиш Колумбия, а може би и в Канада. Машината е закупена от Швейцария, и е предназначена хората да си напълнят своя бутилка с мляко, или такава закупена от фермата. Така е написано в канадската преса. И ни звучи, като ленти от старите филми. В България, млекоматите вече не правят впечатление на никой, защото имаме в много наши  градове.
В Румъния, тези автомати се появиха значително по-рано отколкото в България. Каква ни беше изненадата, когато миналата година видяхме един такъв автомат, който беше сложен в двора на една кръчма, да пуска розово вино. В първия момент помислихме, че е някакво ново, розово мляко, но се оказа че е вино. Беше им минал мерака да си купуват мляко от млекомат.

За да се открие първия млекомат във Ванкувар, е трябвало доста време. Регулаторните органи въобще не са били работили с такава материя, и им е трябвало доста време, докато изготвят нормативната база. Освен това, те са искали да мине един изпитателен срок, за да се убедят, че всичко по документите е правилно и работещо. Така или иначе, млекомата вече работи, и се ползва с голяма популярност. Някои от хората купуват с ясната цел, че така подкрепят местното производство и фермера производител. Други, не искат вече да ползват млякото от пластмасовите бутилки, минало през обработка, а искат да почувстват мириса на свежият, истински продукт.

Източник: СВС


В Стара Загора пуснаха първия млекомат у нас

 07.06.2010 16:05 – btv новините
На пазара в Стара Загора се появи първият в страната автомат за продажба на прясно мляко. Срещу един лев машината пълни литър пастьоризирано мляко с гарантиран произход от производителя.

Млекоматът, собственост на Земеделския институт в Стара Загора, прилича на уличните автомати за кафе с тази разлика, че в съдовете за мляко се поддържа постоянна температура от 1 до 3 градуса. Машината следи автоматично всички показатели на млякото и при проблем изпраща sms до собственика. С подобни автомати в целия град общината в Стара Загора се надява да пресече нерегламентираната продажба на мляко по улиците.

 

1 КОМЕНТАР

  1. Н много страни отдавна има такива в зависимост от най-употребяваната напитка: вода, бира, вино и …мляко. има и за перилни препарати

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here