Три в едно – новогодишно, размахване на кинжали и критики

0

Много интересен дебат се получи, във Фейсбук в групата – “Министерство на земеделието и храните”, по повод нашата публикация 

Най-голямата ферма в света

При спонтанно възникналият  онлайн разговорсе обсъдиха  въпросите за енергията от торта, какво ще правят малките ферми, за голямата обич към селото от хора, които не живеят в България, за големите ферми, за състоянието на животновъдството и др въпроси.
Разбира се, имаше и повишаване на тона, политически елемент и завиране на някакви тръби някъде си.
В крайна сметка, можем да направим няколко извода:
– има готовност от организация на малките фермери, да внесат визия, как да изглежда това животновъдство в бъдещето.
Отново се разбра, че независимо от многото образования,  които имаме, не можем да водим диалог, спор и от това да извлечем най–доброто.
При несъгласие с опонента, веднага се отива на политическата или криминалната сцена. Ако не премахнем второто,  просто няма да направим нищо.
Искаме да кажем, че Говедовъд.ею в случая не взема позиция, големи или малки да бъдат фермите. Просто представя, какво става по света, и ако не ни отърва световното развитие на животновъдството, организациите да влязат в дебат по този въпрос.
Пуснахме също материал, в който пишем за фалирали големи ферми.

Фалират и големите ферми

Отново повтаряме, за кой ли път , че нямаме отношение за реклама на големите ферми. Всичко това е информация за вас, нашите читатели.

Щрихи от проведеният онлайн дебат:

Коментар: Йордан Йорданов И това не биваше да допускаме. За да съществува най-голямата ферма в България и Европа, всички ние ще трябва да и плащаме произведения ток по 447 лв./kW. Най-голямата кравеферма в България вече е с централа на биогаз https://www.capital.bg/…/2633688_nai-goliamata_kraveferma…/
Аз лично гледах това заседание на НС, в което Дилян Добрев, пробута това решение и дирижираше, като самия Караян, гласуването на ГЕРБ.

Отговор: Говедовъд.ею– Най-голямата ферма не е в Поповица, а в Овчарово обл.Добрич. Скоро писахме, че в страната имаме само шест ферми, в които се отглеждат повече от 1000крави. Съвсем правилно, се използва торта за биогаз. Колкото до цената, която споменавате, се отнася само за станции, които не са ползвали Държавни помощи  при изграждането им. Не си мислете, че големите не срещат трудности. Точно тази ферма, която визирате, не можа да вземе разрешение за пускане на станцията поне една година. Тези станции са една от алтернативите, говедовъдите да съществуват. Скоро говорихме с един германски фермер, които ни сподели, че печалбата си от 100 000 евро от енергията, я използвал да покрие разходите при производството на мляко при миналогодишната криза.
Само преди няколко дни четохме интервю от друг немски фермер, които отглежда над 500 крави с дневна млечност от 28кг.Неговото изказване почва така -„Не можем ние, говедовъдите в Германия да оцелеем само с произведеното мляко, независимо дали кравите ще дават 28 или 38 кг.Сега инвестирам за инсталация за биогаз, защото само с доене е твърде рисковано да оцелееш. Също така трябва да взема всичко, което се дава, като бонус. За чисто мляко от ГМО, това ще се случи на 1 юли, трябва да имам готовност, дават пари и за повече свободна площ за крава, и този бонус трябва да взема.”
Последните публикации в Германия, говорят, че изграждането на станции за биогаз ще се подкрепят и финансово стигайки се до над 50% от инвестицията.
Колкото до политическия акцент на упражнението биогаз, ние нямаме никаква яснота и не влизаме в политически дебат.


Кинжал: Dimitar Getov В тези животински концлагери, където животните са тъпкани с антибиотици поради ненормалните риск от постоянни епидемии, някой от вас стъпвал ли е? В САЩ?  Единствено в САЩ има такива абсурдни промишлени модели, но хората купуват био мляко от малки ферми, защото млякото от подобни е пълно с лекарства. Това е ненормално фермерство и икономически да се разглежда ефективността на фермата в литри на крава, означава да се игнорират положителните икономически ефекти за фермера от малката ферма встрани от млеконадоя. В САЩ са практикували и робовладелчество, какво от това? То също е било икономически неефективно, но е дълга тема за анализ. Учил съм ги тия работи в САЩ, не другаде. Ако едно нещо е “ефективно” и “печелившо” за един собственик или фирма, това не означава, че не е вредно за обществото и хората. Все пак нека не смятаме, че всичко е пари и бизнес. Сектор Аграрен е заетост, поминък, живот, храна. Той е свързан с туризма, със здравето на хората, с националната сигурност, с много други свързани отрасли. Но трябва да се мисли, а не само да се гледа. В Беларус дребното фермерство е директно свързано със селския туризъм, който отдавна е хит сред чужденците. На почивка с приятели във ферма с 50 000 крави никой няма да иде. Нещата за дадености като нашите са преплетени и ние можем да имаме свой модел – Български.

Отговор: Говедовъд.ею: Поздрави за модела. За много неща г-н Гетов е прав. Много от въпросите се дискутират от доста години и са на нулева кота. Защо, ние не можем да отговорим. Но, връщаме се към основния въпрос за големите ферми. Колкото и на нас да не ни се иска, колелото се върти и напълно опровергава г-н Гетов,.

  • Виетнамската “TiAi-Rus Milk Food”, планира да изгради високотехнологична мандра и няколко млечни комплекси в региона на Москва. Фермата ще стартира през май. Още в първите часове на новата 2018 г. първите високопродуктивни животни са пристигнали в комплекса. В комплекса ще се отглеждат шест хиляди говеда, дневният млечен добиви ще бъде от 600 т до 1000 т.
  • Agroholding Tkachev ще изгради комплекс за млечни продукти в регион Ростов. В новият комплекс ще се отглеждат 2,8 хиляди крави .
  • Заводът Sibirskaya Niva отвори друг комплекс за млечни продукти в района на Новосибирск след обширна модернизация. Капацитетът се увеличава от 1800 крави на 5000, включително инвестиции в силози за фураж и обор за 10 000 млади говеда.
  • В Оршански район в Беларус комплекса ще се разрасне двойно достигайки до до 2000 бр говеда.
  • Ekosem-Agrar GmbH увеличи производството си с 65% през последната година и сега доставя повече от 1000 т мляко на ден.  Компанията е немска холдингова компания на Ekoniva, една от най-големите руски земеделски компании. броят на отглежданите крави е над 40 000, а общия брои животни 90 000. Произведеното мляко представлява 60 процента от произвеждащото се мляко в БългарияTopagrar.com – Lesen Sie mehr auf:  https://www.topagrar.com/news/Rind-Rindernews-Groesster-Milchproduzent-Russlands-liefert-ueber-1-000-Tonnen-pro-Tag-8957827.htmlTopagrar.com – Lesen Sie mehr auf:  https://www.topagrar.com/news/Rind-Rindernews-Groesster-Milchproduzent-Russlands-liefert-ueber-1-000-Tonnen-pro-Tag-8957827.html

С тази информация искаме да покажем, че независимо от  становището на г-н Гетов да се консумира точното мляко, нещата се развиват точно обратното. Тяхното развитие не зависи нито от нас-дали ще ги рекламираме или не, нито и от г-н Гетов , който може да си ги критикува колкото си иска.
Този процес трудно може да бъде регулиран, защото хората от които това зависи,  обикновено се въртят на два стола. Независимо от това дали са политици, държавници или браншовици.


Продължението на три в едно утре.
Говедовд.ею

 

 

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here