ИнтелиФреш 2018: Пътят на българските фермери към пазара

0

08 – януари – 2018

Тенденцията към по-здравословно хранене, която залива света през последното десетилетие, променя потребителските навици за поколение напред. Хората търсят все повече пресни продукти, вместо преработени, включват в диетата си повече плодове и зеленчуци за сметка на храните с животински произход и това поведение вече се отразява в глобален план.

На този фон България има достатъчно предпоставки да се превърне във важен доставчик на плодове и зеленчуци за прясна консумация за един от най-големите и платежоспособни пазари в света – ЕС. С подходящи природно-климатични дадености и наличие на съществени водни ресурси на човек от населението (близо 15 хил. куб. м./година), страната ни определено има накъде да развива потенциала си. През последните десет години в земеделието се натрупа сериозен капитал, а пазарната конюнктурата кара все повече производители да търсят алтернативи на основните за страната зърнено-маслодайни култури.

Предизвикателствата също не са малко и са свързани най-вече с липсата на работна ръка. С нарастване на инвестициите в сектора, натиска за решаването на този проблем ще се увеличава. Технологичното развитие също ще подаде ръка на фермерите. Напредъкът при роботиката и развойната дейност на машини за прибиране на продукцията ще направят брането на плодове и зеленчуци за прясна консумация възможно без работна ръка още през следващото десетилетие.

Колкото и потенциалът на страната при производството на плодове и зеленчуци да изглежда недоразвит, вижда се че интересът към определени култури не само е постоянен, но и нараства. Площите със сини сливи са се увеличили с 29% само през последните пет години. За същия период, площите с череши са се увеличили с 23%, доближавайки 11 хил. хектара – площ, която отрежда на България място в топ 15 на страните с най-големи черешови масиви в света. Нарастват и площите с круши (29%) и кайсии (6%). При меките плодове и по-специално малините, България се нарежда на 11-о място по площи в света.

Източник: ДФЗ

Докато новите насаждения растат, намирането на платежоспособен пазар се явява жизнено важно за родните производители. Именно по този повод се организира и първото по рода си събитие в България за успешна реализация на плодове и зеленчуци – ИнтелиФреш (InteliFresh), което ще се проведе на 16-и януари т.г. в Стара Загора. На него ще присъстват представители на най-големите търговски вериги у нас в търсене на подходящи партньори – земеделски производители. Освен с възможностите за сътрудничество с METRO, посетителите ще могат да се запознаят и с представители на Billa, Фантастико и T-Market, както и на много други търговци от страната, които търсят да осъществят директен контакт с производители. Форумът ще предостави възможности и за експорт чрез големият холандски търговец Olympic Fruit Group и MORE Bio Fresh – компания със солидно присъствие на пазара на биопродукция в Румъния и Гърция.

Амбицията на организаторите от ИнтелиАгро е да представи един по-различен, оптимистичен и строго професионален поглед върху производството и възможностите за реализация. Затова специален акцент ще има и върху стандартите и изискванията, които трябва да покрива продукцията. Ценен опит по отношение внедряването на международни стандарти за качество ще сподели Климент Петров от BulGap, а един от най-успешните производители и износители на плодове в България ще разкрие как е стъпил на някои от най-платежоспособните пазари в Европа.

Не на последно място, форумът ще обърне внимание и на нуждата от сътрудничество между земеделските производители, тъй като платежоспособните пазари търсят обеми, които сам фермер трудно би могъл да изпълни. Опит от западната ни съседка Сърбия ще сподели инж. Бранко Баятович, производител и управител на сдружение на производители на боровинки, които изнасят за ЕС.

Събитието е подкрепено от Съюза на дунавските овощари, Българска асоциация Биопродукти и Българска асоциация на производителите на оранжерийна продукция.

Регистрациите за участие са все още възможни на сайта на събитието www.agroevents.eu.

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here