Най- после нещо, което може да „работи”.

0

Независимо от това, че почти след една година, за втори път публикувахме статията

Орел, рак и щука и кой знае още какви животни

отново получихме много коментари.
Интересното е, че доста обвинения получи персонално сайта Говедовъд.ею, за сегашното положения на фермерите, което се оценява, като лошо от фермерите, и добро от докладите. Ако ние сме виновни за нещо, молим за извинения. Нормално е в изказванията на някой да има гняв, болка и обиди. На други, най-меките изречения да споменават нечия майка. Има обаче и изказвания, които трябва да се прочетат, и съответно да се използват много от препоръките.
Костадин Пеевски: Тази статия, видеоматериалът към нея и заформилото се подобие на дискусия са показателни за същинските причини животновъдството в България да е на това положение – неспособността за обща защита на общи интереси, породени от отчуждението (достигащо враждебност) между засегнатите. Това обаче е проблем на цялото ни общество и във всички сфери на обществения и стопански живот. Ето върху това трябва да се замислим.
Учудваща е охотата, с която хората обикновено стоварват “вината” на някого и категорично осъждат всеки друг, но не и себе си, за собствените си грешки и несгоди. “… Мислите ли,че можете да се обедините с тези които са виновни за бедите Ви?..” Първо, не “бедите Ви”, а “бедите Ни” (освен, ако не се считате за нещо различно от българския народ. Второ – за днешното състояние сме си “виновни” всички НИЕ, както тези, които са се възползвали и облагодетелствали, така и всички останали, които СМЕ мълчали, бездействали или не сме успели да се противопоставим както трябва, защото сме прибързали, не сме дефинирали правилно проблема или сме се надценили и самонадеяно не сме потърсили подкрепа . Когато осъзнаем и приемем грешките СИ, тогава можем да се поучим от тях и да решим проблема. И това го казвам изхождайки от своя личен горчив опит. Само когато израстем нравствено и надмогнем егото си, само тогава ще можем с общи усилия да си подредим държавата. Силата на днешните властващи е в разединението на народа, в нараненото самолюбие и унижение, което се експлоатира за задълбочаване на отчуждението и озлоблението на хората едни към други. Именно за това, мен лично в момента изобщо не ме вълнува, кой е крив и кой е прав, а какви са реалните възможни решения на общите ни проблеми. Нямам намерение да се прегръщам и да се целувам с всеки, нито ми е нужно да трепя несъгласните с мен. Достатъчно ми е да намерим РЕШЕНИЕ В ОБЩ ИНТЕРЕС, въпреки всичките си различия. Винаги ще има недоволни и ощетени в някаква степен, но когато решенията се основават на принципите на справедливост и равнопоставеност, тогава ще се види, кой защитава личния си интерес и кой иска справедливост за всички.
Говедовъд.ею

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here