Кой ще дойде след бащите във фермите

2

В многото ферми, които посещаваме, и се запознаваме с фермерите, установяваме на много места, че прекрасни ферми с много хубави животни, нямат визия за това, след години, кой ще ги управлява. Децата на фермера, в повечето случаи са взели съвсем друго образование, и то подкрепяни от родителите, за да избягат от този неблагодарен труд в говедовъдството. Това си е самата истина.
Подобна е и ситуацията в Европа, макар че,  фермерските задруги се опитват да правят неща, за да приобщят младите хора към семейният бизнес. Например, състезание за младите фермери, да покажат отгледано и водено от тях теле.
Скоро на животновъдното изложение в Кремона – Италия, станахме свидетели на състезание по стригане на крави, в което участваха младежи и момичета, който се справиха отлично. Всъщност, целта е на такива форуми, е младите да се срещнат, да се опознаят и, в най-добрият случай, да се харесат и след това да създадат семейство говедовъди.
Преди десетини години, с едно наше момче – говедовъд – ама отвсякъде говедовъд, посетихме една  ферма в района на Хесен. Кравите като картинки. Чисти, големи, нахранени, по 36 кг средна млечност на ден. Германеца, след като ни разведе из стопанството, ни покани в офиса му – един фургон, стъклен от всички страни и забележете – монтиран на шест метра височина вътре в обора.
Всъщност каква е историята. Фермера имал три дъщери. Първата заминала доброволка в Африка, втората станала учителка. Значи фермата трябва да остане на третата. Тя обаче обичала повече да ходи по дискотеки. И тогава немеца прави офиса в обора, и момичето в него почва да си учи уроците.
Като провери уменията на нашия фермер, германеца веднага му предложи да му стане зет. Разбира се, че на първо четене, беше майтап, ама да ви кажа – направо си беше истина. Всъщност на това се крепи семейното фермерство.
Досега, все други причини се изтъкват, че го ликвидираме, но никой не обръща внимание на този важен фактор. Хората обаче си водят статистика, правят анализи, знаят какво се случва. Предлагаме ви, какво е положението при наследниците в Белгия:
Броят на фирмите, които са правоприемници, намалява драстично в Белгия
През 2017 г. над 41% от фермерите в Белгия приемат, че имат наследник. Това е рязък спад в сравнение с 2016 г., когато повече от 52% смятат, че фермата ще бъде поета от ново поколение за в бъдеще. Това става ясно от проучването за едър рогат добитък от “Агридирект”. Белгийските фермери се интервюират по телефона всяка година. Резултатите се основават на отговорите на 2600 стопанства за добитък.
22 процента от фермерите имат наследник и в момента са партньори.
Година по-рано, обаче повече от 30% имаха приемник в партньорството.
Процентът на компаниите, които искат да увеличат броя на животните е 11.7% . Пет години по-рано, почти една трета от земеделските производители искаха да разширяват бизнеса си.
Говедовъд.ею

 

2 КОМЕНТАРИ

  1. ЗАЩО ГИ ПИТАШ СЕГА КОГАТО ВСИЧКО ОЙДЕ ТА СЕ НЕ ВИДЕ.ЗАЩО НЕ МИСЛЕХТЕ С ГЛАВИТЕ СИ КОГАТО РАЗВАЛЯХТЕ КРАВЕ КОМПЛЕКСИ ,ОЖВЦЕ КОМПЛЕКСИ ,ВИНЕ И ПТИЦЕ КОМБИНАТИ ЗА ДА СЕ ПРАВИТЕ НА ФЕРМЕРИ ОТ АМЕРИКАНСКИ ТИП.ЕТО ГИ СЕГА ВАШИТЕ АМЕРКАНСКО ФЕРМЕРМЕРСТВО.ТИ ОБАЧЕ СИ СЕДИШ И СЛУЖИШ НА ЛИКВИДАТОРА НА БЪЛГАРСКОТО ЖИВОТНОВЪДСТВО И НЕ ТИ ПУКА И СЕГА МИ РЪСИШ МОЗЪЦИ..ВРЕМЕТО ВИ СВЪРШИ ОТ ТОЗИ МОМЕНТ ИЛИ СЕ ОПРАВЯМЕ ИЛИ ИЗЧЕЗВАМЕ КАТО НАЦИЯ И ДЪРЖАВА.ТАКА ,ЧЕ МИСЛЕТЕ С ГЛАВИТЕ СИ НЕ ЕЛИ ПО ДОБРЕ ДА ОТСТРАНИМ НЯКОЙ ИДРУГ ОЛИГАРХ И ДА СЕ СПАСИМ ИЛИ ДА ОСТАНЕМ И ДА РАБОТИМ ЗА БОГ ДА ПРОСТИ И ДА МУ ГАРАНТИРАМЕ 400-500% ПЕЧАЛБА ОТ НАШЕТО МЛЯКО.

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here