Проблемите не отминават и шотландските фермери

0

Какво знаем за Шотландия. Че имат няколко доби футболисти, мъжете ходят при определени случаи с полички и имат като нас гайди. Е, малко по натруфени. Разглеждайки, обаче статистиката за земеделието на Шотландия се оказа,че тези с поличките и гайдите отглеждат и млечни крави.
Статистическите данни за 2017 г показват, че стадата са намалели с 39, но броя на кравите е увеличен с 5 622 бр. в сравнение с 01.01.2017 г. Средният размер на стадата се е увеличил на 195 или с 14 броя повече. Броят на продуктивните крави е 178 928 и е най-висок от 1997 г. насам. В Шотландия има само 918 стада.
През 1903 г са започнали записите на кравите отглеждани в 5735 стада. Млечните стада, които официално са регистрирани за мляко, са се увеличили със 110 до 657 през годината, което се дължи отчасти на стимули от ЕС, но също и на финансовите ползи от подобряването на качеството на млякото и намаляването на броя на соматичните клетки. Ако някой си мисли, че шотландските са се оправили, много се лъже, констатацията е на Daily Report.
Ето какво казват техните водачи:
Жанет Мати, секретар на SDCA : “Знаем доста стада, които възнамеряват да прекратят производството на мляко тази година, но общата тенденция на по-малко стада и повече кравите ще продължи”.
Гари Митчел – фермер: “Намаляването на броя на млекопроизводителите в Шотландия е разочароващо и води до притеснения относно запазването на критична маса от производители, особено в по-отдалечените райони. При предишни спадове на цената на суровото мляко, много производители успяха да се измъкнат от бурята, но млечната криза от 2015/16 г. беше особено вредна, но въпреки всичко остави много земеделски производители на мляко, с желанието да продължат да доят крави. Непрекъснато се справяме с трудностите при осигуряването на работна ръка и липсата на наследник, който е готов да гледа крави, всичко това ще са фактори за спада в млечните ферми. Дори и това, че сме с един от най-високите нива на ефективност и един от най-големите средни размери на стадата в Европа, шотландските производители на млечни продукти, трябва да решат комбинацията от фактори, която ще им позволи не само да продължат напред, но и да се развиват”

 

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here