Уикенд 2 – говедовъдни новини

0

Полша: Карол Мицкевич /експерт/: През последните години дръпнахме много напред с увеличение на средната млечност. Стигнахме, средно отглеждани брой крави – 60 в една ферма, за съжаление много от малките фермери фалираха, защото се оказа , че с 30 крави въобще не си конкурентно способен. Сега работим по увеличение на количеството мляко. Работим с фирми, предлагащи най-добрата генетика. Проблема ни сега е в работната ръка. В малките семейни ферми това не е проблем, но както казах те отпадат поради икономиката. По селата има по една, две малки ферми, които снабдяват хората с мляко, но и те си отиват. Сега в големите е трудно да намериш квалитетни гледачи, причините ги знаете добре.


САЩ. Meadow Green Abso Fanny-Red е наречена “Кравата на годината” на Асоци. През 2017 г. Тази крава  единодушната е коронована като Grand Champion Red-Holstein от World Dairy Expo и Royal.


Швейцария: На 12 януари 2018 г. се проведе конкурс “Червения Холщайн” на швейцарското изложение в Лозана.  Едно изключително впечатляващо представление бе извършено от ветеранката  Rubens Ingrid EX-95, 16-годишната крава се представи блестящо с произведени  162 000 килограма мляко в собствения си клас.


Русия:  Руското правителство ще се бори срещу искане от страна на Съюза (ЕС)  към Световната търговска организация (СТО), за разрешение да наложат търговски санкции на стойност от 1,39 милиарда евро на Москва, заради забраната на внос на свине и свинско месо от ЕС. Както е добре известно, това беше наложено от Москва през януари 2014 г., мотивирайки се със случаи на африканска чума по свинете (АЧС). Въпреки това, макар Русия, технически да елиминира забраната, износителите от ЕС все още са възпрепятствани да продават свинско и свинско продукти на Русия.


Холандия: FrieslandCampina обяви гарантирана цена от € 37,5 за 100 кг мляко през януари 2018 година. Това намалява цената на гарантираното мляко е с 4,00 € (41,5 € / 100 кг) в сравнение с декември 2017 г. Намалението, според компанията, се дължи на спадащите продажни цени на сиренето, маслото и млякото на прах. Увеличаването на доставките на мляко, е също причина за това. Гарантираната цена се отнася за 100 кг мляко с 3,47% протеин, 4,41% мазнина и 4,51% лактоза, без да се включва ДДС. Посочените суми се отнасят и за средна годишна доставка на 800 000 кг мляко.


Холандия: В края на 2017 г. е определен и първият случай на серотип 4 на Син език.  В резултат на това, Франция от 1 януари 2018 г определи цялата територия, като зона с ограничен достъп за серотипове 8 и 4. Френските мерки за сигурност оказват влияние върху млекопроизводството, животновъдството, овцевъдството и козевъдството в Холандия.


Германия: DMK – една от най-големите мандри в Германия изкупува 2.3 млрд. кг мляко без ГМО. Производителите получават допълнителна такса от 0,9 цента за кг. мляко без ГМО.


Германия: През последните две седмици на декември, цената на старите крави се е увеличила значително. По този начин за седмицата от 25 до 31.12.2017 г. е обявена пазарна цена за крави от категория О3 от 307,37 € за 100 кг тегло на кланичния труп. През предната седмица, пазарната цена все още беше на стойност от 300,02 евро.
През съответния период на миналата година, цената е била значително по-ниска от 290,81 евро.


Германия: Самостоятелно наблюдение на фермер: за да се получи средна млечност в стадото от 11 000 кг, трябва да се постигне пик на мляко от 49 до 52 кг мляко (между 50-ия и 60-ия ден на лактация). За постоянство на млекодобива е необходимо от 150 тия ден, кравите могат да дават 100 г мляко на ден по-малко, но след това не трябва да губят повече от 3 кг на месец.


Германия: Повече от 300 участници посетиха 5-та конференция за управление на стадата в Отобюрен, Бавария и Мелле, Долна Саксония. Международните лектори дадоха вълнуващи виждания в областта на плодовитостта, производството на мляко  и телетата. Основните теми бяха:
Как  служителите си вършат работата.
Млечна треска и Кетоза.
Защо кравите не достигат 11,000 кг средно мляко в стадото?


ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here