Какво искат да знаят немските говедовъди

0

Повече от 300 говедовъди са присъствали на 5-та конференция за управление на стадата в провинция  Бавария. Голямото присъствие, се обосновава на добрите цени на млякото, през последната година.
“Без нови знания, без прилагане на новостите просто си обречен – казва един от присъстващите. Затова съм тука. Развитието на съвременното говедовъдство върви с много бързи темпове, и ние трябва да се адаптираме, също бързо към променящите  се условия на производство”.
Независимо от това, че Германия е водеща страна в говедовъдството, организаторите бяха поканили чуждестранни лектори, които са дали ценни съвети  в областта на плодовитостта, производството на мляко   и отглеждането  на телетата.

По важни, специални ключови послания от лекторите :

Силни симптоми на еструс – високи нива на заплодяемост.

“Селективните програми” е новата ключова дума, според проф. Роналдо Чери (Университета на Британска Колумбия). В тази програма влизат само кравите определени  като “критични” по отношение на плодовитостта. Тази селекция, може да се извърши чрез измерване на активността. Ето защо, той препоръчва да се синхронизират само кравите, които показват малка активност, по отношение на разгонването след отелването.

Всъщност има само две заболявания: млечна треска и кетоза

Практикуващият ветеринарен лекар Хайнц Яновитц отговори на следното:  Защо кравите не достигат 11,000 кг средна млечност?  В ежедневната си практика доктора вижда следните причини: много крави не достигат генетично възможни пиковите сили, тяхната устойчивост е недостатъчна, юниците имат стрес във фазата на интеграция , много крави напускат фермите твърде рано, и в  много случаи, преди да достигнат до трета лактация.

Самостоятелно наблюдение: при 11 000 кг млечност в стадото, трябва да се постигне пик на мляко от 49 до 52 кг  (между 50-ия и 60-ия ден на лактация).
За постоянство: след 150-тия ден, кравите могат да дават 100 г мляко на ден по-малко, но  не трябва да губят повече от 3 кг на месец. В допълнение към добрия  комфорт, легла, фронт за хранене и   липсата на пренаселеност, юницата трябва да се отелват  на  не повече от 24 месеца (Холщайн).
Разбира се  качеството на фуражите и храненето трябва да е на ниво, то трябва да е отлично. То е и профилактиката на млечната треска и кетозата. Тези   две метаболитни заболявания са критични, защото на практика често не са под контрол. Те подготвят всички усложнения, и проблеми с плодовитостта, и задържат млякото в пика на отделяне. Доктора препоръчал на млекопроизводителите да наблегнат на грижите през сухия, и след отелване периоди.

Понякога се притеснявате за това, как вашите служители си вършат работата?

 81% от млекопроизводителите понякога се дразнят, че служителите им не вършат работата със желание. Решението е използването на Стандартизирани работни инструкции с малък текст и много снимки. Редовно тези инструкции трябва да се преглеждат и коригират. В момента, се проиграват на терен пет подобни инструкции от Проф. Хювиезер, за да се определи тяхната пригодност, за практическо приложение. Важно също е  осигуряването на последователните работни процеси и създаване на постоянен контрол.

Източник morgenpost.de

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here