“Модул мляко” – старт: 22.01.2018г

4

Във връзка с изпълнение на Плана за действие за укрепване на схемата за тестване на качеството на суровото краве мляко, от 22.01.2018 г. стартира „Модул мляко“,  като част от Интегрираната Информационна Система ВетИС на БАБХ.

Това съобщение се появи на 09.01.2018г на страниците на сайта на БАБХ. Нашият сайт също го публикува.

Модул “Мляко” – ДОЙДЕ

През последните дни, се срещнахме с доста фермери, и учудването ни бе голямо, че те въобще не бяха чували за този Модул. След като им разказахме за това, едни казаха  –Ама хич няма и да си мръдна пръста,
други  – Ами ще изчакаме да видим, какво ще стане,
трети отсичаха – с Наредба 3 и модула в кюпа.

Какво ще стане,  можем само да гадаем, но истината е тази, че Регламент 882/2004 г изисква методите на вземане на проби и анализа, да съответстват на правилата на общността. Дали методиката отговаря на тези правила, могат да кажат само юристите, но факт е, че в Гърция също се вземат такива проби и публикуват данните.
Голям процент от фермерите, не са запознати с този “Модул мляко”, и е необходимо да прочетат изискванията. След това, за да могат сами да си вземат пробите, трябва да имат завършен курс за пробовземачи.
Ако нямат такъв лиценз да се обадят до

Курс “Пробовземачи”

и да проверят кога има дати за обучение.
Пъхнали в джоба ”скъпоценната” диплома, ще трябва да се попълнят няколко документа.
Трябва да се снабдят с удостоверение за администратор на лични данни, издадено от Комисията за защита на лични данни. Това става, като се изпрати образец, който го има в страницата на комисията, и се чака два месеца по регламент.
Ето защо, трябва да се запази входящия номер на писмото, с което се искат данните. След това се попълва ЗАЯВКА ЗА ВКЛЮЧВАНЕ ИЛИ ПРОМЯНА НА ДОСТЪПА В ИИС ВетИС и Декларация за поверителност.

БАБХ -Разширение на интегрираната информационна система за Модул “Мляко”

Номер на ЕИК/БУЛСТАТ, в случай на изпълнение на дейността по пробовземане от името на фирма (юридическо лице).
Посочените по-горе документи се изпращат до БАБХ, откъдето се дава достъп до системата на Вет Ис.
От тука почва „лошото”. Трябва да се закупи таблетче, но не какво да е таблетче, а с точно определени параметри и аксесоари. От предварителните проверки се разбра, че цената доста варира, но при всички случаи ще е над 700 лв.

Технически изисквания за ресурсите на мобилното устройство:

 • Екран – видимостта и работата с приложението са оптимални при екран 8“ (или по-голям). При по-малки екрани работата е възможна, но е по-неудобно;
 • RAM памет –препоръчва се 2GB или повече;
 • Задължително наличие на GPS устройство;
 • Наличие на камера с възможност за разчитане на баркод и QR-код с препоръчителна резолюция 8 МР или повече;
 • Задължително наличие на технология за писане върху тъч скрийна на таблета – AnyPen или равнозначна;
 • Версия на операционната система – Android 5.0 или по-нова;
 • Време на работа на батерията – най-малко 8 часа активно ползване;
 • Наличие на мобилен интернет.

  За програмата на “Модул мляко” не се плаща нищо, защото тя е на БАБХ, който я предоставя безплатно. От тука, следва обучение за работата с таблета. Инструкцията е поместена на 26 страници, всичко е дадено нагледно, но ще трябват доста тренировки за пробовземачите докато влязат в час.
  Останалите страници до 48 са инструкции за ветеринарните лекари, които също ще имат работа по този Модул. Хубавото е, че след като се натрупа информацията, фермера ще може да я ползва за свои цели.
  Началото наистина ще бъде трудно.
  Най-често задаваните въпроси са – какво ще стане, ако не вземаме проби по този Модул. Ами то си е ясно.
  При липсата на данни през петнадесет дена от самоконтрола, ще светне червената лампичка в компютъра, и фермата отива в графа с неотговарящо мляко.
  С други думи, отива на поправителен изпит, и си почва пробите отначало, за да докаже, че произвежда качествено мляко. Определено ще има напрежение, докато се свикне, но такива са правилата на играта.

  Говедовъд.ею

 

 

4 КОМЕНТАРИ

 1. Благи Нецов Михайлов, ако не бяхте вие, нямаше от къде да разберем. Благодаря за информацията 🙂
  Още утрее ще звънна на моята мандра!

 2. Rumen Asenov Управляващите на всяка държава работят в доброто на народа;а в България управниците се чудят как да бръкнат с едната ръка в двата джоба на народа;превръщат БЪЛГАРИЯ в място все по трудно за живеене..

 3. Такива са правилата защото няма единен народ който да се вдигне и да се спре това безобразие и унищожаване на тези хора които 365 дена се блъскат в годината за жълти стотинки….

 4. Германски изисквания покриваме с БЕЗСРАМНО ниски субсидии! Браншовиците, пардон, “браншовиците”, ако имаха малко достойнство щеше да се срамуват. Пак питам, защо не задодохте въпроса на Порожанов за ниската ставка? Или това за “светлото мляко” ви беше поставено за мръсна пропаганда само за миналата година? Какъв говедовъд сте, бе? Та чак и ЕЮ! Немските ви колеги щеше да са изискали хиляди пъти обяснение за 13-те милиона ПОТЪНАЛИ от бюджета за млечни крави! И един ден всичко ще ви се върне. Никой не се е измъкнал жив от тоя живот, какъв смисъл има да сте такива лицемери?

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here