Наредба 26 – 26 стъпки до рая

В многото срещи и дискусии с животновъди, анализатори и политици, предлагат една от формите за излизането от зависимостта на мандрите, изкупвачите и търговците, стопаните да заработят по Наредба 26 отнасяща се до
СПЕЦИФИЧНИТЕ ИЗИСКВАНИЯ ЗА ДИРЕКТНИ ДОСТАВКИ НА МАЛКИ КОЛИЧЕСТВА СУРОВИНИ И ХРАНИ ОТ ЖИВОТИНСКИ ПРОИЗХОД.

Член 1 на тази Наредба 26 е също много обнадеждаващ, и като го прочетеш си на крилата на птицата Феникс
Чл. 1. С тази наредба се уреждат условията и реда за:

  1. директната доставка, извършена от производителя, до крайния потребител или до местни обекти за търговия на дребно, които извършват директни доставки на краен потребител, на малки количества:

а) първични продукти – сурово мляко, пчелен мед, яйца от кокошки и пъдпъдъци и прясна и охладена морска и сладководна риба;

б) прясно месо от птици и зайци, заклани във фермата;в) отстрелян едър и дребен дивеч или месо от едър и дребен дивеч;

  1. доставката на храни от животински произход, обработени и/или преработени в обект за търговия на дребно, до други обекти за търговия на дребно като странична, локална и ограничена дейност;

И всичко добро сякаш свършва до тука. Все пак, в чест на истината в регистъра на БАБХ има регистрирани 40 ферми, които могат да продават сурово мляко.
Втората стъпка, е производство на сирене, кисело мляко и кашкавал. За да изградиш такъв обект, обаче трябва да направиш 26 стъпки през „ада” за да стигнеш в  „рая”.

Ще разкажем историята на един фермер, който се е хванал на инат, и ще получи документ за производство на сирене, каквото и да му коства това. Името му ще запазим в тайна, докато не си вземе заветния документ, защото може стъпките да се удвоят.

Човекът точно преди една година, решава да си направи малка мандричка, и да преработва до 500 кг мляко добивано в собствена ферма. В обекта помещения колкото искаш. И както казахме, преди една година, пълни един джоб с пари и тръгва по пътеката на „ужасите”.

Първата стъпка е да покани ветеринарните служби да огледат обекта.  Помещението от 80кв.м им се вижда малко, и му препоръчват да направи допълнително помещение от 12 кв.м за камерата за студеното съхраняване на сиренето.
Камерите за студеното и топло съхранение на сиренето, трябва да е са с размери три пъти по-голями от необходимото за съхранение на количеството произвеждано сирене, за да можело да се охлажда по-добре. От тук нови 10 кубика камери в повече. А нали знаете , че тока скача след няколко месеца.
Камерата за съхранение на киселото мляко, трябва да е за 1250 кофички, не може по-малко. Фермера казва – ами аз няма да преработвам 500 кг мляко в кисело, нали ще правя и други продукти. Така трябва да бъде – е отговора. Веднага следва ново помещение от 14 кв.м за измиване на амбалажа. Човека купува стерилни кофички за мляко, слага ги в кашони и ги носи по магазините. Подобна е и ситуацията със сиренето. Какъв амбалаж ще мие, и той не знае, но помещението е готово. Още повече, че повече от изброените неща ги няма вписани в Наредбата.
Веднага следва филтър от 16 кв.м-за къпане и преобличане, залепен до мандрата. Човека прави и това помещение. Идва ред и на камера за зреене на сиренето. Отново размерите са Кралимарковски. Накрая за капак, ново помещение от 4 кв.м за съхранение на солта. И за всичко това, все пак по-лесно се дават парите.
Следва и финансовата част. На проектантите за км.м по 26 лева. Ясно ви е, че квадратите са над 100. На ветеринарите за същите квадрати над 100 по 2.50 лв, е те са по-скромни. Нови 200 лева на общината за разглеждане на проекта. За Подробния устройствен план нови 500 лева. Изведнъж се оказва, че трябва да се прави овос от РИОС, понеже някакви птички прелитали на 2000 м, и дали мандричката няма да им оказва влияние.
След разглеждане на документите, човека получава документ, че не е необходимо да му се прави овос. Радостен си взема документа, но му се казва, че най-напред трябва да заплати 900 лева. И все пак той е много радостен, защото остава да си получи разрешителното от Общината за започване на строителството.

Претръпнал вече, изпразнил джоба, но запознат с пътеката през Ада, нашия животновъд решава да прави малка кланичка по Наредба 4. Комисията му казва, че трябва да има две помещения – мръсно и чисто. В Наредбата обаче пише едно. Човека сега ще стяга второ.
Отиваме при хладилника. По наредбата трябва да е един, но му се искат два. Помещение за съхраняване на кожите, също трябва да се прави. В Наредбата няма, но проверяващите искат помещение от 18 кв.м за почистване на карантиите.
В Наредбата не пише, но се искат четири безконтактни мивки и три стерилизатора. Към всичко това се добавя офис за доктора, отново филтър за работника.
От тук нататък процедурата е същата, такси, такси, такси до дупка. Не е наясно само ще му вземат ли пак от РИОС тези 900 лева за птичките. Накрая, можем да ви посъветваме, предварително преиграйте стъпките за реализирането на такъв проект по Наредба 26

Говедовъд.ею

 

1 КОМЕНТАР

  1. Не всичко което хвърчи е за ядене… но когато човек гладен е и от БАБХ да се опитат да го спрат вкусът въпрос на вкус… продукта след време гаден е…

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here