Говедовъдни новини – Уикенд 3

2

Португалия: Консумацията на мляко намаля драстично в Португалия от 2016 г. насам, с повече от един милион литри на месец. Производителите на мляко обвиняват за това преди всичко все по-големият брой хора, избрали да се хранят без, или с по-малки количества продукти съдържащи  лактоза.
Португалските производители стартират нова кампания,  за насърчаване на консумацията на мляко.


РУСИЯ: Град Оймиакън е известен като “Студеният полюс”. Малкият град с 500 жители, намиращ се в Република Саха, Североизточна Русия, се смята за най-студеният град, обитаван на Земята. Температурите са около -45 ° C през зимните месеци. През 1933 г. тук е регистрирана температура от -67 ℃. Въпреки суровия климат хората все още живеят в този град. Имат си всичко –  училища, поща, банка и дори летищна писта.


ГЪРЦИЯ: На 17.01.2017 г в Солун се проведе събрание на гръцките говедовъди, които избраха нов председател на Холщайн за Гърция – организацията, освен въпросите по селекция, играе важна роля в защитата правата на млечните говедовъди.
На мястото на Танасис Василякас, поради изтичане на мандата, бе избран Ксантиос Елиас Чопулос. ТоЙ е роден през 1971 г и от 20 години  е неизменно при кравите. Във фермата си отглежда 750 млечни крави Холщайн. Синът му, вече също е редовно на фермата през свободното си време. В първото си  изявление след избирането му, новият президент на  Холщайн –  Елиас  подчерта, че държавата трябва да  отдаде необходимото значение на гръцките животновъди, да се предоставят стимули за увеличаване на производството. Следва също така, да се направят подобрения в социалната и данъчната система, да се обърне внимание  на темата за генетично подобряване на говедата. Въпросът за контрола върху капитала ясно показа, че политическата воля е необходима за самозадоволяване на страната по отношение на основните хранителни продукти. Гърция не може да продължи без гръцко краве мляко.
И  двамата председатели (бившият и настоящ) на Холщайн за Гърция, са наши приятели и им пожелаваме успехи  занапред.


ГЕРМАНИЯ: В началото на годината, производството на мляко е силното увеличено в Германия. Както сочат изчисленията на (ZMB), млекопроизводителите регистрират 1,7% повече мляко, през първата календарна седмица, отколкото през предходната седмица. По този начин растежът в началото на годината, отново се увеличи и производството на мляко в предприятията надхвърли очакванията. В началото на януари обемът от предходната година е надвишен с 6,0% в цялата страна, което означава значително увеличение на разликата в сравнение с края на годината.


Германия: Доставките на биологично мляко в Германия се увеличават. През ноември 2017 г. обемът от предходната година е надвишен с 30,9%. Това е и най-силното увеличение през годината. Средно дневно, през първите единадесет месеца на 2017 г. е доставено 17,2% повече биологично мляко, отколкото през същия период на предходната година. Доставеното количество възлиза на 851,655 тона.


ШВЕЙЦАРИЯ: През 2017 г. организацията на швейцарските млекопроизводители се ангажира с премахването на палмовите мазнини от храната на млечните крави. Към нея се присъединиха още две организации на фермери, които заедно поеха каузата и обявиха, че след 2017г. няма да се използват тези мазнини в производството на мляко. Производителят на млечни продукти, обаче все още има задължението да проверява използваните фуражи. Декларацията за вида мазнини в храни за млечни крави е задължителна по закон.


ШВЕЙЦАРИЯ: За първи път от десетилетия на пазара идва нов вид шоколад. Швейцарската компания за хранителни продукти Nestle, ще продава шоколадовата лента KitKat във вариант на розов шоколад Ruby в Япония и Южна Корея. Продуктът е направен от какаови зърна Ruby и затова няма добавки, а цвета е гатурално розов. Шоколадът е разработен от швейцарския производител, след повече от десет години работа, и е представен през септември миналата година.
Шоколада не случайно е розов защото ще бъде пуснат на пазара за Свети Валентин.


2 КОМЕНТАРИ

  1. Изоставаме но не бива , много трудно може да се преодоляно в бъдеще !

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here