Животновъдите на Гърция с нова идея

0

Гърците, вечно търсещи, дори и под вола теле, отново излязоха с едно нестандартно на пръв поглед предложение, в което обаче, има много за размисъл. И там , както и у нас, се внася сурово мляко, защото гръцкото е едно от най-високоплатените сурово овче и краве мляко в Европа. Има и доста мандри, които работят извън Гърция, които също внасят млечните си продукти в Гърция. Преди няколко години, гръцките фермери успяха да наложат т.н нареченото мляко „Седем дни” – това е мляко, което се продава до седмия ден, след издояването, и презумпцията бе мандрите да вземат мляко от гръцките ферми, защото вносното не може за седем дни да излезе на пазара без консервант.

Преди няколко дни в региона на Епир, се проведе общо събрание, в което  взеха участие местните власти, производители, кооперации, мандри и другите млечни единици, за създаване на  единен фронт, за защитата на сиренето Фета и други млечни продукти със ЗНП /запазено наименование на продукта/. По време на дебата е имало задълбочено обсъждане на опасностите, породени от вноса на мляко в производството на тези продукти, заплашвайки жизнеспособността на животновъдството, марките на продуктите и стотици работни места.

Основното искане,  е искането за законодателство, което ще премахне правото да се произвеждат продукти със запазено наименование от млекопреработвателните предприятия,  внасящи мляко. След закриване на събранието  областният управител г-н Александрос Какриманис  заявил:

За да защитим Защитеното наименование за произход  на сиренето Фета и кашкавал, искаме всички, затова, който внася овче мляко отвън – което е законно – да няма право да произвежда продукт с това наименование. Същото да важи и за онези, които имат заводи в чужбина. Всеки трябва да избере, дали иска да произвежда продукти, които имат защита от ЗНП, или не желае. Той не може да си върши работата, т.е. да донесе друго качествено мляко от чужбина, и да участва в продуктите на ЗНП на нашата родина. Има и случаи, при които овче мляко се внася от чужбина, което се преработва  в Гърция, а след това произведеното сирене се изнася като бяло и използвайки кода, предоставен от тези компании, се продава на пазара като Фета”.

Областният управител подчертал, че ако тази ситуация продължи, тогава има  възможност и други страни да произвеждат сирене с такава марка. Друг важен въпрос при  вноса на мляко е намаляването на цените на производителя.
Ние  искаме да подкрепим гръцкия производител. Фетата не може да бъде произведена от 0.88 евро  за килограм мляко, по това време. За производството на един килограм фета, са нужни около пет килограма мляко. Не приемаме, че фетата се продава в чужбина на 4 или 3,90 евро за килограм. Цената на фетата е 6 евро. Трябва да подкрепим фермерите,  защото тези продукти, трябва да се правят от гръцко мляко. Това заседание е едно от първите от този род. Следващата стъпка ще бъде, това наше предложение да се облече в Закона”.

Гърците си имат сирене Фета и вероятно ще излязат победители от тази „битка”, така както стана с млякото „Седем дни”.
Ние пък си имаме Българско саламурно сирене, което си го правим и от вносно мляко.

Говедовъд.ею

 

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here