Говедовъдни новини – Уикенд 4

0

Канада: Животновъдството навлиза и в модния дизайн. За любителите на крави, вече има разработена нова модна линия кожени чанти.


СЪРБИЯ: В края на ноември в Белград се състоя третият конгрес на производителите и преработвателите на млечни продукти в Сърбия.
Събитието беше организирано от Сръбската асоциация на млекопроизводителите (SAMP). Науката представи модерни концепции за производство и преработка на краве мляко по цялата верига стигайки се до добавената стойност. В дните на конгреса бе посетена и фермата Меленци в която през юни са внесени 300 юници от Австрия.


АВСТРИЯ:Най-старата крава под селекционен контрол в Австрия,  ALPINA отглеждана от семейство Dengg  напусна този свят.
Тя е почти на 25 години, родила а 23 телета и произвела 83 000 кг мляко. Alpina е представител на породата Tux-Zillertaler, която преди 30 години почти е изчезнала. С потомството си Алпина е допринесе значително за опазването на изчезващата породата.


РУСИЯ: Селскостопанските предприятия на Московска област, за първи път са получили  6735 кг мляко на фуражна крава за 2017 г.  Увеличението е от 260 кг в сравнение с предходната година. Тези, които са в племенните стада, са дали средно по 7510 кг мляко, което е с повече от 510 кг в сравнение с 2016 г. Това е станало възможно благодарение на подобрения генетичен потенциал и създаването на условия за неговото прилагане, подобряване на нивото и качеството на фуражите. Подобрени са също условията за отглеждане на млечните крави, чрез създаване на нови съоръжения, реконструкция и модернизиране на съществуващите съоръжения за добитък.
Най-високите резултати са постигнати от “Предприятие” Емеляновка “- 10 683 килограма мляко от крава. СПА “Кузмински” – 10269 кг.  и на трето място – АД “Агрофирма” Sosnovka ” – 9,821 килограма мляко на крава.


РУСИЯ: Под песните на Олга Бузовой кравите в село село  Зупчово увеличават млеконадоя си. Песента се е носела от телефона на гледачките във фермата.След третия ден, слушайки тази песен, кравите са дали 300 кг мляко повече.  Персоналът на фермата не е вярвал, че подобна музика може да бъде полезна. Научно е доказано, че кравите дават повече мляко за деня, когато слушат класическата музика на  Моцарт, Бетовен или Вивалди.   Главният експерт по животно-въдството Алла Белякова казва, че през 2016 г. млечността на кравите е била около 7,900 литра, а през 2017 г – 8,200. Музиката за живот-ни се включва при доене.

 БЕЛАРУС: Кумис и кисело мляко от мляко на кобили, ще бъдат произведени в района на  Минск в Беларус. Млякото ще се купува от  санаториуми, целева доставка и предоставяне на физически лица, който имат здравословни проблеми.
Млякото на кобилата все още е продукт, който  белорусите не  познават. Компанията ще продължи активно да се развива и произвежда мляко за  терапевтични продукти. В сравнение с кравето мляко,  това на кобилата е с 10 пъти по-голямо количеството на витамин С и полиненаситени мастни киселини, 2 пъти повече лактоферин, витамин А и Б.  Срок на годност за използване е 10 дни. Продуктът се препоръчва за страдащи от алергия с туберкулоза.


САЩ:  Рекордно количество сирене, от 16.6 кг на глава от населението е консумирано през 2017 г в САЩ. Това може да има положителни последици за здравето, според проучване, публикувано в European Journal . Мета-анализ на 15 наблюдателни проучвания с участието на 200 000 доброволци  показва, че има обратна връзка между консумацията на сирене и общия риск от сърдечно-съдова болест , коронарна сърдечна болест и инсулт. Най-голямо намаление на риска е наблюдавано при консумацията на сирене от приблизително 40 г/ден.


ШВЕЙЦАРИЯ: Канадският съдия Баркли Финикс, обяви  Рой Голдуин Гардая, за победителка  в 22- то издание на легендарното швейцарско изложение. Събитието привлече над 24 000 посетители, включително представители от цяла Европа, плюс Северна Америка, Китай, Япония, Корея, Русия и дори Бразилия и Нова Зеландия. 

 

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here