Новосъздадената млечна кооперация Fair Mlék има успешен старт в Швейцария

2

Последната година, характеризираща се с добри цени за суровото мляко, бе използвана от фермерите на Европа, за търсене пътища за реакция при евентуална нова криза в сектора. Един от начините е коопериране относно купуването на по-ниски цени и продаването на продукцията на по-високи цени. Спазва се правилото при по големи поръчки и по-големи отстъпки. На по висш етап, е програма за преработка на суровината от членовете на кооператива. Такива примери вече имаме доста, както у нас така и в чужбина.

Новосъздадената млечна кооперация Fair Mlék има успешен старт в Швейцария

В края на миналата година започна да работи новосъздадено швейцарско млекопреработвателно предприятие, рожба на кооперация. На пазара вече са пуснати и първите продукти-прясно мляко в кутии и резултатите са добри. Млякото е известно под марката FairMilk. Млечната кооперация включва 40 семейни ферми за мляко, които произвеждат годишно 20 000 т мляко.

От първия ден новата марка мляко се продава в 11 магазина Volg (това са магазини на Асоциацията на земеделските кооперации в Източна Швейцария).
Продуктът е 100% естествен по отношение на съдържанието и изключително от региона. Кравите се отглеждат свободно в боксове и излизат редовно на пасището. Кооперацията, създадена за подпомагане на производителите чрез продажби директно на обществото, заяви, че потребителите знаят откъде идва млякото, и могат да бъдат сигурни, че производителите получават справедлива цена.

Този проект е инициатива на Европейския съвет за мляко (EMB), който каза, че всички инициативи имат едно общо нещо: справедлива цена за производителя. EMB заяви, че цената ще покрие напълно производствените разходи, позволявайки на земеделските стопани да управляват своите ферми по устойчив начин.

Информацията е от “Млечен репортер”,

 

2 КОМЕНТАРИ

  1. Нищо ново….такива кооперативи на пазара в САЩ са повече от 20 г., защо не започнем да го правим и в България …и с пазарни позиции и ЕС, в Страните от Близкия и Средния изток….да започнем…бизнес контактите са вече установени///

  2. Нивото на всяка ферма е РАЗЛИЧНО ! Пък и трябва кураж и доверие !

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here