Сектор мляко трепери от сухото мляко

7

Както беше спокойно една година, по отношение на цената на суровото мляко, и изведнъж, още от началото на януари, започна движение надолу.
В някои страни това е оправдано, защото имат с 5 – 6 % 
повече,  производство на мляко, в сравнение с миналата година.
Това едва ли важи за нас, но и ние гледаме и сваляме цените въпреки, че имаме  най-ниската изкупна цена за суровото мляко в Европа.
Това е въпрос на друга тема, но факт е, че сухото мляко, също оказва в момента влияние, на цената на млякото за да пада то надолу. Ние не произвеждаме сухо мляко, и това означава, че внасяме
и  неговата „сила” сякаш най-много се чувства у нас.
Какво е положението със сухото мляко в Европа.

Стотици хиляди чували, от мляко на прах, стоят на палети в склад  в източна Белгия: Това е част  от огромния запас на ЕС, който причинява на производителите на мляко безсънни нощи. Европейският съюз, чрез своите държави-членки, купи хиляди  тонове сухо мляко от 2015 г. досега,  в опит да стабилизира цените на млякото, които бяха  в състояние на свободно падане, в резултат на свръхпроизводството на краве мляко и финансовата криза.

В Доклад от миналата седмица, на Обсерваторията на ЕС, за млечния пазар  се казва, че наличното  сухо мляко в момента е около 380 000 тона, а производителите на млечни продукти предупреждават, че продажбата му  вече води  до пазарни сътресения.

Склада за сухо мляко в Белгия е бил посетен от ръководството на млекопроизводителите на Европейския млечен борд, които обединява над 100 000 млекопроизводители.

„Гледката на повече от половин милион 25-килограмови чували, прилежно  подредени върху дървени палети, в склад от 10 000 квадратни метра, в  Източна Белгия са изумителна гледка, казва администратора на ЕМБ за Белгия, Ервин Шопег.

“Като земеделски стопанин, когато влязох тук и видях всичко това,  бях толкова изумен, че дори щях да падна  – каза Шопег. И това  представлява само малка част от млякото на прах в ЕС. Във Франция  има 72 000 тона, Белгия  66 000 тона и Германия  малко под 66 000 тона”.

EMB предупреждава, че сухото мляко съхранявано в складовете, не може да бъде пуснато на пазар”, поради риска от допълнително дестабилизиране и заявяват, че е необходима горна граница за производството на мляко.

“Ние, фермерите, трябва да се придържаме, за да защитим една цена за мляко, която покрива производствените разходи и ни плаща заплата, и това означава 45 цента (на килограм)”, каза Шопег..

EMB се опасява, че продажбите на планината от сухо мляко в ЕС ще влоши нещата.
Европейската комисия, която купи млякото на не по-малко от 1700 евро на тон, се опитва да го продаде, но досега само се е борила да намери добра цена на пазара.

Само 220 тона са продадени през 2017 г. в резултат на предпазливост – не искайки да се разбие пазарът – и нисък интерес от страна на купувачите, коментира еврокомисарят по земеделието Фил Хоган през октомври.

Близо 1.900 тона бяха продадени на търг този месец от 119 до 135 евро за 100 килограма сухо мляко. На практика млякото  се продава на загуба? Освен това има и над 10 милиона евро разходи за съхранение в целия ЕС.

  Източник: ЕС

 

7 КОМЕНТАРИ

  1. Ще трепери още малко и после ще ядем истинско мляко само от аптеката!! Защото народът мълчи и яде боклуци после пие хапчета но никой не подкрепя животновъдите да не забогатеят!!

  2. Няма страшно и ние ще купуваме сухо мляко щего разреждаме ще продаваме на мандрите те безтова не купуват млека от животни и продават всичко

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here