Ръка за ръка или глава за глава

4

Бяхме шокирани от крилатите фрази, които прочетохме във Фермер.бг.
Напоследък се наблюдава една тенденция в бранша, че едва ли не има криза, затова, че кравето мляко падна с 10 ст. Аз не виждам криза. Надявам се, че при цената на овчето мляко няма да има някакви колебания“. – Това каза Симеон Караколев, съпредседател на Националната овцевъдна и козевъдна асоциация (НОКА) и председател на Националната асоциация за развъждане на млечни овце в България (НАРМОБ) .

Най-напред помислихме, че може да е журналистическа грешка, но прочитайки материала до края разбрахме, че грешка няма. Просто брат посегна на брат. Как да се правят фермерски организации, бранш, представителност, когато хвърляме в пространството подобни изказвания. Дори и да е така /а то не е/, по-добре е да се замълчи. Нека това да го кажат журналистите, нека да го кажат търговците и преработвателите, а не брата по съдба.
Ами кой говедовъд утре ще защити овцевъдите, като им сложат цена под един лев за килограм мляко. Болката е още по-голяма, защото в изказването няма анализ, няма логика, има направо разстрел.
Първо, защото не е работа на Председателя на овцевъдите, да се меси в работата на говедовъдите. Поне от колегиална точка. Като иска да прави подобни изказвания, да ги казва от негово име, разграничавайки се от организацията. Упълномощил ли го е някой за това.
Много говедовъди отглеждат и овце. Защо г-н Караколев не казва за кризата до 2017 г,  която продължи две години, защо не каже за десетките изисквания, които се струпаха на главата на брата говедовъд през последните месеци – ваксинации, липса на ваксина, пътни листи, екарисажи, идентификация, модул мляко, член 137, изпълнение на обвързаната подкрепа, курсове за пробовземачи, никакви цени за месото – то също влиза в играта, липса на работници и кой знае какво още.
Вероятно го казва с лека ръка, защото много от тези неща овцевъдите въобще не ги правят.
Млекопреработвателите като прочетат това нещо, и още на следващите петнадесет дни ще свалят цените /между другото, вече много мандри са казали, какво ще бъде намалението от 15 февруари,- разбира се надолу/.
Никой не знае и себестойността на произвежданото краве мляко. Ами ако се окаже, че е 40 цента както е в Германия, какво правим тогава. Интересно е и съждението, че имало много залежало овче сирене в складовете. С 25 000 т овче мляко, което е преработено в мандрите, колко сирене се получава, откъде дойде това залежало сирене. Няма суровина, никакви изкупни цени, а складовете пълни, а на магазините цената расте.
Всъщност това е пъзела който този Председател трябва да разплете. Дано цените на овчето мляко да са добри, защото ако се наложи овцевъдите да отиват на „барикадите” ще си бъдат самички без подкрепата на предадения брат.

Материала е написан по искане на няколко говедовъди, които се обадиха до редакцията.

Говедовъд.ею

 

 

 

4 КОМЕНТАРИ

  1. Те ще се претеснят тяхната цена ще е много нхого по ниска от миналата година и няма да има кои да им го изкупува .Тогава ще го видиме този предцедател каква песен ще пее.Продажници обидено го раздават за наредба-3 .Да не са им виновни говедовадите такива фалшиви асоциации които само мислят как да грабат от министерството за разни измисленни сабори по добре да ги няма.

  2. Какъвто е симеончо такъва е и колежката му янка а за тано жабата хич да не говорим каде са тези от разни агенции да идат и да му видят фермите каква мизерия е там.Ама те са шефове на тяхни лични асоциации и от министерството не ги закачат колко йивотновади имат те асоцииации някои дали ги е попитал или ходят там да оправят тях си долни боклуци заради такива продажници като тези в това число и саветника магаре синапов и гладния зоров и коромпирания порожанов колеги нас няма да ни има и тези всички са виновни за това.Даваите да се вдигаме и да ги ометеме тия тартеи дето ни пият само кравта .Всичко което се случва сас нас е потяхна вина те като идат в софия уж да ни защтитават те опражят тях си и никои не мисли за нас хората които сме от сутрин до вечер в лаината.Даваите да ги изгониме от тожа министерстжо тези зурли мафиотски имаче ние си отиваме догодина няма да има кравари.

  3. Не съм изненадан,това подобие на човек не за първи път се изказва по този начин за колегите си говедивъди.

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here