Чуждестраните работници да стягат куфарите

0

През последните дни четохме две публикации, едната от плодопроизводителите  другата от овцевъдите, които с голяма тревога сигнализират, и то не за първи път, за липсата на работна ръка. Сякаш управляващите ги чуха, и вчера на заседанието на НСТС, държавните институции и социалните партньори, с изключение на КТ „Подкрепа”, подкрепиха внесените от Министерския съвет промени, в Закона за трудовата миграция и трудовата мобилност. В петък те влизат за първо четене в Народното събрание.

С внесените промени например отпада задължението на Министерството на труда и социалната политика да изслуша становище от синдикатите, когато дадена фирма иска разрешение да внесе работници, с което чужденците ще надвишат 10% от наетите в нея. Засега остава в сила така нареченият „пазарен тест” – изискване към работодателите първо да обявят свободните работни места в България, преди да предприемат постъпки за внос на персонал.

Работодателските организации продължават да настояват за пълното отпадане на пазарния тест. Те са приготвили и други предложения, които вероятно ще се опитат да внесат чрез отделни депутати, между двете четения на законопроекта.
Едно от предложенията на Асоциацията на индустриалния капитал (АИКБ), е за увеличаване на срока на разрешението за достъп на чуждестранен работник до пазара на труда в България. В момента то е за една година, с опция за удължаване с още три, но АИКБ иска да стане две години с опция за удължаване до пет. Именно на петата година от постоянния си престой у нас, всеки чужденец има право да подаде молба за получаване на българско гражданство.
„В случай на наемане на лица от отдалечени страни като Индия и Виетнам, транспортните разходи до България сериозно влияят на финансовото натоварване на работодателя, и за него ще е по-ефективно тези разходи да се разпределят за по-продължителен период от време”, се казва в мотивите на организацията.

 „Отпушват вноса на работниците”

 

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here