Говедовъдни новини – Уикенд 5

0

РУСИЯ:В автономната област Ямало-Ненец, са добити над 2,9 хиляди тона екологично чисто месо от елени. Което е било добито за сезон 2017/2018. Компанията за клане продължава до края на февруари. В района се отглеждат милиони елени. Тазгодишният добив на месо е с 250 т в повече от предишния сезон. Компанията за клане ще продължи до края на февруари.
В момента се строят две кланици с капацитет за клане по 100 елена на ден.


РУСИЯ: Земеделските производители от Република Бурятия, за пръв път са започнали да развъждат якове. Те са непретенциозни, добре адаптирани към суровите условия на планините, не изискват постоянна грижа. Самите животни пасат целогодишно по склоновете на планината в търсене на най-добрите билки. Студове до -50 градуса не ги интересуват, младите якове растат и се развиват бързо. Млякото е калорично, съдържанието на мазнини надвишават, почти три пъти.това при кравата.. Това му качество обяснява способността на младите животни да се противопоставят на ниските температури и различни заболявания..


ГЕРМАНИЯ: В провинция Шлезвиг-Холщайн е открита силно заразната инфекция – заболяването  говежди херпес – вирус BHV1. Всички животни от няколко съседни ферми са заклани. Става дума за 1800 броя говеда.
Това се случило, след изключително стриктни изследвания от страна на ветеринарите. За съжаление теста е  89% положителен и животните са ликвидирани.


НАМИБИЯ: Съветът за месо заяви, че през 2017 г. в страната са продадени около 421 000 глави говеда, което е с 30% повече в сравнение с 2016 г.
За  Южноафриканските страни са били изнесени 313 000 глави говеда, което е увеличение от 34% в сравнение с 2016 г. Броят на продадените овцете през 2017 г. е 394 000 увеличение от 2% . Увеличението на продажбите за износ на едър рогат добитък и овце, е постигнато въпреки тригодишната суша и икономическата рецесия.
Независимо от това бе отбелязано, че е необходимо тясно сътрудничество между правителството и производителите на месо, за да се гарантира, че индустрията остава печеливша и конкурентоспособна на международно равнище.


 БЕЛАРУС: Инсталацията за консервиране на месо в Орша реализира инвестиционен проект за близо 15 милиона евро.
Инвестиционният проект включва изграждане на кланица, съоръжения за третиране, инфраструктура и предоставяне на технологично оборудване. Проекта и изпълнението се инвестират от полски инвеститор. Откриването ще стане в началото на 2020 г. Капацитетът на кланицата е 60 свине и 40 говеда на час.
“Това съоръжение ще бъде построено съгласно най-новите стандарти, и ще отговаря на най-високите санитарни и ветеринарни изисквания. Искаме консервите ни да достигнат далеч в чужбина, включително пазарите на мюсюлмански страни, тъй като проектът предвижда организиране на клане на добитък според техните обичаи. Освен това в района на Витебск, е планирано изграждането на нови големи свиневъдни  и говедовъдни комплекси.”  – казва областния управител


НОРВЕГИЯ: Южните планини на Норвегия, са дом на последните останали жизнени популации на елени в Европа.  Според норвежката агенция за опазване на околната среда, в южните планини,  има около 35 000 елени, което е последното място за стабилните популации на тези животни в Европа. Пътища, жп линии, язовири и вили, увеличиха негативното влиянието върху стадата на елени.
През ноември миналата година, около 110 елени в Норвегия, бяха убити от осем товарни влака.
В този район е и забранено да се изграждат т.н  вятърни електроцентрали, защото нарушават спокойствието на елените.


ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here