Учебника фейсбук

0

Социалните мрежи, с всеки изминат ден, навлизат все повече в нашият бит. Каква е ползата от общуването там, на хора с еднакви проблеми, се  вижда от  разговора, воден в страницата на групата –   Начинаещи Животновъди и Всичко за Животновъдството, относно изкупната цена на суровото краве мляко.

Шабан Читаков   Днес в Хасково кравето мляко падна на цена 0,45ст..до 0,55.Това си е чиста подигравка дори мандрите не искът да го вземат къде е сега държавата…Една голяма мандра ни казва от Чехия ни идва краве мляко на 0,55 ст…

Todor Arbov   Нормалното ценообразуване при млякото в нормалните страни е: от цената на дребно (без ДДС) 1/3 е за производителя, 1/3 за преработвателя, 1/3 за търговца (той носи риска от реализацията). Давам като пример изкупна цена на млякото 0.60 лв – в магазина трябва да е 1.80 лв + 20% ДДС = 2.16 лв за литър мляко с 3.6% масленост. Друг е въпросът дали изобщо трябва да има ДДС на хранителните продукти в най-бедната страна на ЕС. Поздрави от Канада, където няма ДДС на хранителните продукти.

Даниел Халхулов   ​П​убликувах го за хора в България канадците в К​анада.-това си е точно по нашенски. Прескачаме същественото отиваме на баластрата.

Todor Arbov   В нормалните страни хранителната индустрия е интегрирана, за да има “хляб” за всички. Навярно сте чували, че има и такова нещо като Млечен Борд, в който участват всички заинтересувани, включително и държавата. Ролята му е да преразглежда цените на млякото на всяко тримесечие, за да има баланс. Вземат се в предвид климатичните условия, съотношението между цената на фуражите и цената на млякото, цената на горивата и т.н. В България сме много далече от цивилизовани отношения в бранша. Няма даже публикувани средни показатели за себестойността на 1 литър мляко, за да се ориентират фермерите къде се намират. И въпреки това повечето хора се сърдят, когато някой иска да им даде съвет как може да се подобри положението. Субсидиите и помощите няма да оправят положението, ако няма изградена ясна стратегия и програма за развитието на говедовъдството. Тези неща ги повтарям с години – засега няма никаква положителна реакция.

Венко Иванчев   Значи,ако съм и трите,производител,преработвател и търговец, ще съм си супер

Todor Arbov  – ​Венко​, това също го разправям от години – кооперирайте се, ивстициите за преработка на мляко не са чак толкова големи, има и програми за такава дейност. Изглежда в България “кооперация” е все още “мръсна” дума – а пък после се оплаквате от мандрите. Единственият начин да се направи печалба (без субсидии) от малки и средни ферми

е да се контролира входа и изхода, т.е от производството на фуражи до преработката и реализацията на собствените продукти. Хората в животновъдството са заети 7 дена в седмицата и работят по 12-15 часа, така че нямат време да се занимават и с преработка, и с търговия. Затова единственото спасение е кооперирането.

Венко Иванчев Знаеш, че ние в Раковски направихме сдружение 7-8 малки ферми . Трима вече правим директни доставки, без посредници, на сурови и преработени млека. Опитваме но е много трудно …

Todor Arbov Венко, всяко начало е трудно. Трябва да наблегнете на маркетинга и да излезете на пазарите в големите градове. Може да помислите и за директни доставки ди клиентите – реклама и логистика. Доставки на качествени продукти до ресторанти в големите курорти също ще помогнат на бизнеса.

Проблема с цената на млякото, би трябвало да не се задълбочава повече, защото на практика няма мляко. Освен това, изкупната цена на нашето мляко, е най-ниска в Европа. Покупателната способност на населението, анализаторите казват, че е ниска. А цените на млечните продукти са почти като в повечето европейски държави. Мандражиите казват складовете ни пълни – откъде се взе мляко да са им пълни складовете, трябва някой да каже.
Откъде идва това мляко, за 55 стотинки с транспорта, също трябва някой да каже.
Колко процента е сухото мляко в продукцията, също някой трябва да каже.
Всъщност, не сме готови за това намаление на цените. Просто проспахме времето от една и косур година, да си вържем гащите.
Нито една сбирка с институциите, на тема – какво правим при спад на цената на млякото. Въпроса за себестойността, поставян нееднократно, също на нулева кота. Организациите на производителите – на боб зърно, но нищо не са показали досега. Освен да получават помощта и да си я разделят.
Как държавата да спре процеса надолу. Няма как. Няма необходимите инструменти одобрени от правителство и бранша – нито за действие, нито за компенсиране. Фермерите хвърлиха много сили да свалят Наредба 3, като знаеха, че каузата е обречена, а не седнаха да искат план за действие при сегашната ситуация.
Няма как да стане това за днешния ден. Всички влакове са тръгнали. В даване на информация не винаги фермерите са коректни.
Да, такава цена от 45 стотинки има /в момента/, но тя се дава на хора, които имат забрана да продават мляко или други ограничения. Нека в тези дебати да обсъждаме законови казуси.
Говедовъд.ею

 

 

 

 

 

 

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here