Производство и цена мляко-2017 г. Въпроси

3

Излезе статистиката за 2017 г, в часта си Преработено мляко и Производство на млечни продукти. Какво прави впечатление от посочените цифри и зад цифрите. Първото е, че за изнесените цифри  за получено мляко през 2017 г в Евростат и в Агростатистика,  разминаването е минимално, което е и за поздрави.
През 2017 г в мандрите е влязло общо 609 913 т  мляко, в т.ч  575233 т краве и 34 680 т от овце, кози и биволи.
Второто е, че през последния месец на 2017 г имаме преработено краве мляко с 1422 т в повече, от това през ноември. Дали е получено от нашите крави, или е от внос, не се вижда от справката.
Млякото получено от другите видове животни, отново намалява и е само 520 т, което е с 69 т по-малко от ноември.
В сравнение с 2016 г е получено общо с 59 862 т мляко в повече. При кравето мляко увеличението е с 60 093 т., а при овцете, козите и биволите има намаление с 231 т.
За последните (при овцете, козите и биволите), справката си е за мляко добито в България, защото от тези животни нямаме мляко от внос.
Увеличението на предаденото краве мляко, е съвсем закономерно, след като се поставиха изискванията за обвързаната подкрепа. За съжаление, увеличението не се дължи на повишаване на средната продуктивност на животните.
Като общо, с това преработено мляко, сме си на едно от последните места в Европа. Зад нас остават Малта, Люксембург, Словения, Исландия. Въпросът за цената на суровото мляко е бил винаги най-интересен за животновъдите и съвсем правилно. Цените през миналата година се запазиха твърди целогодишно, дори и с някоя стотинка нагоре за някои месеци.
През декември, в Европа имаме средна изкупна цена от 37.77 цента, което е  по-малко с 0.06 цента в сравнение с ноември. Тука обаче  сме на второ място, по най-ниска цена-31.95 цента за декември. След  Литва с 31.29 цента. Румъния е с 31.60 цента, но там доколкото знаем, получават по 22 евро на тон мляко, реализирано с документ.  И сега следват интересните изводи, които си правим от цифрите:

  • преработено е краве мляко, общо за годината е 575 233 т. В това число е нормално да влиза и вносното сурово мляко, използвано от мандрите. Имаме обаче една справка от министерството, от която се вижда, че фермерите са декларирали предадено мляко от тях, основно на мандрите от 537 200т, /мляко отчетено с документи при обвързаната подкрепа/. С други думи, остава едно количество мляко от 38 033 т предадено от всички останали групи – говедовъди, които не са получили субсидии по някакви причини, хора, които са сивия сектор и млякото от внос. Дали е така, някой трябва да каже.
  • интересното е, че миналата година по това време, отчитаме обработено мляко          /краве/ 515 140 т, което е с по-малко от 60 000 т,  и въпреки това, складовете не бяха пълни с млечни продукти,  сега при намалението на цените се изтъква тази причина – нямаме реализация, складовете пълни.
  • интересното е, че всичко ни е пълно с млечни продукти – магазините, складовете и къщите. Това, което е отишло за износ ,също е в плюс. С какво заместваме сиренето  и млякото не се знае. Сухо мляко ли ,вносни продукти ли, помощи ли, пак не се знае.
    Проверките показват, че няма сухо мляко над нормата в продуктите, вносните млечни продукти определено са по-скъпи от нашите, и не се купуват кой знае колко. Млечни продукти обаче, има колкото искаш.
  • производството ни, също е никакво – 66 278 000 л пакетирано мляко ,или средно по 9.4 литра на калпак. При сиренето картинката е същата,  по9.2 кг на човек, при  киселото мляко е по добре по 23к г и масло по 140 гр на човек.
  • щом складовете са пълни с нереализирана продукция, какво е ял нашия народ досега. Пак не се знае. Това означава, че ние консумираме най-малко млечни продукти в Европа. И средната граница от 180 кг мляко за година на човек е мечта.

Все пак, някой трябва да даде отговор, как става така че, с много малко мляко изхранваме народа си, магазините ни са пълни, складовете пълни, обвързаната подкрепа (субсидиите налице) пълно, и то при най-ниски изкупни цени на млякото в Европа.
Към  цените,  изкупвачите трябва да имат много специално отношение, за да не стане така да, си останем само с мандрите и търговците.
За Говедовъд.ею Тоня Мишева

3 КОМЕНТАРИ

  1. Кога най-после млечният бранш в България ще се цивилизова и ще създаде Млечен Борд, занимаващ се с проблема за цените? Кой трябва да организира това? Вторият много болен въпрос – кога млякото ще почне да се плаща по съдържанието на млечни мазнини и протеин, а не както е сега на литър? За каква селекция говорим, като фермерите нямат стимул да повишават тези показатели? Даже африканските държави са преди нас – вземете пример от Кения, ако не ви харесват системите на плащане на млякото в Европа и Америка.

  2. По документи има мляко , но какво се консумира е друга работа ! От производител няма как да се вземе комисионна не е като през митница !!

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here