Ние коментираме, вашите коментари – Средна млечност на крава – 2016 г

0

Todor Arbov –  Кога най-после млечният бранш в България ще се цивилизова и ще създаде Млечен Борд, занимаващ се с проблема за цените? Кой трябва да организира това? Вторият много болен въпрос – кога млякото ще почне да се плаща по съдържанието на млечни мазнини и протеин, а не както е сега на литър? За каква селекция говорим, като фермерите нямат стимул да повишават тези показатели? Даже африканските държави са преди нас – вземете пример от Кения, ако не ви харесват системите на плащане на млякото в Европа и Америка.

Средната млечност от крава, бяхме оставили за следващ материал. Коментара на г-н Арбов, просто ни накара да избързаме с публикацията, защото тя напълно отговарят на изказването на г-н Арбов.
Само преди няколко седмици, се появи в Млечната обсерватория поредния доклад за състоянието в сектор мляко при ЕО. С многото данни за производство на мляко, преработка, състав на млякото и др. се спряхме да разгледаме малко по-подробно таблицата за средната млечност на крава /говорим само за крави млечно направление/,  за 2016 г.
Броят на млечните крави в ЕО е 23 500 000 бр. В България се отглеждат 279 000 бр. На първо място е Германия с 4 218 000 бр. крави. На последно място-28 мо е Малта със 7 000 бр и Кипър 28 000 бр.
Средната млечност на крава в ЕО е 7340 кг , при нас тя е 3653 кг. В сравнение с 2015 г имаме увеличение на средната млечност с 20 кг. Дали е успех, ние няма да коментираме, вие си преценете. Най-зле от всички са Румънците с 3 299 кг, но все пак да не се подценява, че те са дали налични 1 193 000 бр млечни крави. След Румъния и България се нарежда Хърватия, с 4583 кг средно от крава и също 20 кг плюс 2015 г. Следват Ирландия с 5290 кг и Литва 5 682 кг. на първо място е Дания с 9621 кг което е с повече от 200 кг в сравнение с2015 г. И колкото и да ви е чудно следва Естония с 9091 кг мляко от крава и с 400 кг повече от предната година. Близките до нас гърци са получили средно по 6 628 кг, но имат отстъпление с 200 кг.

У нас сигурно имаме стойностни ферми, които получават и над 10 тона мляко. Имаме информация, че стадото на Светла Манева вероятно за 2017 г ще прехвърли и 12 000 кг от крава. За съжаление, нямаме информация  от асоциациите за да публикуваме резултатите им и съответно представим първенците. Нашата покана към тях е перманентна и само Асоциацията на Монбелиярд и Симентал ни е представила постигнатите резултати, които сме публикували и статиите са имали голям читателски интерес. По отношение съдържанието на протеин и мазнини в млякото няма да се спираме, но в таблиците пак сме доста назад.

Относно борда, за който говори г-н Арбов , дори не е говорено за подобно чудо. Имаше наченки за срещи между производители и преработватели и до тука. Приспани от добрите цени през миналата година, никой не се сети да се отработи защитни механизми, при една евентуална криза. Така се говори у нас. В Европа още не се говори за криза. Факт е обаче, че доста ферми у нас пуснаха  кепенците, пък доста нови мандри се появиха на терена.
Интересна зависимост се получава- намаляването на количеството, води до увеличаване на продукцията.

Говедовъд.ею

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here