Ние коментираме вашите коментари – “Селекцията – има ли почва у нас”

11

След като минаха големите спорове, по отношение селекционните животни по Наредба 3, след като започнаха да излизат резултатите, от получената продукция, след като се направиха анализите, стигнахме до средна млечност млечност  /от млечни крави, поне така се водят / за крава през 2016 г от 3653 кг. Зад нас единствено остава Румъния, но там се отглеждат над един милион млечни крави  /поне така се водят/ и Турция с 3137 кг от крава от над 5 млн. млечни крави.
Само след няколко години за Турция, по отношение на млечното говедовъдство, ще се говори по съвсем друг начин. Новите им ферми, не отстъпват по нищо на европейските, субсидиите за внос на разплодни животни, също ще ускорят този процес.
Нашето постижение все пак си е добро, защото е с 20 кг в повече от 2015 г. ясно е обаче едно, че по отношение на селекцията, се въртим в един лабиринт, на които края стига до началото и се почва отначало.
Все пак се отчита  над 90 000 броя животни под селекция, най-малко 6-7 развъдни асоциации, развъдни програми минаващи през иглени уши, докато бъдат одобрени, и накрая – пак в началото на лабиринта – 20 кг плюс.
Следва въпроса – имаме ли нужда от селекция.
С едно изречение, публикуваме може би една от най-подходящите схеми за достигане на заветните 7000 кг мляко от крава.

От учебника Фейсбук:

Todor Arbov  една тема, която многократно е дискутирана. За селекционен контрол в говедовъдството, млечно и месодайно, за цялата страна, са необходими не повече от 10 души, за да се обхване 100% от популацията.
Ако сте чували за геномна оценка, ще разберете за какво става въпрос.
В България няма бикопроизводство, така че, проверка по потомство на биците, не е необходима.
Целта на селекцията е, да се оставят ремонтни юници от генетично по-добрата част на стадото. Това е всичко.
При положение, че на тази по-добра половина се използва и сексирана сперма, останалите животни в млечните ферми, може да се кръстосват с ангус за производство на месо. В месодайните стада, където ремонтът е не повече от 15-20% годишно, 75-80% от стадото може да мине към кръстосване с друга месодайна порода за по ефективно производство на месо в следствие на хибридния ефект. Тези схеми работят вече с години в САЩ и Канада.
В България, все още не знам, някой да се е занимавал с геномна оценка, а използването на сексирана сперма е много ограничено. Ясно е, че това е въпрос на държавна политика.
Трябва да спре безмисленото наливане на пари в асоциациите и раздаване на пари за селекция “на глава” с имитиране на дейност и липса на положителни резултати.

Говедовъд.ею

11 КОМЕНТАРИ

 1. Мишо, понеже вече “плътно се приближихме” до златната среда в ЕС … можем да започнем да гоним и САЩ. Вземи се поспри с твоите фикс идеи.

  • Извадете си пари от джоба, направете си сайт, и си пишете каквото искате. Никой не може да ми казва, какво да пиша в моят сайт.
   Но въпросът не е само да се регистрира един сайт, това е най-лесното. Даже да пускаш “фикс идей” – ти трябва акъл да ги измислиш. Защото без да си направил нищо, а само да критикуваш – е най-лесно. Това го правят само хора, който или завиждат или защото са некадърни.

 2. При нас има резултат.За три години стадото се изравни и сега имаме яки цигаи благодарение на съвместната работа сТроянската асоциация.

 3. Крайно време е да се субсидира количество произведена продукция. Стига сме отглеждали само глави, нека развъждаме високо продуктивни животни

 4. Абе хора.Без субсидията на глава,животно съществуването на фермите е немислимо.Темата е много дълбока.Друг е въпросът ,че възоснова на произведена продукция нека ставката да е по-висока.Така ще се стимулират фермите да се стараят с обвързан ото производство.Но тази година масово фермите особено при биволите останаха без субсидии.Това може да доведе до масови фалити и унищожаване на качествени животни, само заради един измислен регламент.Това не е ли геноцид над Българските животновъди.

 5. Това е една голяма далавера.Едно голямо лоби в МЗХ,дано се премахнат ама на дали.

 6. Аз смятам че ако животните са качествени ,то трябва да са високо продуктивни. Тогава трябва да няма притеснение при субсидиране на продъкция. За огромно съжаление в България се смятат за качествени животни с дълги уши, опашки или определена окраска.

 7. докато не се вземат мерки и контрол едни ще лапат за сметка на други

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here